Ruoka

Tunnistatko ruisleivät ilman pussia? Tee testi, josta vain todellinen tietäjä saa kaikki 7 oikein

Suomalaiset syövät joka vuosi noin 14 kiloa ruisleipää per henkilö. Kaupoissa ostoskoriin päätyvät etenkin palaruisleivät. Tee testi ja selvitä, tunnistatko kaupan ruisleivät ilman pussia.

Ruisleipä on suomalaisille kaikkein mieluisin leipä, kertoo Leipätiedotuksen tuore kuluttajatutkimus. Tutkimukseen haastatelluista tuhannesta vastaajasta 58 prosenttia kertoi valitsevansa ensisijaisesti rukiisen leivän.

Vaikka suomalaiset nimeävät rukiin houkuttelevimmaksi leipäviljaksi, todellisuus kaupoissa on toinen.

Suomen suurimman vähittäiskauppaketju S-ryhmän asiakkaat ostavat vuoden aikana lähes 30 miljoonaa kiloa ruisleipää. Viime vuonna 10 myydyimmästä leivästä seitsemän oli ruisleipiä.

”Tämän perusteella voisi olettaa, että suomalaiset ovat edelleen vankkumatonta ruisleipäkansaa, mutta itse asiassa kaikista S-ryhmän myymistä leivistä vain 40 prosenttia on tummia leipiä ja loput 60 prosenttia vaaleita”, kertoo ryhmäpäällikkö Juha Nieminen S-ryhmän marketkaupasta.

Viime vuosien trendi on ollut, että yhä useampi nappaa leipähyllystä vaalean leivän tumman leivän sijaan, vahvistaa projektikoordinaattori Terhi Virtanen kotimaisten leipomotuotteiden toimitustilastoa ylläpitävästä Leipätiedotuksesta.

Vuonna 2022 vaalean ruokaleivän osuus kotimaisesta pehmeästä ruokaleivästä oli noin 19 kiloa ja tumman ruokaleivän osuus 14 kiloa per henkilö. 1990–2020-lukujen aikana rukiin suosio oli suurimmillaan vuonna 2015. Tuolloin keskivertosuomalainen söi ruisleipää ja vaaleaa leipää yhtä paljon, noin 17 kiloa.

”Ennen tätä vaaleaa leipää syötiin tummaa enemmän, mutta etenkin ruisleivän terveysvaikutukset saivat kuluttajat valitsemaan yhä useammin ruisleipää. Tuohon aikaan vaalea leipä oli lähinnä vehnäleipää. Toki sielläkin on terveellisiä täysjyväisiä vaihtoehtoja, mutta ruis nosti suosiotaan enemmän”, Virtanen sanoo.

Vaalean leivän nousu johtuu kauraleipien, etenkin kauraa sisältävien palaleipien, kasvavasta suosiosta.

Lue myös: Hapanjuureen tehdyn ruisleivän valmistus kotona – ammattilaisten ohjeilla onnistut

Markettien suosituimmat ruisleivät ovat palaleipiä

Ruisleivällä on aina ollut paikkansa suomalaisessa ruokakulttuurissa. Vanha kansa söi ruisleipänsä limppuina ja reikäleipinä. Nykyihminen tarttuu pussiin, jossa ruisleipä on valmiiksi paloina tai viipaleina.

Inflaatiosta johtuva ruoan hinnannousu sataa kaupoissa ruisleivän laariin.

”Etenkin kaupan omien merkkien edulliset tuotteet ja suuremmat pakkauskoot menevät kaupaksi”, kertoo valikoimapäällikkö Aino Laineenoja Lidlistä.

Muita markettien myydyimpiä ruisleipiä voi jo kutsua jonkinlaisiksi kestosuosikeiksi. Vaasan Ruispaloja on valmistettu vuodesta 1991, Fazer Puikula -täysjyväruisleipää vuodesta 1997 ja Oululaisen Reissumiestä vuodesta 1978.

Niiden rinnalle ovat kirineet tuttujen klassikkojen erilaiset variaatiot, kuten maltaasta makunsa saava, hieman makeahko Reissumies Tosi tumma, sekä esikuvaansa ohuempi ja sitkeämpi Vaasan Ruispalat Ohut herkku.

Tunnistatko kaupan ruisleivät ilman pussia? Testaa!

Suosituimpien ruisleipien pussit tunnistaa lähes jokainen, mutta miten käy, kun pakkaus poistetaan. Tunnistaisitko ruisleivät ilman pussia? Tee Kotilieden leikkimielinen testi ja selvitä!

Kaupan ruisleivät pusseissa.
© Sinimaria Halonen

Muut jutussa käytetyt lähteet: Leipätiedotuksen ja Iro Research Kuluttajatutkimus; Leivän valintakriteerit. Tuhat suomalaista. 2024 Leipätiedotus ry; Leipomotuotteiden toimitustilastot, VYR (Vilja-alan Yhteistyöryhmä) ja Luonnonvarakeskus LUKE: Viljan tuotanto- ja elintarvikekäyttö. Kesko, S-ryhmä ja Lidl.

Lue myös Seura.fi: ”Kun ilmahälytys tuli, mamma jäi ottamaan leipiä uuneista” – Leivon Leipomo on 110-vuotias ja ruisleipä tehdään yhä alkuperäisjuureen

Juttua muokattu 28.2. kello 13.57: Juttuun lisätty sitaatti kaupan omien merkkien suosiosta.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tunnistatko ruisleivät ilman pussia? Tee testi, josta vain todellinen tietäjä saa kaikki 7 oikein

Sinun täytyy kommentoidaksesi.