Ruoka

Sardiini on halvan kalan maineessa oleva gourmet-tuote – suurinta herkkua Välimerellä

Sardiini on suosittua ruokaa erityisesti Välimeren maissa. Suomessa sardiineja löytää yleensä säilykehyllystä. Nappaa vinkit sardiinien käyttöön ja tarjoa niitä alkupalaksi vaikka patongin kanssa.

Sardiini on suurissa parvissa viihtyvä sillikalojen lahkoon ja jokisillien heimoon kuuluva merikalalaji, joka elää Pohjois-Atlantin itäosissa ja Välimerellä. Sardiineiksi kutsutaan myös muita lähisukuihin kuuluvia lajeja.

Lue lisää: Anjovis sopii moneen muuhunkin kuin janssoninkiusaukseen – tutustu umamipommiin ja nosta ruokasi hetkessä uudelle levelille

Mitä eroa on sardiinilla ja sardellilla?

Erityisesti puhekielessä sekä säilykekalahyllyllä sardiini ja sardelli menevät helposti sekaisin. Sekä sardiinit että sardellit kuuluvat molemmat sillikalojen lahkoon, mutta eri heimoihin sen sisällä: sardellit ovat oma heimonsa, kun taas sardiini kuuluu silleihin.

Molempia kaloja myydään Suomessa pääasiallisesti säilykkeinä, mutta sardiinit ovat sardelleja miedomman makuisia sekä kooltaan suurempia. 

Sardiinit ovat pieniä ja öljyisiä ja ne kalastetaan 14–25 senttimetrin mittaisina. Kalastetut sardiinit yleensä purkitetaan ja säilötään öljyyn. Sardellia isompina fileinä ne pysyvät myös paremmin kasassa. 

Sardiini: Portugalilaisten suosikki

Sardiinit ovat suosittua ruokaa Välimeren maissa, ja erityisen tärkeä sardiini on portugalilaisessa ruokakulttuurissa. Esimerkiksi Lissabonista löytyy säilykesardiineille omistautuneita kauppoja ja ravintolat kilpailevat asiakkaista niin grillatun kuin säilötyn sardiinin vetovoimalla.

Säilykesardiinien suosio portugalilaiseksi kansallisherkuksi sementoitiin 1960- ja 70-luvuilla, jolloin ne muodostivat halpoina mutta maukkaina elintarvikkeina tärkeän osan köyhän kansan perusruokavaliota.

Välimeren maissa sardiinia valmistetaan monessa muodossa, kuten paistettuna, suolattuna, savustettuna ja säilöttynä. Suomessa sardiini myydään kuitenkin yleensä säilykkeinä. Säilykesardiineja myydään erilaisissa kastikkeissa ja ne maistuvat etenkin tuoreen leivän ja hyvän viinin kera ranskalaiseen, espanjalaiseen tai portugalilaiseen tyyliin tarjottuna.

Sardiinisäilykkeellä on Euroopassa halvan peruselintarvikkeen maine, mutta sardiinit ovat myös todellinen gourmet-tuote, kun ne valmistetaan käsityönä ensiluokkaisista raaka-aineista ja perinteitä vaalien.

Sardiinien säilykepurkit ovat usein kauniisti paperiin pakattuja tai niihin on painettu kauniita värikkäitä tekstejä ja kuvia. Portugalissa säilykepurkkien taiteellisesti lennokkaiden kuosien suunnitteluun palkataan eturivin taiteilijoita, mutta myös vuosikymmenien takaisia retropakkauksia käytetään menestyksekkäästi markkinoinnissa.

Osta sardiinia vastuullisesti

WWF:n kalaoppaan mukaan sardiini on ollut ylikalastettu osissa Välimerta, ja myös Atlantin puolella monet kannat kärsivät liiallisesta kalastuksesta. Yleisesti Atlantilta ja Välimereltä pyydettyä sardiinia tulisikin ostaa harkiten ja Adrianmereltä troolattua sekä Välimereltä Etelä-Sisiliasta pyydettyä sardiinia tulisi välttää kokonaan.

Paras valinta on Marokosta ja Mauritaniasta pyydetty sardiini sekä Biskanjanlahdelta kurenuotalla pyydetty sardiini.

Lue lisää Anna.fi: Säilykkeet avuksi mökkikeittiöön – nappaa helpot reseptit!

Kommentoi

Kommentoi juttua: Sardiini on halvan kalan maineessa oleva gourmet-tuote – suurinta herkkua Välimerellä

Vystopia

Sekarotuinen koira on halvan koiran maineessa oleva gourmet-tuote – suurinta herkkua Vietnamissa. / todella sairasta ja julmaa eläinvihaa, koittakaa kohdistaa empatiakymyttömyytenne esim. niihin koiriin?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.