Anjovis sopii moneen muuhunkin kuin janssoninkiusaukseen – tutustu umamipommiin ja nosta ruokasi hetkessä uudelle levelille
Anjovis on oikea umamipommi, joka tuo ruokiin ja kastikkeisiin makua ja vivahteikkuutta.
Anjovis on usein mausteen tapaan käytetty kalasäilyke, joka kuuluu olennaisena janssoninkiusauksen, Caesar-salaattiin, kastikkeisiin ja moniin Välimeren maiden herkkuihin.
Lue myös: Caesar on salaattien klassikko – näin helposti syntyy täydellinen caesarsalaatti!
Tutulla kalasäilykkeellä on monta nimeä
Anjovis on yleisnimi pienkokoisille suurissa suolaisissa vesissä esiintyville kaloille, joita on kaikkiaan 144 lajia.
Englanninkielisissä ruokaohjeissa näkee käytettävän usein anchovy nimistä kalasäilykettä. Anchovy on suomeksi sardelli, mutta se käännetään ohjeissa usein virheellisesti anjovikseksi.
Suomessa sardelleja näkee myytävän usein pienessä säilykepurkissa säilykepurkkihyllyssä tai pienessä lasipurkissa kylmähyllyssä, sillien lähellä.
Säilykekalahyllyllä päätä on sekoittamassa myös janssonfileet sekä sardiinifileet. Janssoninfileet ovat anjovismaustein maustettuja silakkafileitä, jotka nimensä mukaan sopivat erinomaisesti janssoninkiusaukseen.
Sardiini puolestaan on sardiini-niminen kala, joka on läheistä sukua sillille ja silakalle. Sardiinifileet ovat sardellia suurempia, ja ne pysyvät kasassa paremmin kuin sardelli- ja anjovisfileet. Sardiinifileitä myydään erilaisissa maustekastikkeissa ja ne maistuvat etenkin pikkusyötävänä tuoreen leivän ja viinin kera tarjottuna.
Anjovis on Välimeren maiden herkku
Erityisesti Välimeren maissa anjoviksella tarkoitetaan usein sardellia, joka elää Euroopan rannikon tuntumassa Välimerellä, Mustallamerellä ja Pohjois-Atlantin itärannikolla.
Suolaan ja öljyyn säilötty aito anjovis on kaikkialla Etelä-Euroopassa tärkeä mauste, joka antaa valtavasti makua ja syvyyttä erilaisiin ruokiin.
Italiassa säilötty sardelli (acciuga, alici tai anchio) antaa vauhtia tonnikalasta ja mausteista sekoitetulle majoneesikastikkeelle, joka viimeistelee herkullisen Vitello tonnato -alkuruoan.
Yrttien, kapristen, oliiviöljyn sekä sitruunamehun kanssa sardelleista syntyy kuuluisa vihreä kastike eli salsa verde. Ranskassa säilöttyä sardellia (anchois) käytetään niin ikään moniin kastikkeisiin ja tahnoihin, kuten oliiveista valmistettuun tapenade-tahnaan.
Tuore sardelli muistuttaa silakkaa ja sitä syödään kaikissa Välimeren maissa myös friteerattuna tai marinoituna. Espanjassa viinietikalla marinoidut sardellit (boquerón) ovat tuttu tarjottava tapaspöyässä. Kotimainen vastine valmistuu samaan tapaan silakoista.
Etsitkö pizzan päälle villejä täytevaihtoehtoja? Yhdistä sardelleihin suolaliemeen säilötty sitruuna. Tätä kombinaatiota ei voita mikään. Valkoinen pizza bianca suolasitruunoilla ja sardellilla on perjantai-illan paras herkku, jonka kyytipojaksi sopii lasi italialaista Peroni-olutta.
Pohjoismaiden anjovis on kilohailia
Pohjoismaissa ja erityisesti Suomessa ja Ruotsissa anjoviksella tarkoitaan mausteliemeen säilöttyä, Itämeressäkin elävää kilohailia, joka kuuluu olennaisena osana janssoninkiusaukseen.
Anjovisfilee-nimellä myytävää kilohailia löytää säilykekalahyllystä pieniin metallisiin rasioihin pakattuna.
Anjoviksesta valmistuu myös iki-ihana Gubbröra eli sillikaviaarin ruotsalainen haastaja. Suolainen, kalaisa anjovistahna on omiaan saaristolaisleivällä tai keitettyjen perunoiden kaverina.
Anjovis kuuluu olennaisena osana myös Caesar-salaatin kastikkeeseen, mutta anjovikset maustavat uhkeiksi myös muut majoneesipohjaiset kastikkeet. Yrteistä ja mausteista sardellien sekä majoneesin kanssa sekoitettu kastike antaa vihreälle perunasalaatille pikantin lisän.
Lue myös Anna.fi: Anjovisdippi
Kommentoi
Kommentoi juttua: Anjovis sopii moneen muuhunkin kuin janssoninkiusaukseen – tutustu umamipommiin ja nosta ruokasi hetkessä uudelle levelille