Ruoka

Silli maistuu sitruunalta, tilliltä, sipulilta, mustaherukoilta tai giniltä – testasimme himohyvät sillit ja löysimme selkeän voittajan

Silli on pikaruokaa, jolta odotetaan paljon, niin tiukasti se kuuluu kesään, mökille ja uuden perunan viereen. Nyt maistelijat hurmasi ginisilli.

Silli ja uudet perunat kuuluvat kesään. Minkä makuisia sillejä kannattaisi maistaa? Testasimme kaupan kylmäkaapeista löytyvät maustetut sillit. Maistelimme ne sellaisenaan ja kirjoitimme kommentit ylös rakenteesta, ulkonäöstä ja mausta. Koko joukon suosikki oli ginisilli.

Lue myös: Kesäpöydän parhaat silliherkut – 8 maukasta ohjetta

1. Raikas ja sitruunainen silli

Makusillien joukosta löytyi herkullinen limesilli, jota kehuttiin selkeästi erilaiseksi. Tästä saattaisi tykätä sellainenkin, joka ei pidä perinteisemmästä sillinmausta.

”Vahva sitruunainen maku. Hapokas ja ihanan raikas. Tätä silliä on maustettu juuri sopivasti ilman, että sen oma maku kärsii. Herkullinen, kivasti erilainen maku. Sopivan kiinteä, laadukkaan makuinen. Kiva kesäruoka vaikka alkupalaksi”, testiraati totesi.

Abban inkivääri-limesilli 240/120 g, 3 €.

Paras silli uusien perunoiden kanssa.

Pisteet 8,3 / 10

2. Liukas luikku

Lidlin silli jakoi raadin mielipiteitä. Joku piti sitä raikkaana eikä liian suolaisena. Toisen mielestä se oli liian pehmeä ja ”liukas luikku”. Myös sipulin makua kaivattiin lisää.

”Yllättävää, että sipulisillin liemi on punertavaa. Ei kuitenkaan maistu sipuliselta, vaan pelkästään makealta, jopa tunkkaiselta. Palat menevät mössöksi, ja maku jää vaisuksi.”

Lidlin Nautica-sipulisilli 580/249 g, 1,65 €.

Pisteet 6,6 / 10

3. Soma klassikko

Vestan silli sai kehuja purkin designista ja kauniista esillepanosta, jossa somat sillipalat on pakattu siistiin riviin. Maku on perinteinen ja voimakkaan ­suolainen.

”Nyt on klassikko. Palat napakkoja, purutuntuma on jopa hieman raakaa kalaa muistuttava. Liemi on todella tillinen, siitä tulee mieleen maustesilakat tai rapujen ­keitinliemi. Pikkuinen purkki sopii pieneen ­nälkään matjessillin ystävälle.”

Vestan tillisilli 160/100 g, 3 €.

Pisteet 7 / 10

4. Toimituksen suosikki: paras ginin maku

Ginillä maustettu silli kipusi raadin suosikiksi. Yksinkertainen on monesti parasta.

”Tässä sillissä ei ole mitään ylimääräistä röhnää joukossa. Näyttää koruttoman harmaalta, mutta maku on loistava. Palat ovat napakoita. Maussa on makeutta ja raikkautta, ja mikä parasta, ginin maku on puhdas ja houkutteleva. Täydellinen eikä liian rasvainen. Tätä haluaa ottaa lisää!”

Abban gin-silli 240/120 g, 3 €.

Pisteet 9,6 / 10

5. Perinteinen ja varma silli

Pirkan sipulisilli ei ole erityisen näyttävä, mutta sen maku pelastaa paljon. Raadin mukaan se on pirteä, sopivasti kirpeä ja silti tasapainoinen.

”Hyvän kokoiset palat on kiva napata haarukkaan. Liemessä on todella paljon pippureita ja sipulia, joka tosin on pienenä silppuna. Etikkaisuus, suolaisuus ja sokerisuus ovat hyvin tasapainossa. Hyvä perussilli monenlaiseen makuun.”

Pirkan sipulisilli 550/250 g, 2,40 €.

Pisteet 7,3 / 10

6. Oho, silli, jossa on mustaherukoita!

Marjaisat maut ovat uutta silli­hyllyssä. Testiin valikoitui tällä kertaa mustaherukalla maustettu silli, mutta esimerkiksi puolukan ja karpalon makuakin olisi ollut tarjolla. Marjaisuus jakaa maiste­lijat, joten näitä sillejä kannattaa kokeilla itse.

”Mustaherukkainen maku on todella voimakas. Onkohan se aitoa vai esanssia? Silli on napakkaa ja ottaa hyvin kiinni haarukkaan. Maku on yllättävä, ­kiva huomata, että mustaherukka toimii myös sillissä. Maku jää suuhun pitkäksi aikaa. Isot sipulipalat ovat kivoja kyytipoikia, mukana myös kuivattuja marjoja. Pirteän makuinen.”

Suomen Sillikonttorin artesaanisilli mustaherukka 280/140 g, 3,50 €.

Pisteet 7,3 / 10

7. Suomessa tehty saaristosilli

Kotimainen Turussa valmistettu saaristosilli on raadin mukaan kokeneen ja mausteista makua hakevan sillinsyöjän herkku.

”Tässä on häivähdys neilikkaa ja inkivääriä, mutta maku ei kuitenkaan yllätä. Palat ovat sopivan napakoita, eikä purkissa ole mitään ylimääräistä. Vähän taloussillimäinen vaikutelma. Hyvä silli kesäiseen sillinhimoon. Kotimaisuudesta plussaa.”

Jalostajan saaristosilli 250/150 g, 3,20 €.

Pisteet 7,6 / 10

8. Tässä silli, missä gini?

Tämä ginisilli ei saanut raatia innostumaan, sillä tästä puuttui se oleellisin: luvattu ginin maku. Sen sijaan sillin joukossa oli paljon muuta, kuten karpaloita, katajanmarjoja ja sipulia. Joku tykkäsi niistä sillipalojen kyytipoikana, toisen mielestä ne antoivat purkista epäsiistin vaikutelman.

”Sillissä ei oikein korostu mikään maku erityisesti. Eikä pääasia eli gini tue kokonaisuutta yhtään. Maku on raju, ja tuoksussa on voimakasta hapansilakkamaisuutta, mikä ei houkuttele. Sillipalat ovat kyllä hyvin napakoita ja haarukkaan sopivia. Kotimaisuudesta plussaa.”

Suomen Sillikonttorin gin-katajanmarjasilli 280/140 g, 3,50 €.

Pisteet 7,6 / 10

Mikä MSC?

Sininen MSC-merkki kalatuotteessa kertoo, että kala on pyydetty kestävän kalastuksen standardien mukaisesti. Merkki on kaikilla testin silleillä.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Silli maistuu sitruunalta, tilliltä, sipulilta, mustaherukoilta tai giniltä – testasimme himohyvät sillit ja löysimme selkeän voittajan

Sinun täytyy kommentoidaksesi.