Ruoka

Vuoden nuori kokki Emmiina Lehtonen antaa parhaat niksit: "Nämä 5 ruoanlaittotaitoa kannattaa opetella"

Vuoden nuori kokki Emmiina Lehtonen on ollut intohimoinen ruoanlaittaja jo pienestä pitäen. Taituri paljastaa parhaimmat keittiöniksinsä.

Tamperelainen Emmiina Lehtonen on voittanut Oulussa järjestetyt Nuorten kokkien kilpailut. Voiton myötä Lehtonen lähtee edustamaa Suomea kansainvälisiin nuorten kokkien kilpailuihin Taiwaniin syyskuussa 2018. Toiseksi kilpailussa sijoittui Aarne Hietamäki ja kolmanneksi Oona Lyly, Paistinkääntäjät ry:n tiedotteessa kerrotaan.

Kilpailussa nuorilla kokeilla oli kolme tuntia aikaa valmistaa menukokonaisuus aiemmin osoitetuista raaka-aineista. Kilpailuaterian alkuruoan pääraaka-aineeksi oli annettu tuore pinaatti ja kuha. Kuha tuli valmistaa kahta valmistusmenetelmää käyttäen. Pääruoka valmistettiin broilerin rintapalasta, joka tuli myös taikinoida. Jälkiruoan tuli taas sisältää puolukoita.

”Kilpailun taso oli makujen suhteen erinomainen. Kuitenkin nuorilla ammattilaisilla on selkeästi kehitettävää vielä annosten esillepanossa ja omaperäisyydessä. Nämä omaisuudet toki kehittyvät ammattikokemuksen karttuessa,” kilpailun johtaja Martti Lehtinen kertoo.

Taiwanin matkalle syyskuussa on paljon odotuksia.

”Erityisesti odotan kaikkia niitä uusia kokemuksia, joita kisa tuo tullessaan. Ammatillisessä mielessä opin matkalta varmasti hurjasti uusia asioita. Lisäksi odotan innolla päästä tutustumaan muiden maiden nuoriin kokkeihin,” Lehtonen kertoo Kotiliedelle.

Leikkimökin ravintolasta parhaaksi

Lehtonen on halunnut aina ravintolakokiksi. Lapsenakaan eivät kotileikit kiinnostaneet, vaan ravintola sen olla piti.

”Olen aina pitänyt ruoanlaitosta, ajatus alalle kouluttautumisesta tuli tosin vasta yläasteen yhteishaussa. Äitini mukaan en koskaan pienenä leikkinyt kotia, aina vain ravintolaa leikkimökissäni. Eli kai se ala jossain määrin on aina ollut mielessä. Ammattina olen harjoittanut tätä nyt noin kuusi vuotta,” Lehtonen kertoo.

Parhaallekaan kaikki ruoanlaiton osa-alueet eivät ole aina helppoja.

”Minulle haastavinta on eritystä tarkkuutta ja tekniikkaa vaativat ruokatuotteet. Olen ruoanlaittajana hyvin suurpiirteinen ja kokkaan fiiliksen pohjalta. Tämä ei käy päinsä esimerkiksi leivonnassa, kun määrät ja ainesosat on tarkkaan määrätty.”

”Opetelkaa valmistamaan riistaa”

Vuoden nuori kokki kehuu suomalaisten kotikokkien ruoanlaittotaitoja ja korostaa kotitaloustuntien merkitystä.

”Suomalaisten ruoanlaittotaito on hyvä! Uskon jokaisella suomalaisella olevan jonkinnäköinen ymmärrys ruoanlaittoa kohtaan pakollisten yläasteen kotitalouden tuntien ansiosta. Tällä hetkellä valloillaan olevan trendin ansiosta yhä useammat panostavat ruokaan ja ruoan itse tekemiseen enemmän.”

”Suomessa kasvikset, marjat ja sienet ovat aivan omaa luokkaansa. Kotikokkeja kehottaisinkin suosimaan suomalaisia raaka-aineita, vähentämään jokapäiväistä lihan käyttöä, panostaen laatuun. Metsästäjän tyttärenä voin vain suositella käyttämään riistalihaa!”

Kotimaiset marjat ovat terveysruokaa.

Nämä 5 taitoa kannattaa kotikokin opetella:

Emmiina Lehtonen neuvoo kotikokeille muutaman hyväksi havaitun ruoanlaittotaidon. Näihin raaka-aineisiin ja niiden käsittelyyn kannattaa panostaa kotonakin.

  1. Ensimmäisenä tulee mieleen sipuli, se kun sopii vähän joka ruokaan. Sipulin käsittely kannattaa opetella.
  2. Tuoreen kalan käsittely on hyödyllinen taito myös, joka vaatii harjoitusta. En tosin tuomitse ihmisiä, jotka ostavat fileet valmiina. Aika on usein kortilla ja ammattimaisesta työstä maksaa varmasti ihan mielellään.
  3. Lihan oikeaoppinen käsittely hävikin minimoimiseksi ja laadun takaamiseksi on hyvä taito osata.
  4. Lähi- ja sesonkiruokien hyödyntäminen. Kun käyttää laadukkaita raaka-aineita, ei ruuan maustamiseen tarvitse kuin hiukan suolaa
  5. Viimeisenä suosittelen opettelemaan raaka-aineiden käyttöä kokonaisvaltaisesti. Esimerkiksi hyvin pestyjen juuresten kuoret ovat maukkaita ja ravinteikkaita.
Kalan käsittely on tärkeä taito.

Kotona kaapissa aina risottoa ja sieniä

Mitä Vuoden nuoren kokin kaapista löytyy aina kotona?

”Risottoriisiä on meillä oltava aina! Minusta tuntuu, että tehdään miehen kanssa aina vieraille risottoa, se kun on vaan niin hyvää ja nopea valmistaa. Siihen yhdistetään usein appivanhempien keräämiä ja kuivaamia sieniä. Pakkasesta löytyy aina itse poimittuja mustikoita ja vadelmia, joista valmistan usein iltasmoothiet.”

Naisille SM-kokkikilpailussa toinen peräkkäinen voitto

Nuorten kokkien kilpailuja on järjestetty vuodesta 1977. 2010-luvun aikana naisvoittajien osuus  on kasvanut selkeästi. Vuoden 2017 kilpailut voitti Sanna Rahkonen ja vuonna 2015 Laura Virolainen toi Suomeen MM-hopeaa.

”Kilpailun tarkoituksena on antaa nuorille ammattilaisille mahdollisuus kehittää taitojaan ja hakea kilpailukokemusta. On hienoa huomata, että yhä useampi nuori ammattilainen luottaa itseensä ja on halukas hakemaan täysin uudenlaista kokemusta kilpailuista. Kenties aiemmin miehet ovat olleet hieman rohkeampia lähtemään mukaan,” Lehtinen miettii.

Emmiina Lehtonen ja Aarne Hietamäki ovat tamperelaisia nuoria taitajia. Lehtonen työskentelee Ravintola TAMK Catering Studiossa ja Hietamäki ravintola Kana Veljet Oy:ssa. Kolmanneksi sijoittunut Oona Lyly työskentelee Rovaniemellä ChocoDelissa.

Kilpailun järjestäjänä toimii La Confrérie de la Chaîne des Rôtisseurs Finlande, Paistinkääntäjät, joka on Suomen merkittävin kansainvälinen gastronominen järjestö.  Järjestön tavoitteena on edistää alan ammattilaisten ja harrastajien yhteistyötä, vaalia ja edistää kansallista ruokakulttuuria sekä kannustaa nuorten ammattilaiskokkien ja viiniammattilaisten kehittymistä.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Vuoden nuori kokki Emmiina Lehtonen antaa parhaat niksit: "Nämä 5 ruoanlaittotaitoa kannattaa opetella"

Sinun täytyy kommentoidaksesi.