Arabilainen maustekakku

Arabialainen maustekakku

Jo vuosien ajan blogin puolella ja ympäri somea on vilkahdellut lauseita, joissa kehutaan juuri Arabilaisen maustekakun olevan se paras jouluinen kahvikakku. Asia muistui mieleen taas, kun luin lukijoilta saamiani vinkkejä joulun parhaaksi leivonnaiseksi. Jostain syystä en ole kuitenkaan koskaan tehnyt Arabialaista maustekakkua, enkä muistikuvieni mukaan myöskään koskaan maistanut sitä, joten pitihän sitä testailla. Nyt tätä maistaneena sanoisin, että tässä kakussa on kyllä maut kohdillaan. Tykkäsin.

 

Koska en ollut ennen maistanutkaan kyseistä kahvikakkua, piti mun etsiä jokin taatusti hyvä ohje, joten plarasin netissä erilaisia ohjeita läpi. Huomasin yllätyksekseni, että sekä kakun taikinassa että kuorrutteessa oli paljon eroja. Osassa taikinaan tuli mantelirouhetta, osassa mantelijauhetta ja osasta ohjeista puuttui molemmat. Joissakin ohjeissa oli mausteena sitruunan kuoriraastetta ja osassa ”vain” jouluisia mausteita. Ja niitäkin laidasta laitaan. En tiedä mikä on aito Arabialaisen maustekakun ohje, vai tarkoittaako tuo kakku vain kaikessa yksinkertaisuudessaan kuorrutettua kahvikakkua. Joten kerrohan ihmeessä, jos tiedät tarkemmin tämän kahvikakun tarinan.

Joulun maustekakku

Nettisurffailuni päättyi lopulta Leena-muori leipoo -blogiin, jossa Leena kehui leipomaansa kakkua parhaaksi syömäkseen Arabialaiseksi maustekakuksi. Nappasin tuon ohjeen itselleni talteen ja eikun leipomaan. Muutin ohjeessa vain sen verran, että lisäsin kuorrutteeseen hieman enemmän kahvia. Niin ja taikinassa oli mainittu sokerin määrät sekä grammoina että desilitroina. Huomasin tuon vasta kun oli heittänyt 3 dl sokeria kulhoon, jolloin grammamäärät eivät täysin pitäneetkään paikkaa dl-mitan kanssa. Laitoinkin ohjeeseen nyt niin kuin itse tein. Alkuperäisessä ohjeessa sokeria oli grammoina 265, joka vastaa noin 2.75 dl sokeria.

Tästä tuli siis hyvä! Miedosti mausteinen, mehevä kahvikakku toi selvästi joulun tunnelman esille.

Päälle päätynyt mokkapalojen tyylinen kuorrute sopi kakkuun hyvin. En malta kuitenkaan olla ajattelematta, miten joissakin ohjeissa vilahtanut kinuskityyppinen kuorrute sopisi tähän. Mmmm. Sitä pitää testailla seuraavalla kerralla.

 

Arabialainen maustekakku

noin 1.8 litran vetoiseen vuokaan

Aineet:

200 g voita

3 dl (288 g) sokeria

3 kananmunaa

4 1/2 dl (295 g) vehnäjauhoja

1/2 dl (25 g) tummaa, hyvää kaakaojauhetta

1 tl leivinjauhetta

2 tl kanelia

1 tl kardemummaa

1 tl neilikkaa

1/2 tl maustepippuria

2 dl kermaa

Kuorrutus:

50 g voita

2 rkl tummaa, hyvää kaakaojauhetta

3 dl tomusokeria

3 rkl vahvaa kahvia

Ohje:

Laita uuni lämpenemään 170 asteeseen. Voitele ja jauhota noin 1.8 litran vetoinen kakkuvuoka hyvin. Sekoita kuivat aineet (ei sokeria!) keskenään ja jätä sivuun odottamaan vuoroaan.

Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää munat yksitellen joukkoon vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään. Kääntele taikinaan vuorotellen siivilän läpi kuivia aineita ja kermaa muutamassa erässä. Aloita ja lopeta jauhoilla. Lusikoi taikina jauhotettuun kahvikakkuvuokaan ja tasoita.

Paista uunin alatasolla noin 55 minuuttia tai kunnes kakku on kypsä. Kokeile kypsyyttä tikulla. Kun tikkuun ei tartu raakaa taikinaa, on kakku kypsä. Anna kakun jäähtyä hetki vuoassaan ja kumoa sen jälkeen tarjoilualustalle. Pidä vuoka kakun suojana jäähtymisen ajan, jotta kakku ei kuivu suottas.

Mausteinen kahvikakku

Kun kakku on jäähtynyt, valmista kuorrutus: Sulata voi ja lisää joukkoon kaakaojauhe ja tomusokeri. Vatkaa sekaisin. Lisää kahvia lusikallinen kerrallaan ja vatkaa tasaiseksi. Levitä kuorrute kauttaaltaan kakun pinnalle.

Helppo mokkainen kuorrutus

Kakku on parhaimmillaan, kun se saa vetäytyä muutaman päivän.

 

Kommentit (3)

Se ikivanha arabialaisen kahvikakun ohje mikä minulla on kulkenut ainakin 80-luvulta lähtien, on sellainen, ettei siinä ole mausteena kuin muskotti ja kaakao ja suola. Just kuorrutin sellaisia kakkuja 6 kpl. Toinen, ei kuorrutettava arabialainen alkujaan on aikoinaan julkaistu sitruunaisena versiona. Sitäkin tulee tehtyä, mutta meille ja muutamalla kymmenelle ystäväperheelle, se ei ole the arabialainen. Veikkaampa, että jokainen on vaan alkanut maustaa kahvikakkunsa mieleisillään mausteilla ja siitä erilaiset ohjeet ovat lähteneet leviämään. Alkuperäisessä kuorrutuksessa on raaka kananmunan keltuainen, minkä minäkin olen jättänyt jo aikoja sitten pois. Kahvia vaan enemmän, niin hyvä tulee. Välillä teen löysemmän kuorrutuksen ja välillä taasen paksumman ja nykyisin kuvioin pinnan aika usein, eri suiuntaan vaan mitä sinä. Sinun kuorrutuksessa on kaunis kiilto.

Hei Mimmi M! Ja kiitos selvennyksestäsi! Näin se varmaan on, että hyvät ohjeet pysyvät pinnalla, mutta muokkautuvat pikku hiljaa aikojen saatossa aina hieman eri suuntaan, kuten ilmeisesti tämäkin. Muskotti+kaakao+suola -yhdistelmä kuullostaa myös mielenkiintoiselta, voisin kokeilla sitäkin jossain vaiheessa 🙂 Ja pakkohan sitruunaista kakkuakin on testata ;D Raaka keltuainen kuullostaa epäilyttävältä, joten hyvä vaan, ettei se ole ns. pakollinen ainesosa.

Ja kiitos! Kuorrute taisi olla juuri sopivan paksuinen ja lämpöinen, jotta kuorrute levittyi nätisti ja kiilto pysyi vielä levittämisen jälkeenkin 🙂

Tour cakes looks so delicious, but I can’t read finish 😳
Can you translate them to English?
Kindly M

Kommentoi juttua: Arabilainen maustekakku

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X