
Arkiruokavinkki: Tomaattinen jauhelihakastike ja spagettia

Alkuvuosi hujahti enemmän makeiden kuin suolaisten ohjeiden parissa, joten nyt on hyvä hetki jatkaa taas helppojen ja nopeiden arkiruokavinkkien kanssa. Tässä meidän perheen ehkä suosituin arkiruoka eli tomaattinen jauhelihakastike spagetin kera. Meillä tätä syödään nykyään aina kun ruokaideat ovat lopussa ja ruoan pitäisi olla valmiina än-yy-tee-nyt, sillä koko ateria valmistuu yhtä nopeasti mitä spagetin keittämiseen kuluu aikaa eli vajaassa vartissa. Lisäksi tämä maistuu takuuvarmasti meidän koko perheelle.
Yleensä keitämme kastikkeen lisäksi pastaa vain sen verran, että siitä riittää koko perheelle yhdeksi ateriaksi eli noin 350 grammaa. Tällöin kastiketta jää hieman yli, mutta seuraavana päivänä uudelleen lämmitettynä lapset saavat tästä vielä pienet annokset samalla kun me vanhemmat yritämme keksiä itsellemme jotain muuta syötävää. Lasten kasvaessa pitänee tehdä tupla-annos, jotta tästä riittää kunnolla myös seuraavaksi päiväksi.
Kastikkeen makuun pystyy vaikuttamaan yllättävän paljon tomaattipyreellä ja toki myös tomaattimurskalla. Ennen nappasin kaupasta minkä tahansa pyreen ja välillä kastikkeesta tuli paljon maukkaampaa kuin toisella kerralla. Tällä hetkellä suosin Mutti -merkkistä pyrettä, sillä se on ihanan voimakkaan tomaattinen. Toki muutkin merkkiset pyreet sopivat tähän oikein mainiosti, mutta tällöin kastiketta kannattaa maistella ja lisätä pyrettä tarpeentullen ohjeessa olevaa määrää enemmän, jotta päästään tarpeeksi intensiiviseen tomaatin makuun käsiksi. Vähän ehkä hassua, että ensin teen jauhelihakastikkeesta kunnolla tomaattisen, mutta lisään lopuksi joukkoon vielä kermaa, joka taittaa tomaattisuutta pois. Jännällä tavalla ilman kermaa, miedomman tomaattisena en ole kuitenkaan päässyt näin herkullisen lopputulokseen.
Tomaattisen jauhelihakastikkeen kanssa meillä tarjoillaan täysjyväspagettia, joka laitetaan kiehumaan reilusti suolattuun veteen samaan aikaa kuin otetaan kastikkeen aineet esille. Pian koko ateria onkin jo valmis ja eikun syömään.
Tomaattinen jauhelihakastike spagetilla
5 syöjän isoon nälkään tai 7-8 syöjän keskikovaan nälkään
Tomaattinen jauhelihakastike:
400 g jauhelihaa
1 sipuli
2 tl valkosipulimurskaa (TAI 2 valkosipulin kynttä murskattuna)
1 tl (meri)suolaa
2 tlk (á 500 g) tomaattimurskaa
noin 70-100 g tomaattipyrettä (esim. Mutti)
2-3 tl hunajaa
2 dl ruokakermaa
Lisäksi:
noin 500 g (tummaa) spagettia
vettä + reilusti suolaa
Ohje:
Aloita ruoan tekeminen ottamalla aineet esille.
Laita vettä reilusti kattilaan spagettia varten ja nosta kattila levylle. Kun vesi kiehuu, kaada joukkoon reilusti (n. 2 tl) suolaa. Lisää spagetit ja anna kiehua 8-10 minuuttia eli kunnes spagetti on kypsää.
Aloita kastikkeen tekeminen samaan aikaan, kun alat alat lämmittää vettä spagetin keittämistä varten. Ruskista jauheliha omassa rasvassaan. Lisää hienonnettu sipuli ja kuullota. Mausta jauheliha myös valkosipulilla ja suolalla. Lisää jauhelihan joukkoon tomaattimurska, tomaattipyre sekä hunaja. Keitä 2-3 minuuttia. Maista ja lisää lisää tarvittaessa lisää tomaattipyrettä. Tomaattipyreen määrä riippuu omasta maustasi sekä tomaattimurskan ja -pyreen tomaattisuudesta. Lisää lopuksi joukkoon vielä kerma. Maista ja mausta tarvittaessa lisää. Nyt kastike on valmis.
Kaada spagetista vesi pois ja tarjoile jauhelihakastikkeen kanssa.
Vinkit:
* Voit käyttää mitä tahansa tomaattipyrettä, mutta itse olen ihastunut Mutin pyreeseen, sillä se on voimakkaan tomaattista ja erittäin maukasta. Tomaattimurskassa sama juttu. Tuotteiden ja makujen eroavaisuuksien takia en laittanut ohjeeseen tarkkaa pyreen määrää, vaan kastiketta kannattaa maistella oman maun mukaiseksi.
* Hunajana suosin juoksevaa hunajaa sen helppokäyttöisyyden takia.
* Saat kastikkeeseen vaihtelua kun esimerkiksi:
– kun korvaat toisen tomaattimurskapurkin 1 purkilla ruskeilla tai vaaleilla pavuilla tai vaikka kidneypavuilla.
– kun lisäät kastikkeen joukkoon 2 keskikokoista porkkanaa hienoksi raastettuna. Sekoita porkkanaraaste paistetun jauhelihan joukkoon ennen tomaattimurskan lisäämistä.
– kun pilkot joukkoon 1-2 chiliä tai rouhaiset joukkoon muutaman kierroksen chilirouhetta.

Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen! Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan! Copyright Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos! Yhteydenotot suklaapossu.leipoo (at) gmail.com
Kommentoi
Kommentoi juttua: Arkiruokavinkki: Tomaattinen jauhelihakastike ja spagettia