Churrot eli munkkitangot

Churrot! Nuo ihanat espanjalaiset munkkitangot saivat minut ihastumaan itseensä viime keväisellä ulkomaanreissullamme. Olin lukenut ja katsellut churrojen ohjeita ennenkin, mutta himo niiden tekemiseen pääsi valloilleen vasta kun tykästyin niihin matkamme aikana niin paljon, että mussutin niitä joka päivä aamiaisella. Hups. Aluksi en edes tajunnut mitä ne ovat, mutta muutaman päivän maistelun jälkeen googletukseni tuotti tuloksen ja löysin nimen noilla rapeakuorisille, mutta sisältä pehmeille tangoille. Nyt kun joulupukki toi mulle friteerauskeittimen, uskaltauduin kokeilemaan churroja. Ja voi vitsit, näistähän tuli tosi samanlaisia kuin espanjassakin, nams!
Churrojen taikinana on helppo ja nopea tuulihattu-tyyppinen taikina, joka syntyy näppärästi vain yhdessä kattilassa. Poikamme muna-allergian takia olen nykyään tottunut kokeilemaan monia leivonnaisia munattomina, ja myös tämä churrotaikina syntyi ilman kananmunaa. Taikina on tämän vuoksi todella jämäkkää, joten myös välineiden on hyvä olla kestäviä. Kokeilin ensin pursottamista muovisen tyllapussin kanssa, mutta pussi mokoma repesi kolmannen churron kohdalla. Kaivoin esille kestävämmän kankaisen pursotuspussin, sujautin sitten tähtityllan ja sitten alkoi sujumaan. Aluksi ongelmana tosin oli se, että sormista loppuivat voimat ennen kuin sain pötköäkään puristettua. Kunnes lähdin kiertämään pussin avointa suuta tiukasti kierteelle… Vähän kuin pusertaisi litimärästä paidasta ylimääräiset vedet pois, niin samaan kiertävään tyyliin puristin pussia tiukemmalle ja tiukemmalle, jolloin taikina alkoi tulla ulos miltei itsestään.
Jos munattomuus ei ole pakollista, kannattaa taikinaan vatkata joukkoon pari munaa, jolloin massasta saa helpoimmin pursotettavan.
Churrot eivät ole mitään kevyttä herkkuja, mutta näin maistuvat ihanilta näin talvisin vaikka kuuman kaakaon tai pehmeän suklaakastikkeen kanssa. Ja vaikka näin pelkiltään, niin kuin itsekin tässä juuri maistelen. Herkkua!
Churrot
Aineet:
2.5 dl vettä
3 rkl rypsiöljyä
2 rkl sokeria
0.5 tl suolaa
2.5 dl vehnäjauhoja
Lisäksi:
rypsi- tai öljyä
sokeria
Ohje:
Mittaa vesi, öljy, sokeri ja suola kattilaan. Kuumenna, kunnes vesi kiehahtaa ja sokeri ja suola ovat sulaneet. Nosta kattila pois levyltä. Lisää joukkoon vehnäjauhot ja sekoita, kunnes muodostuu pallo. Jätä odottamaan.
Kaada öljyä reilusti friteerauskeittimeen. Kuumenna öljy 190 asteiseksi.
Kun öljy on tarpeeksi kuuma, siirrä taikina kestävään pursotuspussiin, jossa on tähtipäinen, n. 11-14 mm tylla. Itse käytin pursotteluun 11 mm kokoista tyllaa ja pötköistä tuli tosi kapeita. Pursottele taikinapötköt joko lautasella odottamaan ja nostele ne siitä öljyn joukkoon, tai pursottele taikinapötköjä suoraan kuumaan öljyyn. Käytä tarvittaessa saksia apuna, jos pötkö ei muuten katkea.
Paista churroja kuumassa öljyssä, kunnes ne ovat kauniin värisiä. Tähän kuluu aikaa churrojen koosta riippuen n. 2 minuuttia.
Nosta churrot ensin talouspaperin päälle, jotta ylimääräinen rasva lähtee pois. Sokeroi churrot vielä hieman lämpiminä.
Churrot ovat parhaimmillaan heti pian jäähtymisen jälkeen. Nauti vaikka kuuman kaakaon kanssa tai dippaa suklaakastikkeeseen tai syö sellaisenaan.
Vinkki:
* Churrojen ulkonäköön ja samalla myös paistoaikaan vaikuttaa se, minkäkokoisella tyllalla taikina pursotetaan. Halkaisijaltaan isommalla tyllalla tulee paksumpia ja samalla myös pidemmän paistoajan vaativia churroja.
* Jos churrojen ei tarvitse olla munattomia, lisää taikinaan 2 munaa yksitellen vatkaten sitten kun taikina on hieman jäähtynyt. Tällöin taikina on helpompi pursottaa suoraan kattilaan.

Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen! Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan! Copyright Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos! Yhteydenotot suklaapossu.leipoo (at) gmail.com
Kommentoi
Kommentoi juttua: Churrot eli munkkitangot
Tein tällä taikinalla, mutta uppopaistamisen sijaan paistoin taikinamöykyt vohveliraudalla. Hyviä tuli näinkin. Sokeri olisi pysynyt paremmin päällä, jos paiston jälkeen churrovohvelit olisi dipannut sulaan voihin ja sitten vasta sokeriin.
Tuo onkin aivan uusi idea (ainakin mulle) paistaa churrotaikina vohveliraudalla. Ja mielenkiintoinen sellainen! Ja totta, kevyt kosteus pinnassa auttaa sokeria tarttumaan paremmin kiinni. Pelkkä voilla voitelukin varmaan tekisi hyvin tehtävänsä 🙂