Helpot ja nopeat kahden aineen suklaafudget

Itsetehty fudge on helppo, nopea ja herkullinen

Suussasulavat, helppotekoiset suklaafudget, jotka valmistuvat nopeasti vaikka sillä aikaa kun lapset syövät iltapalaa ja myös katoavat vähintään yhtä nopeasti. Tarvitseekö enempää edes sanoa! Tai no sanonpa kuitenkin. Nämä ovat ihania ja näitä kannattaa ehdottomasti kokeilla.

suklaafudge massa on helppo tehdä

Syksy on jo selvästi saapunut. Kesän helteillä oikein ihmettelin kun suklaa ei maistunut, eikä muutenkaan tehnyt mieli makeaa. Se jos mikä on mulle tosi erikoista ja luulin jo olevani pahasti kipeä. Ilmojen viilentyessä suklaat ovat alkaneet taas maistua. Vyötärön linjoja ajatellen en olisi yhtään pannut pahakseni, vaikka himo olisi odottanut vielä hetken. Mutta toisaalta, suklaa ole myös terveellistä ja pala suklaata päivässä pitää lääkärin loitolla. Vai miten se nyt menikään…

suklaafudget

Ensimmäinen fudgekokeiluni oli vuosia sitten. Ihastuin tähän helppoon ohjeeseen samantein ja fudgeja onkin tullut tehtyä näiden vuosien aikana jo vaikka kuinka. Yleensä joukkoon eksyy pähkinöitä, lakritsia tai muita ylimääräisiä lisukkeita ja suklaat ovat vaihtuneet aina tummasta suklaasta maitosuklaaseen ja valkosuklaaseen.  Tällä kertaa fudgeen päätyi yksinkertaisesti vain tummaa suklaata höystettynä pienellä valkosuklaan makeudella sekä fudgen pakollista ainetta eli kondensoitua maitoa. Niin ja rouhaisin joukkoon myös hieman merisuolaa, sillä se korostaa ihanasti suklaan makua ja tuo muutenkin kivan makuvivahteen suklaan yhteyteen. Ja voi nams kun tuli hyviä! Jätin puolet kotiin lastenvahdeille ja toisen puolen vein töihin työkavereille jälkkäriksi. Fudget katosivat molemmista paikoista aika haipakkaa.

Nopeat ja helpot fudget suklaasta

Tätä ohjetta on helppo muovata itsekin. Fugden makeutta voi säätää suklaiden voimakkuuksilla. Vain se pitää muistaa, että mitä vaaleampi suklaa, sitä enemmän sitä tarvitaan, jotta fudgen koostumus säilyy hyvänä. Valkosuklaata vaaditaan noin tuplasti tumman suklaan määrään verrattuna ja maitosuklaata suunnilleen 1.5-kertainen määrä tummaan suklaaseen verrattuna. Tummalla suklaalla tarkoitan tässä suklaata, jossa on noin 50% kaakaota. Jos tekee fudgen sitäkin tummemmasta (esim. 70%) suklaasta, tarvitaan sitä vastaavasti vähemmän kuin 50%:sta. Joukkoon voi suklaan lisäksi heittää lempiherkkuja esim. kuivattuja marjoja tai pähkinöitä, tai fudget ”marmoroida” kahdella eri suklaalla. Blogin karkki-osioon on kertynyt useita erilaista fudgeohjetta. Sieltä voi käydä kurkkaamassa vinkkejä omiin kokeiluihin.

Eipä muuta kuin leipomaan, jos tätä edes leipomisesksi voi sanoa 🙂

Helpot, nopeat, herkulliset kahden aineen suklaafudget

Koosta riippuen n. 100 palaa

Aineet:

400 g tummaa (n.50%) suklaata

100 g valkosuklaata

1 prk (á 397 g) kondensoitua maitoa (keittämätöntä = ei kinuskia)

merisuolaa (myllystä rouhittuna tai muuten hienonnettuna)

Ohje:

Pilko suklaat kattilaan ja kaada joukkoon kondensoitu maito. Lämmitä seosta koko ajan sekoitellen, kunnes kaikki suklaat ovat sulaneet. Rouhi joukkoon vielä hieman merisuolaa. Suolan voi toki halutessaan jättää myös pois.

Levitä suklaaseos samantein pellille leivinpaperin päälle n. 20 x 25 cm alalle. Jäähdytä kokonaan. Leikkaa haluamasi kokoisiksi paloiksi.

Vinkki:

* Voi levittää suklaaseoksen myös pienemmälle tai suuremmalle alalle. Pienemmästä levystä tulee korkeampi tai suuremmasta matalampia fudgepaloja.

* Suola ei ole pakollinen aine, mutta korostaa ihanasta suklaan makua ja tuo lisämaun fudgelle.

* Säilytä fudget hyvin suojattuna, jotta ne eivät kuivu suottas.

Kommentit (17)

Kauanko fudget säilyvät? Miten pitää säilyttää? Jos lahjaksi tekisi.

Arviolta fudget säilyvät ilmatiiviissä rasiassa useammankin päivän, ainakin viikon. Siis jos vaan säilyvät niin pitkään 🙂 Meillä nämä ovat kadonneet aina niin nopsaan, etteivät ole ehtineet kärsiä.

Kannattaako nämä säilyttää jääkaapissa jos tekee lahjaksi jo paria päivää ennen joulua? Mitenhän kestää pitkän automatkan?

Nämä fugdet säilyvät sekä huoneenlämmössä että jääkaapissa. Jos antaa lahjaksi, niin kannattaa säilyttää jääkaapissa hyvin suojattuna, niin säilymisaika samalla hieman pitenee. Fudget kestävät automatkan hyvin, kunhan eivät ole minkään lämmönlähteen lähellä, jotta eivät pääse sulamaan.

Voisikohan näitä tehdä myyjäisiin, jos pakkaa ilmatiiviisiin rasioihin? Eli kestääkö jos on huoneenlämmössä?

Heippa Heidi! 🙂 Näitä voi hienosti tehdä myyjäisiin, itsekin olen tehnyt. Nämä kestävät huoneenlämmössä hyvin suojattuna useammankin päivän.

Jos avattu kondensoitu maito pitää säilyttää jääkaapissa, niin miksi ei näitä fudgeja, kun ne sisältävät sitä?

Hei Minttu 🙂 Tämä viestisi oli mennyt vahingossa roskapostien joukkoon ja löysin sen vasta äsken sieltä, joten harmittavasti vastauskin tulee hieman myöhään. Ehkä tässä voisi ajatella, että tähän pätee sama kuin esim. maustekakkuihin, joihin käytetään piimä tms. muita jääkaapissa säilytettäviä tuotteita, mutta jossa lopputulos eli itse kakku muihin aineisiin sekoitettuna säilyykin huoneenlämmössä.

Miksi tässä ohjeessa ei pidä keittää haluttuun asteeseen?

Hei Mari 🙂 Ohjeissa, joissa sokeriliemi tms. keitetään haluttuun asteeseen, hyytyminen tapahtuu vasta oikean lämpötilan jälkeen. Tässä ohjeessa suklaa toimii ”hyydyttäjänä” eikä seosta sen vuoksi tarvitse keitellä.

Nää on ihania fudgeja, niin helppoja. Oon tehny monta kertaa lahjaksi ja aina toimii yhtä hyvin.

Ihana kuulla, että tämä ohje toimii sinunkin keittiössä. Ohje on yksi minun luotto-ohjeistani, kun pitää saada jotain taatusti herkullista pöytään tai lahjaksi 🙂

En oo testannu mut varmaa aik hyvää🥰

On kyllä tosi hyvää 🙂

millä tai miten näitä voi säilyttää ettei ne kuivu?

Hei mä vaan:) Pahoittelen, että vastaamisessani kesti näin kauan. Valmiita fudgeja on hyvä säilyttää ilmatiivissä rasiassa, jotta ne pysyvät mehevinä, eikä pinta kuivu suottas. Olen säilyttänyt niitä sekä jääkaapissa että huoneenlämmössä, mutta en ole huomannut kovin suurta eroa säilyvyyksissä (fudget tosin ovat tehneet katoamistempun niin nopsaan, etteivät muutenkaan säily kovin pitkään 😉 ).

Fudgella kestää muutama tunti jäähtyä sopivan kiinteäksi, jotta sen voi leikata paloiksi. Tarkkaa aika en nyt uskalla sanoa, sillä siihen vaikuttaa niin moni asia. Jääkaappi nopeuttaa kovettumista huomattavasti. Fudge on silloin tarpeeksi kovettunut, kun sen pystyy kääntämään vuoasta yhtenä levynä nurinpäin ja kun se tuntuu keskeltä koitettuna kiinteältä.

ja kui kauan kestää et ne jäähtyy tarpeeks?

Kommentoi juttua: Helpot ja nopeat kahden aineen suklaafudget

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X