Suklaapossu

Helppo ja herkullinen mansikka-kääretorttukakku

kakku kääretortusta

Mein vanhin tyttö täytti kesäkuun alussa jo 9 vuotta. Huh, mihin ihmeeseen se aika oikein katoaa…! Noh, synttäreiden kunniaksi leipasin tytölle kiireissäni pikaisen synttärikakun, joka nopeudesta ja helppoudestaan huolimatta oli erittäin herkullinen. Ja näyttäväkin. Tyttö (ja muut perheessä) kehuivat kakkua, ja pakko myöntää itsekin, ett olihan se ihan mahdottoman hyvää. Tuoreet mansikat kun vain ovat niiiin hyviä ja mansikkakakku maistuu aina.

Tytön 9 vuotis syntymäpäiväkakku

Tytön toiveesta kaverisynttäreitä vietettiin jo ennen virallista synttäripäivää, kun kouluvuosi oli vielä käynnissä ja kaverit eivät olleet ehtineet sännätä kesälaitumille. Tein kaverisynttäreille jäätelöpohjaisen kakun, joka koki helteisessä keittiössämme kovan kohtalon ja suli jo ennen kuin päätyi tarjolle. Harmitus kakusta oli niin suuri, että päätin hyvittää tytölle tuon kakun mahdollisimman pian paremmin koossa pysyvällä versiolla. Harmitus koski lähinnä itseäni, sillä tytön mielestä se pöydälle lävähtänyt jäätelöversiokin oli hyvää, eikä välttämättä edes kaivannut toista kakkua. Kunnes pääsi maistamaan tätä mansikkaista kääretorttukakkua! Ja halusi samantein lisää 🙂

Mansikkakakku

Kakun erikoisuutena on se, että kakku syntyy kääretorttupohjasta, jolloin sisältä paljastuvat pystyraidat ovat kiva yllätys. Innostuit tällaisesta kakusta tehtyäni keväällä herkullisen kääretorttukakun kinuskilla ja puolukoilla. Kääretorttupohjainen kakku valmistuu miltei yhtänopeasti kuin pikainen kääretorttukin eli se sopii mahtavasti myös vaikkapa yllätysvieraille. Niin ja kakun ehtii hyvin väsäämään vielä vaikka Juhannukseksi 🙂 Toki, jos kakun kokoaa jo edellisenä päivänä, ehtii kakku vetäytymään ja maut tasaantumaan, jolloin välissä olevat mansikatkin maistuvat entistä herkullisemmilta. Pikainen ja helppo kakku joka tapauksessa. Sekä tekemisen että syömisen suhteen.

Pystyraidat kakussa yllättävät

Kakun koristelu hoitui pikapikapuoliin tuoreilla mansikoilla, muutamalla kaapista löytyneellä marengilla ja pihalta haetuilla syötävillä kukille kuten orvokeilla ja ruusun terälehdillä.

Helppo mansikkakakku

Yhdestä kääretorttulevystä syntyy n. 8 cm korkea ja halkaisijaltaan hieman vajaa 20 cm kakku. Yleensä tämän kokoisesta kakusta piisaa useammallekin syöjälle, mutta meillä se katosi kummasti vain 4 hengen kesken. Nuorin poika ei päässyt muna-allergiansa takia maistamaan itse kakkua, mutta hän oli iloinen saadessaan maistella läjän tuoreita mansikoita sekä munattomia marenkeja. Voi niitä iloisia ilmeitä, sekä mansikan että kakun syöjien 🙂

Kääretorttukakku mansikoilla

Laitoin mansikoiden ja tuorejuusto-kermavaahdon lisäksi kakun väliin testaamaani munatonta raparperitahnaa eli raparpericurdia. Se toi kakkuun miedosti kirpeyttä ja sopi kakkuun tosi kivasti. Raparperitahnan sijasta kakkuun voi laittaa myös ohuen kerroksen vaikkapa lemon curdia. Oih, se maistuisi taatusti yhtä herkulliselta mansikoiden kanssa kuin raparperinen versio, nams!

Kääretortusta tehty kakku on nopea tehdä ja yllättää syöjän pystyraidoin

Tämän ohjeen myötä toivottelen oikein herkullista Juhannusaikaa! 😀

Nopea, helppo ja herkullinen raparperi-mansikkakakku

Pohja:

4 munaa

1.5 dl sokeria

1.5 dl vehnäjauhoja

0.5 dl tummaa, hyvää kaakaojauhetta

Raparperi curd (tämän sijasta voi käyttää myös esim. lemon curdia):

2.5 dl (= n. 165 g) raparperin paloja

2 rkl vettä

0.75 rkl maissitärkkelysjauhoja

1 rkl vettä

1 dl hillosokeria

Täyte ja päällinen:

raparperi curdia

2 dl vispikermaa

100 g vaniljatuorejuustoa

1 litra tuoreita mansikoita

koristeluun esim. marenkeja, syötäviä kukkia tms.

Ohje:

Jollet ole tehnyt raparperitahnaa etukäteen valmiiksi, aloita kakun tekeminen ajoissa sen tekemisellä. Pilko raparperit. Laita kattilaan raparperin palat sekä pari ruokalusikallista vettä. Lämmitä miedolla lämmöllä välillä sekoitellen, kunnes raparperit ovat pehmenneet. Hurauta sauvasekoittimella sileäksi. Anna jäähtyä huoneenlämmössä hetki. Sekoita tällä välin maissitärkkelysjauhot ja 1 rkl vettä keskenään. Sekoita maissitärkkelysjauhoseos sekä hillosokeria rapariseoksen joukkoon. Nosta kattila takaisin levylle ja kuumenna sekoitellen, kunnes seos kiehahtaa. Laske lämpöä ja jatka miedolla lämmöllä keittämistä n. 2 minuuttia, kunnes seos on paksentunut. Jäähdytä kokonaan.

Tee pohja. Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi kuohkeaksi vaahdoksi. Siivilöi joukkoon vehnäjauhot ja tummaa kaakaojauhe ja sekoita esim. nuolijalla muna-sokerivaahtoon varovasti käännellen. Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipellille n. 35 x 30 cm alalle. Paista 225 asteessa n. 5-6 minuuttia, kunnes kypsä. Ripottele tällä välin toisen leivinpaperin päälle sokeria. Kippaa kuuma pohja sokeroidun leivinpaperin päälle ja anna jäähtyä siinä.

kaaretorttu pohja

Valmistele pohjan jäähtymisen aikana täyte. Vatkaa kerma vaahdoksi. Vatkaa joukkoon myös notkistettu tuorejuusto. Pilko n. 2/3 mansikoista pieniksi paloiksi.

Poista jäähtyneen pohjan päältä leivinpaperi. Leikkaa levy PITKITTÄIN neljään osaan. Levitä pinnalle raparperitahnaa tai muuta kirpeähköä hilloa tai hilloketta ohut kerros. Liian paksu kerros tekee kakusta vaikeammin käärittävän (ks. vinkki-osio alempaa).

Raparpericurd raikastaa kakun

  

Sekoita loput raparpericurdista kermavaahtoseoksen joukkoon. Levitä kääretorttupohjan päälle noin 2/3 kermavaahtoseoksesta. Ripottele kermavaahdon päälle pieneksi pilkotut mansikan palat.

reilusti tuoreita mansikoita kakun väliin

Kääri levyt rullalle. Aloita napakasti, ja jatka sen jälkeen kevyesti rullaamalla. Kun yksi levy on rullattu, jatka seuraavalla levyllä samasta kohtaa.

kääri rullalle

Pst. myös Kinuskisen kääretorttukakun ohjeesta löytyy tähän liittyviä vaihekuvia.

Nosta kakku tarjoiluvadille pystyyn.

Levitä loput kermavaahdosta kakun pinnalle ja pilko loput mansikoista päälle. Koristele halutessasi vaikkapa syötävillä kukilla tai/ja marengin paloilla.

Vinkki:

* Jos haluat korkeamman kakun, leikkaa levy vain kolmeen osaan. Huomaa, että tällöin kakusta tulee halkaisijaltaan pienempi. Korkea kakku ei myöskään ole aivan niin tukeva, kuin matala.

* Jos haluat sliipatumman eli siistimmän näköisen kakun, tee vatkaa enemmän kermavaahtoa ja pursota tai levitä rennosti kermavaahdot myös reunoille.

* Jos kakku lähtee käärimisen aikana ”liukumaan” väärään asentoon, nosta kakku hetkeksi pystyyn ja painele kevyesti tiukemmalle rullalle. Voit myös estää liukumista sillä, että sekoitat raparpericurdin kääretorttupohjan sijasta suoraan kermavaahto-tuorejuustoseokseen.

Nopea ja helppo täytekakku

    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Helppo ja herkullinen mansikka-kääretorttukakku

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *