Helppo marjapiirakka, pellillinen
Tämä piirakka on oikein pelastus, kun pitää saada nopeasti tarjottavaa kahvipöytään. Kaikenkaikkinens aktiiviseen tekemiseen menee aikaa vain varttin verran, ja uunissa sitten noin puolisen tuntia. Piirakan voi tehdä mihin aikaan vuodesta tahansa; kesällä tuoreista marjoista ja muulloin pakastemarjoista.
Piirakan pohjataikina onkin jo tuttu blogista löytyvän mehevän omenapiirakan ohjeesta, mutta laitanpa sen uudestaan hieman muokattuna tänne, tällä kertaa marjoilla maustettuna ja pellillä paistettuna.
Lopputuloksena aivan ihanan pehmoinen ja mielettömän kuohkea piirakka. Ja todellakin älyttömän helposti. Aineet vain yhteen ja samaan kulhoon, nopea sekoitus ja valmis taikina pellille. Marjat vielä päälle ja eikun paistumaan. Pohja itsessään on miedon vaniljainen, joten päälle sopivat hyvin hieman happamammat marjat.
Ripottelin tällä kertaa toiselle puolelle taikinaa mustikka-mansikka-sekoitusta ja toiselle puolelle mansikoiden seuraksi punaherukoita. Mustikan mieto maku hukkui melko paljon tuohon paksuun pohjaan. Hyväähän sekin silti oli, mutta itse pidin enemmän punaherukoiden antamasta kirpeydestä yhdessä muhkean pohjan kanssa, nam! Helppo herkku, johon voi hukuttaa vaikka pakastimen kätköihin jääneitä marjoja 🙂
Helppo marjapiirakka
pellillinen (noin 35 cm x 40 cm)
Taikina:
4 kananmunaa
2.5 dl öljyä
2.5 dl mehua
6 dl vehnäjauhoja
3 dl sokeria
1 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
1.5 tl soodaa
2 rkl vaniljasokeria
Päälle:
n. 4 dl mustikoita
n. 4 dl mansikoita
n. 4 dl punaherukoita
Ohje:
Mittaa taikinan kaikki aineet kulhoon ohjeen mukaisessa järjestyksessä ja sekoita nopeasti sekaisin, älä vatkaa. Kaada taikina leivinpaperoidulle pellille ja levitä tasaisesti pohjalle. Ripottele marjat pohjan päälle. Laita koko komeus uuniin. Paista 200 asteessa, kunnes piirakka on saanut hieman väriä pintaansa eli n. 30 minuuttia.
Vinkki:
* Saat pyöreän piirakkavuoallisen puolittamalla taikinan. Huomaa, että piirakasta tulee paksu.
* Kokeile piirakkaan myös muita marjoja tai hedelmiä. Happamat marjat ja hedelmät (puolukat, punaherukat, omenat jne.) sopivat miedonmakuiseen pohjaan todella hyvin.
* Piirakan voi tehdä myös ilman mehua korvaamalla mehun kokonaan vedellä. Tällöin olisi hyvä, jos päällä olevat marjat olisivat voimakkaan makuisia (eli esim. mustikasta saattaa tulla liiankin plissun makuinen, mutta vadelmasta tosi hyvä).
Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen! Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan! Copyright Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos! Yhteydenotot suklaapossu.leipoo (at) gmail.com
Kommentoi
Kommentoi juttua: Helppo marjapiirakka, pellillinen
Eilen kurkkasin nopsaan blogit ja tätä piti heti siltä istumalta kokeilla puolukka-mustikkaversiona. Nam, hyvää oli mutta mulla varmaan isompi pelti, kun jäi aika paljon ohkaisemmaksi kuin sun kuvissa.. Ensi kerralla pienemmälle pellille! 🙂
Puolukka-mustikka kuullostaa herkulliselta, nams! Mulla oli käytössä ihan tavallinen, 60cm uuniin sopiva pelti, mutta niissä on tosiaan eroja yllättävän paljonkin. Kokeilehan ihmeessä pienemmällä pellillä, tai vaikka samantein tupla-annoksena tuolle samalle isolle pellille 😛
Just niin täydellisen näköistä marjapiirakkaa kuin olla voi ♥ Tulispa kesä jo!
Herkkua kyllä oli, (liki) täydellistä voisin sanoa 🙂 Ihanaa kun kesä on tulossa. Onkin ollut ikävä tuoreita marjoja. Vielä on vähän pakkasessa jäljellä, pitänee tehdä lisää tällaisia piirakoita 😛 Kiitos Kanelitytön kakkuparatiisi 🙂
Hei!
Laitanko säilötyt marjat heti suoraa pakkasesta piirakalle, vai annanko niiden ensin sulaa kohmeisiksi / kokonaan? Koetin tehdä tätä viikonloppuna, ja laitoin yhteen litraan (650g) suoraa pakkasesta otettuihin marjoihin 2 rkl perunajauhoja. Piirakka onnistui muuten todella hyvin, mutta oli ihan keskeltä raaka. Vai olisiko minun vain pitänyt paistaa piirasta kauemmin, jos kylmät marjat viilensivät pohjaa ja siksi se ei paistunut annetussa ajassa?
Kiitos! 🙂
Heippa Laura! Laitan marjat suoraan pakkasesta taikinan päälle. Kuullostaa siltä, että piirakkasi olisi kaivannut lisää paistoaikaa. Uuneissa on hirmuisesti eroja, joten kypsyys kannattaa testailla aina paistoajan loppupuolella keskeltä piirakkaa vaikkapa hammastikulla ja jatkaa paistamista, mikäli tikkuun tarttuu raakaa taikinaa. Itse olen jättänyt myös pottujauhot pois, jolloin marjoista irtoava neste on kostuttanut pohjaa lisää. Kokeilehan ihmeessä vielä uudestaan 🙂
Hei,
mitä mehua ja öljyä tähän on käytetty? 🙂
Heippa! Olen käyttänyt tähän milloin mitäkin mehua, yleensä sellaista, mikä sopii päälle laitettavien marjojan kanssa yhteen. Esim. mansikan+ mustikan kanssa olen käyttänyt niitä sisältävää mehua, ja omenoiden kanssa omppumehua. Tosin tuo mehu ei kovin selvästi edes maistu valmiissa piirakkassa, joten sen puoleen suht vapaat kädet 🙂 Öljyksi olen laittanut joko rypsi- tai rapsiöljyä.
Voisikohan mehun korvata esim. vaniljajogurtilla ��
Vaniljajogurtillakin tule varmaan tosi hyvä piirakka! 😀 Jogurttia käytettäessä taikinasta voisi tiputtaa myös yhden munan pois, ja vähän sokeriakin.
Paras marjapiirakka-ohje ever! Helppo, nopea ja todella mehevää tulee. Tätä mää tulen käyttämään.
Voisiko tämän tuunata vaikka sitruunapiirakaksi laittamalla taikinaan sitruunamehua ja kuorta? Päälle sitruunamehua+tomusokerikuorrutetta.
Kuullostaa ehdottomasti kokeilemisen arvoiselta tuunausidealta paivik! 😀
Paras ja helpoin tekemäni piirakka 😍 on ihana myös, ettei sähkövatkainta tarvitse käyttää, jos esim. aamuvarhaisella leipoo kerrostalossa 👍
Kiva kuulla Suklaakreivitär, että sinäkin tykkäsit tästä. Tämä on edelleenkin yksi mun lemppariohjeista. Mäkin tykkään tosi paljon tällaista, joissa aineet vain sekoitaan yhteen, mutta lopputulos on silti kuohkea. Herkullista syksynjatkoa! 🙂
Tämä on jo toinen kerta kun teen tällä ohjeella ja ensimmäisen kerran tuli hirveen märkää ja nyt toisen kerran kaikki marjat ovat painuneet piirakan pohjaan.
Olen vielä ammatilta sekä kokki että leipuri-kondiittori ja tämä ei vaan onnistu millään. Paistatko piirakan kiertoilmalla vai normaali tasalämmöllä?
Paistan piirakan tasalämmöllä. Pakastamarjoilla saattaa helposti käydä niin, että marjat painuvat pohjaan (tai piirakka voi jäädä kosteaksi, ei kuitenkaan pitäisi jäädä kovin märäksi). Oliko piirakka ensimmäisellä kerralla varmasti kypsynyt? Jos marjat painuvat pohjaan, ne voisi pyöräyttää perunajauhoissa ja nostaa vasta tämän jälkeen taikinan päälle. Tämä estää hieman marjojen liiallista painumista. Myös esim. mansikka on sellainen, että se tuppaa jäämään helposti kosteammaksi ja tuppaa myös painumaan pohjalle. Tämä ei kuitenkaan ole haitannut ainakaan minua, sillä piirakka on tästä huolimatta maistunut oikein hyvin 🙂
Moro,
on meinaan huippu ohje.
Kun olen tällainen miehen köriläs ja hirveä makean perso, niin kyllä saa vähällä vaivalla suun makeaksi.
Rupesin jälleen tuota tekemään ja ei ollut mehua, niin keitin puolet marjoista mehuksi.
Moikka nimrod. Hienoa, että tämä on maistunut. Ja loistava idea tehdä marjoista mehua! Jos muuten joskus jatkossakin sattuu mehu olemaan lopussa, mutta piirakan päälle tulevissa marjoissa itsessään on reilusti makua, taikinassa olevan mehun voi tarvittaessa korvata kokonaan vaikkapa vedellä.
Anopiltani sain aikoinaan halavatun kakun ohjeen, joka muistuttaa tätä ohjetta. Siitä tehtiin samanlaista marjapiirakkaa, joka oli nopea ja helppo valmistaa. Siinä vatkattiin munat ja sokeri. Tein nyt tällä ohjeella. Kananmunat olivat pieniä, joten laitoin viisi munaa. Mehun korvasin vedellä ja siihen hiemen puristin sitruunamehua. Pakastemarjoja: vadelmaa, puolukkaa, lakkaa ja muutamia mustikoita ja mustia viinimarjoja. Kun sulatin marjoja, niin otin talteen liiat marjamehut, jotta piirakka kypsyisi paremmin. Uuni on 50 cm leveä. Paistoin uunin alimmalla tasolla ja katsoin, että alkoi olla rusehtava pinnasta, jotta varmaan oli kypsää, aikaa meni varmaan 40 minuuttia. Ei kannata tuijottaa kelloon, vaan piirakan pintaan. No, ei minullakaan tullut kovin korkeaa piirakkaa, muttaa kypsää ja raikasta.
Hyvä kun muistutit tuosta paistaoajasta Anna-Liisa. Uuneissa on usein paljonkin eroja jo paistoajan suhteen. Lisäksi vaikka ohjeessa mainitaan ”pellillinen”, voi toisten uunien pellit olla toisia isompia/pienempiä ja tämä vaikuttaa myös paistoaikaan. Kypsyys kannattaakin tarkistaa aina joko pintaa kevyesti kokeilemalla tai tökkäämällä tikku keskelle piirakkaa heti kun se vaikuttaa kypsältä.
Kiitos, olipa hyvä ohje! Yleensä marjapiirakat ovat mielestäni liian rasvaisia, mutta tässä mehu keventää pohjaa ja tuo siihen kosteutta. Nyt vasta huomasin, että olen käyttänyt monet kerrat mehevän omenapiirakan ohjetta, joka onkin lähes samanlainen. Vastedes leivon piirakan myös marjaversiona. Pakastemarjoihin laitoin pienen määrän perunajauhoja, ja pinnalla ne pysyivät.
Kiva kuulla, että tykkäsit tästä Kyökkissa 🙂 Meillä leivottiin lapsuudenkodissani usein juuri tämäntyyppisiä pehmeitä, ei niin rasvaisia piirakoita, sillä erotuksella, että nesteenä oli piimää. Päälle laitettiin milloin mitäkin, omenoita tai marjoja ja joskus kermaviilipäällinen. Se oli silloin yksi lempipiirakoistani. Tämä maistuu pitkälti samalle, mutta on ehkä aavistuksen keveämmän olonen. On aina mukava huomata, että tämä maistuu muillekin 🙂
Nyt voi tulla tyhmä kysymys, mutta tarkoittaahan ohjeessa oleva ”sooda” ruokasoodaa? 😅 tein piirakat ja muuten on hyvä, mutta jäin maussa miettimään, puskeeko käyttämäni ruokasoodan maku lävitse.🤔
Hei Sonja! Eikä lainkaan tyhmä kysymys! Sooda tarkoittaa juuri ruokasoodaa 🙂
Olen muuten joskus itsekin huomannut, että aivan kuin sen maku puskisi piirakassa hieman läpi. Aina tuota en ole huomannut, joten mietinkin, että nesteeksi tulevalla mehulla saattaa olla siihen yhteys. Taikinan voisi tehdä myös niin, että laittaa soodaa vähemmän eli vain 1 tl ja leivinjauhetta vastaavasti enemmän eli 2 tl. Nesteeksi kannattaa käyttää mehua, joka on aavistuksen hapan, jotta sooda toimii hyvin. Mehun joukkoon voi myös puristaa hieman sitruunan mehua, jotta soodan kaverina on varmasti tarpeeksi happamuutta . Valmiista piirakasta pieni määrä sitruunan mehua tuskin juurikaan maistuu.