Suklaapossu

Mehevä puolukkapiirakka tuorejuustoraidalla (munaton)

Mehevääkin mehevämpi, ihanan muhkea ja kostea puolukkapiirakka maistuu herkulliselta yhdessä päällä rapean murukerroksen kanssa.

Voi että tästä tuli hyvää!!! Sisusta on (erityisesti tuoreena syötynä) huiman pehmeää ja mehevää, mutta päältä löytyy herkullinen kerros rapeaa murupäällistä. Puolukoiden tuoma pieni kirpsakkuus sopii muutoin miedon makeaan piirakkaan. Piirakka on lisäksi todella muhkea, ja näin ollen tästä riittää useammallekin syöjälle. Jos riittää, sillä se katoaa nopeasti parempiin suihin.

© Irina Lisinen

Leivoin muutama päivä sitten puolukka-kauraneliöitä, mutta vaikka ne olivatkin hyviä, mieleeni jäi kytemään ajatus jostain muhkeammasta kosteasta piirakasta. Aina välillä somessa tulee vastaan muhkeita, mehevän näköisiä piirakoita, joissa on sisällä rahkaa, tuorejuustoa, jogurttia tai muuta vastaavaa. Rahkaa ja jogurttia on jo aiemmin löytynyt leipomieni piirakoiden täytteestä, mutta tuorejuustoa en muista käyttäneeni. Se siis pääsi täytteeksi tähän muhkeaan, murupäällisen omaavaan piirakkaan.

Tämä maistui jopa lapsille, vaikka puolukka on yleensä heille liiankin hapan. Tässä puolukka ei kuitenkaan ollut mitenkään kovin voimakkaan makuinen ja omasta puolestani sitä olisi voinut olla vaikka hieman enemmänkin.

© Irina Lisinen

Paistoaika on yli tunnin, mutta piirakka säilyttää siitä huolimatta mehevyytensä ja pehmeytensä. Tälläkin kertaa leivoin munattomana, sillä kuten usein olen huomannut, munattomuus voi itseasiassa tehdä leivonnaisille hyvää, sillä lopputulos on yleensä aiempaa mehevämpi.

© Irina Lisinen

Piirakka oli juuri sopivan makea. Jos joku sokerihiiri haluaa vieläkin makeampaa lopputulosta, voi muruseokseen humpsauttaa puoli desiä lisää sokeria, kuten myös tuorejuustoraitaan. Itse en näitä kaivannut, vaan jopa makeutta oli juuri sopivasti.

© Irina Lisinen

Joukkoon sopisi hyvin esimerkiksi kardemumma, jolloin siitä tulisi hieman pullanmakuinen. Kirjoitinkin sen suoraan ohjeeseen yhdeksi maustamisvaihtoehdoksi.

Piirakka on jo valmiiksi munaton, joten siitä saa muokattua helposti vegaanisen käyttämällä voin sijasta maidotonta margariinia ja korvaamalla jogurtin vaikkapa soijajogurtilla ja tuorejuuston vegaanisella tuorejuustolla. Meneekö tämä testiin? 🙂

Pst. Ohje saattaa vaikuttaa pitkältä ja monimutkaiselta, mutta sitä se ei ole. Piirakkaan tarvitaan pohja, tuorejuustotäyte ja murupäällinen, sekä tietenkin puolukoita. Vatkaimia ei välttämättä tarvita, mutta tuorejuuston sekoittelu onnistuu sellaisella nopeiten ja vähimmällä vaivalla. Muutoin aineet vain sekoitetaan keskenään ja kootaan vuokaan ohjeen mukaisessa järjestyksessä.

Mehevä puolukkapiirakka tuorejuustoraidalla (munaton)

Noin 24-26 cm korkealaitaiseen vuokaan

Muruseos:

2 dl vehnäjauhoja

1 dl sokeria

75 g voita sulatettuna ja jäähdytettynä

2 tl vaniljasokeria

Ohje muruseokseen:

Aloita piirakan tekeminen muruseoksella. Tällöin muru ehtii jäähtymään kunnolla ennen piirakan viimeistelyä, ja murusta tulee hienompaa.

Sulata muruseoksen voi ja jäähdytä huoneenlämpöiseksi. Lisää muut aineet ja sekoita, kunnes ne ovat juuri ja juuri sekoittuneet keskenään. Jätä sivuun odottamaan.

Tuorejuustoraita:

200 g maustamatonta tuorejuustoa

1 rkl sokeria

1 tl vaniljasokeria

1 rkl maissitärkkelysjauhoja

Ohje tuorejuustoraitaan:

Mittaa tuorejuuston joukkoon sokerit ja maissitärkkelysjauhoja. Vatkaa vatkaimella (tai käsin) voimakkaasti sekaisin, kunnes tuorejuusto hieman vaahtoutuu ja kuohkeutuu. Tähän kuluu aikaa noin 1-2 minuuttia. Jätä tuorejuustoseos sivuun odottamaan.

Taikina:

6 dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

0.5 tl soodaa

0.5 tl hienoa (meri)suolaa

2.5 dl sokeria

2 tl vaniljasokeria

(1 tl kardemummaa, ei pakollinen)

125 g voita sulatettuna ja jäähdytettynä

3.5 dl maustamatonta jogurttia

Lisäksi:

300-400 g (noin 6-8 dl) puolukoita (laitoin noin 6 dl ja olisi saanut olla vaikka vähän enempi)

1 rkl maissitärkkelysjauhoja

Ohje loppuun taikinaan ja piirakan viimeistelyyn:

Tee taikina sekoittamalla kuivat aineet keskenään sekaisin. Sulata voi esimerkiksi mikrossa ja jäähdytä huoneenlämpöiseksi.

Kun voi on huoneenlämpöistä, lisää jogurtti ja voi kuivien aineiden joukkoon. Sekoita, kunnes kaikki aineet ovat hyvin sekoittuneet keskenään.

Sekoita vielä maissitärkkelysjauhot puolukoiden joukkoon.

Voitele noin 25 cm korkealaitainen (vähintään 5.5. cm korkea) piirakka- tai kakkuvuoka kevyesti esimerkiksi vuokaspraylla.

Levitä vuoan pohjalle taikinaa hieman yli puolet koko määrästä tasaiseksi kerrokseksi.

© Irina Lisinen

Ripottele päälle puolet puolukoita ja painele kevyesti pintaan. Kaada päälle sivuun jätetty tuorejuustoseos ja levitä tasaiseksi.

© Irina Lisinen

Lisää päälle loput taikinasta nokareina sinne tänne ja levitä varovasti pinnalle.

© Irina Lisinen
© Irina Lisinen

Ripottele pinnalle vielä loput puolukat. Päällitaikinaa pystyy tasoittamaan lisää vielä tässä vaiheessa, kun painelee puolukoita taikinan pinnalle tasaisesti.

© Irina Lisinen

Nyt on sivuun jätetyn muruseoksen vuoro. Jos muruseos ei ole kovin murumaista, voit tässä vaiheessa rikkoa sitä lisää murumaisemmaksi. Ripottele muruseos piirakan päälle tasaiseksi kerrokseksi.

© Irina Lisinen

Nosta vuoka 175 asteiseen uuniin toiseksi alimmalle tasolle. Paista noin 1 h 15 minuuttia, kunnes piirakka on saanut hieman värinä pintaansa ja keskelle piirakkaa tökätty tikku tulee puhtaana ulos.

Anna piirakan jäähtyä kokonaan ennen syömistä. Piirakka on parhaimmillaan heti tuoreena syötynä. Jääkaapissa piirakan maku hieman laimistuu ja koostumus muuttuu tiiviimmäksi. Jos säilytät piirakkaa jääkaapissa, nosta se huoneenlämpöön ajoissa (=muutamaa tuntia) ennen nauttimista.

Vinkki:

* Kokeile piirakkaan puolukoiden sijasta muitakin marjoja. Esimerkiksi vadelmat, punaherukat ja mustikat sopinevat tähän loistavasti.

* Mausta taikina halutessasi kardemummalla. Talvisemman maun saat lisäämällä muruseokseen kanelia.

* Piirakasta saa muokattua vegaanisen käyttämällä voin sijasta maidotonta margariinia ja korvaamalla jogurtin vaikkapa soijajogurtilla ja tuorejuuston vegaanisella tuorejuustolla.

© Irina Lisinen

    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mehevä puolukkapiirakka tuorejuustoraidalla (munaton)

Kari

25 cm piirakkavuokaa ei löydy mistään. Minkä takia vuoan on oltava niin superkorkea?

Irina Lisinen

Tuo mun vuokani oli halkaisijaltaan noin 25 cm, joten merkkasin sen aluksi ohjeeseen, mutta piirakka on sopiva myös muihin halkaisijaltaan suunnilleen samankokoisiin vuokiin (24cm tai 26cm). Piirakka on muhkea ja se nousee uunissa vieläkin paksummaksi, joten vuoan on hyvä olla korkealaitainen. Tähän käy myös esimerkiksi (irtopohjainen) kakkuvuoka.

Maikki

Hei. Jos teen pellillisen niin riittääkö kaksinkertainen annos?

Irina Lisinen

Hei Maikki! Kaksinkertaisella annoksella tulisi vähän kuvissa näkyvää ohuempi piirakka noin 40 cm x 30 cm kokoiselle pellille. Mutta se on vain hyvä, sillä tämä on sen verran muhkea (paisuu uunissa noin 6 sentin korkuiseksi), että piirakka on hyvä tehdä pellille ohuempana, jotta se ehtii kypsyä keskeltä ennen kuin reunat kuivuvat. Ja pellin kannattaa olla korkea.

Soisku

Onko kuinka makea piirakka? Tykkään vain makeista piirakoista, joten vähennänkö sokerin määrää?

Irina Lisinen

Moi Soisku! Piirakka oli mielestäni makeudeltaan hillitty (tekstiinkin kuvasin piirakkaa miedon makeaksi 🙂 ). Ei siis ole mikään sokeripommi, enkä ainakaan itse koe, että siitä tarvitsisi vähentää sokeria. Toki makeuskin on makuasia eli jos epäilet makeutta olevan liikaa, voi pohjasta vähentää 0.5 dl sokeria. Tämän enempää en vähentäisi, jotta piirakan koostumus ei muutu liikaa.

Soisku

Siis tykkään vain hieman makeista piirakoista.

Nina

Hei! Oletko testannut kestääkö piirakka pakastamista? Eli säilyykö maku pakastamisen jälkeen hyvänä?

Syksy

Hei! Osaatko sanoa kävisikö tähän lisäksi suklaakuorrutus leivonta suklaasta?

TN

Hei. Onko kukaan kokeillut tätä gluteiinittomista jauhoista?

Pipsukka

Mielettömän hyvä piirakka eikä liian makea. Taikina kohosi yli vuoan joten todellakin tarvitsee olla tuo korkea vuoka.

Laura

Mehevä resepti! Leivoin tämän joulun jälkiruokapöytään vegaanisena ja tarjoilin vegaanisen vaniljakastikkeen kanssa. Maistui! Puolukkaa saattaa itse kukin vierastaa, mutta tälle kannattaa antaa mahdollisuus, ei maistu liian voimakkaasti mielestäni. Teen uudelleenkin 🙂

Sss

Herra siunaa tätä mainosten määräääæääääääääääääää, ei pysty…

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *