Suklaapossu

Helppo peltipulla/pannupulla marjoilla ja pehmeällä vaniljatäytteellä

Peltipulla on äärettömän helppotekoinen, pehmeä ja muhkea pulla, jossa taikina vain painellaan pellille ja kohotetaan kertaalleen ennen paistamista. Se on mainio myös siitä, ettei taikinaa välttämättä tarvitse vaivata sitkoiseksi vaan aineiden sekoittaminen riittää. Näin olen ainakin netin syövereistä lueskellut.. Itsekään en pidä pullan vaivaamisesta, ainakaan käsin, joten innostuin tuosta ajatuksesta, että näpit voi pitää taikinasta erossa. Lopputuloksena oli mielettömän pehmeä ja mehevä pulla, nams! Mutta miten kävikään sitkolle..

Vaikka tällä kertaa olikin lupa ja mahdollisuus olla tekemättä sitkoton taikina, niin enpäs nyt sit onnistunutkaan.. Hurautin kaikki aineet sekaisin yleiskoneen vatkainosalla n. minuutin ajan. Ja kappas, taikinaan tuli tuolla tavoin melkoisesti sitkoa ja lyhyessä ajassa! Ehkäpä käytän tuota keinoa myös jatkossa tavallisten pullienkin kohdalla ja jätän taikinakoukut kaappiin.

Pullan voi paistaa sellaisenaan, munalla voitelun ja pinnalle ripotellut raesokerin/mantelirouheen/-lastujen jälkeen. Itse tökin kohonneeseen pullaan koloja, täytin ne vaniljakreemillä ja ripottelin kreemin pinnalle vielä marjoja. Kreemitäyte kostutti muutenkin mehevää pulla entisestään ja marjat toivat kivasti makua. Puolukka oli joidenkin mielestä liiankin kirpeä, mutta itse pidin sen tuomasta hapokkuudesta. Toisiin koloihin laittamani mustikka oli miedomman makuinen ja se teki paremmin kauppansa. Tytär tykkäsi erityisesti tuosta vaniljaisesta keskustasta ja kehui sitä aina haukatessaan palasen 🙂

Palat olivat niin muhkeita, että pienempikin määrästä taikinaa olisi varmaan riittänyt. Vaikka eipä tästä haittaakaan ollut. Mutta jos haluaa, voi taikinasta käyttää peltipullaan n. 2/3 ja pyöritellä lopusta vaikkapa normipullia.

Helppo peltipulla/pannupulla marjoilla ja vaniljalla 1 uuni pellillinen (n. 40 x 35 cm)

Aineet: 5 dl maitoa 50 g hiivaa 1 muna 1.5 rkl kardemummaa 1 1/2-2 tl suolaa 1 1/2 dl sokeria n. 11.5-12.5 dl vehnäjauhoja 125 g juoksevaa rasvaa

Päälle lisäksi: 1 dl vaniljakreemijauhetta 3 dl maitoa 0.25 tl vaniljajauhetta (ei pakollinen) marjoja (esim. pakastemustikoita, -puolukoita)

Pinnalle: 1 muna raesokeria

Ohje: Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murustele joukkoon huoneenlämpöinen hiiva. Sekoita joukkoon myös kardemumma, sokeri, suola ja muna. Mittaa puolet jauhoista maitoon ja sekoita sähkövatkaimella tai yleiskoneen vatkainosalla n. 10-15 sekuntia täysillä. Lisää loput jauhoista (laita ensin yhteensä 11.5 dl ja lisää lopuksi tarvittaessa lisää) ja vatkaa jälleen vatkaimella (tai yleiskoneen vatkaisosalla) voimakkaasti, kunnes taikina hieman kiinteytyy (n. 10-15 sekuntia). Tässä vaiheessa taikina on pehmeän ja hieman sitkoisen tuntuinen. Sitkon puuttuminen/vähäisyys ei kuitenkaan haittaa. Tärkeintä on, että taikina on pehmeää. Putsaa käsin suurimmat taikinan palat vatkainosista kulhoon. Mittaa joukkoon rasva ja sekoittele se käsin joukkoon.

Painele taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipannulle käsin. Käytä tarvittaessa jauhoja apuna, jos taikina tarttuu sormiin. Kohota liinan alla lämpimässä paikassa n. 45-60 minuuttia. Pulla on tarpeeksi kohonnut, kun taikinan pinta pompsahtaa takaisin päin, kun sitä painaa kevyesti sormella.

Tee kreemitäyte sillä välin, kun taikina kohoaa. Mittaa vaniljakreemijauhe ja maito kulhoon. Vatkaa pari minuuttia vatkaimen keskinopeudella (tai käsin pallovatkaimella). Lisää halutessasi joukkoon vaniljajauhetta korostaaksesi vaniljan makua.

Kun pulla on noussut, painele siihen syviä koloja sormilla. Kolot umpeutuvat hyvin nousseessa taikinassa nopeasti, joten lusikoi koloon samantein reilusti (laitoin ison teelusikallisen) kreemiä. Paina kreemiä kolon kohdalta lusikalla tasaisemmaksi, niin se painuu hieman syvemmälle. Laita halutessasi kreemin päälle hieman mustikoita ja puolukoita. Voitele vielä munalla ja ripottele pinnalle raesokeria.

Paista 225 asteessa n. 10-15 minuuttia, kunnes pulla on saanut pintaansa kauniin värin. Anna pullan jäähtyä hetki ja leikkaa sen jälkeen annoskokoisiksi paloiksi. Nauti tuoreena vaikkapa kylmän maidon kanssa.

Vinkki:

*  Pinnalle voi raesokerin kaveriksi ripotella vaikkapa mantelirouhetta tai -lastuja

* Pulla on parhaimmillaan heti tuoreena nautittuna. Palat ovat muhkeita, hieman höttöisiä, äärettömän pehmeitä. Palat kestävät hyvin myös pakastamisen ja ovat hyviä myös sulattamisen jälkeen.

Ps. Tein pullat jo talvella pakastemarjoista ja ajatus oli postata tämä lähempänä kevättä, kun pakastimen tyhjentaminen on monella käynnissä. Ajoitus hieman venähti suunnitellusta ja ehkä monen pakastemarjat ovat jo vähissä. Eipä aikataululla niin väliä, pullaan käy toki tuoreetkin marjat 🙂


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Helppo peltipulla/pannupulla marjoilla ja pehmeällä vaniljatäytteellä

Tita

Wautsi mikä ihana resepti! En ole koskaan peltipullaa tehnytkään, mutta tätä aion kyllä kokeilla.

Suklaapossu

Tämä oli kyllä tosi kiva ohje 🙂 Tuli muhkeaa pullaa ihanan helposti. Kannattaa ihmeessä kokeilla 🙂

Leena-muori

Ihania ja herkullisia pullia! En ole itsekään peltipullaa harrastanut, pitänee korjata se puute tässä kesän aikana. 🙂

Suklaapossu

Kiitos Leena-muori 🙂 Itse en pahemmin välitä pullan tekemisestä (vaikka uunituore pulla onki tosi hyvää), mutta tätä helppoa versiota voisin tehdä useamminkin 🙂

Tuija

Peltileipää olen tehnyt, mutta peltipulla ei ole tullut mieleenkään. Tätä pitää kokeilla, kun olen laiska vaivaamaan taikinaa 🙂 Näyttää herkulliselta!

Suklaapossu

Voi kun kiva kuulla! 🙂 Ihanan kuulloinen täytekin, nam! Hillot onkin hyvä idea 🙂 Ole hyvä, ja kiitos kun tulit kertomaan kokemuksesi 🙂

Tuija

Resepti tuli kokeiltua hyvällä menestyksellä. Marjojen tilalle laitoin osaan omenahilloa ja osaan mansikkahilloa ja hyvää tuli. Kiitos, tätä tehdään jatkossakin 🙂

Suklaapossu

Kiitos Tuija 🙂 Tämä on oikein laiskan taikinanvaivaajan unelmataikina 🙂 Tällä kertaa tosin jotenkin kummallisesti sain taikinaan sitkon, vaikka sitä ei siihen olisi tarvinnutkaan tulla. Kivan helppoja ovat tällaiset peltiversiota, niin leipänä kuin pullanakin 🙂

Anonyymi

Tämä pääsee nyt heti kokeiluun, vaikuttaa niin helpolta ja hyvältä! 🙂 Tuosta ainesosa-luettelosta puuttuu muna, mutta se mainitaan taikinan tekovaiheessa. Yksi sellainen ilmeisesti pitää lisätä taikinaan?

Anonyymi

En käytä pullataikinassa koskaan munaa ja huippuja pullia tulee.
E-R

Suklaapossu

Hyvä huomio, kiitos tarkkaavaisuudesta! 🙂 Muna oli tosiaan unohtunut ainesosalistalta pois. Lisäänkin sen heti ohjeeseen. Usein pullataikinat onnistuvat ilman munaakin, joten ehkä sen poisjättämisestäkään ei olisi kovin paljon haittaakaan.. Hmm. Tuota pitääkin testailla, on juuri sopivasti hiivapaketti jääkaapissa 🙂

Taru

Mulla on kanssa peltipulla ollut jo kauan kokeiltavien listalla, mutta on päässyt unohtunut kokonaan. Ihanan näköistä pullaa kyllä! 🙂

Suklaapossu

Ainakin mulla kokeiltavien listalle tuppaa kertymään niin paljon kaikkea mielenkiintoista, ettei ihme jos jokin unohtuu 🙂 Tämä oli kyllä helppo ja nopeatekoinen, sitä kohottamista sai toki odotella, mutta aktiiviseen tekemiseen ei montaa minuuttia menny. Kannatta kokeilla sunki joskus. Kiitos Taru 🙂

Anonyymi

Onnistuisikohan gluteenittomana tämä? Tässä vasta opettelussa gluteeniton leivonta 🙂

Suklaapossu

Nyt onkin hankala kysymys, sillä mulla ei ole lainkaan kokemusta gluteenittomista pullista.. Pikaisesti ajateltuna voisin kuvitella, että saattaisi ehkä jollain tavalla onnistuakin, sillä tämän tekemiseen ei tarvitse sitä kuuluisaa sitkoa. Mutta takuuseen en mene. Itse laittaisin gluteenittomien jauhojen lisäksi ehkä varmuudeksi myös ksantaania (ellei jauhoseos sisällä sitä jo valmiiksi), niin taikinasta tulisi enemmän vehnäleivonnaisen kaltainen. Ja vähentäisin ehkä jauhojen määrää hieman. En kuitenkaan ole gluteenittomien leivonnaisten asiantuntija, joten tämä on vain arvailua. Jos uskaltaudut kokeilemaan, niin kuulisin mielelläni miten kävi 🙂

Anonyymi

Kylläpä oli taas herkkua! Marjojen tilalle laitoin vadelmamarmeladia :).

-E

Suklaapossu

Kiitos E 🙂 Todella mukava kuulla, että maistui 😀

Anonyymi

Paljonko hiivaa tulee jos käyttää kuivahiivaa?

Suklaapossu

Pullataikinoissa käytetään tähän nestemäärään 2 pss (á 11 g) kuivahiivaa 🙂

Helena Pirnes

Kiitos ihanasta reseptistä! Koskaan aikaisemmin en ole saanut pullataikinasta näin pehmeää. Minun pulla on ollut kiveen verrattavissa. Ohjeesi yleiskoneen käytöstä antoi minulle mielestäni onnistumisen avaimet. Enpä ole perheeni kuullut aikaisemmin pullani pehmeyttä kehuvan. Suuri kiitos sinulle.

Suklaapossu

Kiva, että onnistuit Helena! 🙂 Mun pulla- ja sämpylätaikinoilla on ollut myös tapana "kivettyä", mutta onneksi on olemassa yleiskoneet 🙂

Piirainen Marja

Tein jo yhdellä ohjeella mutta hirveästi tuli rasvaa. Tätä täytyy kokeilla on kevyempi versio

Suklaapossu

Kokeilehan ihmeessä tätä Marja 🙂 Olen tehnyt tällä ohjeella peltipullaa jo monesti ja aina ollut yhtä pehmeää ja herkullista.

Karoliina V.

Näitä on tehty nyt kahdesti. Aina menee pieleen sama juttu: tuo kreemi 😀 Se jää aina ihan luiruksi. Oon kyllä sitä luirua valuttanut koloihin. Maku on ihan hyvä, mutta kivemman näköisiä olisivat varmaan paksummalla kreemillä.

Suklaapossu

Heippa Karoliina! Olen huomannu, että vaniljakreemijauhessa on yllättävän paljon eroja ja joitakin jauheita tarvitaan huomattavasti enemmän kuin toisenmerkkisiä. Joten jos täyte jää luiruksi, lisää siihen enemmän kreemijauhetta, jotta saat koostumuksesta sopivamman 🙂

Äippä

Minullakin jäi ohkaseksi kreemi mutta lisäsin puoli desiä lisää ja eikös kreemi jähmety vasta hetken päästä enemmän?

Suklaapossu

Totta! Kreemi jähmettyy hieman lisää kun se saa odottaa hieman. Mutta jos kreemi on tosi lirua valmistuttuaan, pieni kreemijauhelisäys on paikoillaan. Mielenkiinnosta kysyisin, minkä merkkistä kreemijauhetta sinä Äippä käytit?

Kirsi

Helppo ohje, käytin täytteenä valmista vaniljarahkaa ja mustikat+puolukat päälle, hyvä tuli

Suklaapossu

Kiva kuulla Kirsi 🙂 Kuullostaa herkulliselta 😛

Piiu

Heippa! Haluan kiittää tästä ohjeesta, joka mahdollistaa, että saan minäkin olla helposti pienellä vaivalla ihana pullantuoksuinen äiti. Lapsista on mukavaa tasata pulla pellille. Täytteenä on ollut vaikka mitä (voisilmää, marjoja, strösseliä, vaniljakastiketta). Ohje onnistuu aina!

Suklaapossu

Heippa Piiu! 🙂 Ihana kuulla. Tällaiset helpot ohjeet ovat kyllä ihan superihania lasten(kin) kanssa tehtyinä. Kiva, että ohjeesta on ollut iloa 🙂

K mumma

Tuli tehtyä gluteenitonta versiota. Sekaisin tattarijauhoja, riisijauhoja ja vähän kaurajauhoja. Niistä tulee tehtyä myös marjapiirakoita yms. Varmaan olisi onnistunut kaupan valmiilla gluteenittomalla jauhoseoksellakin. Maistui ihan pullalta, mutta oli tummempaa ja mureni melkoisesti. En suosittelekaan jättämään sitä munaa pois tästä taikinasta, vaikka tavallinen pulla onnistuukin hyvin ilman. Melkenpä laittaisin kaksikin sitomaan murustuvaa rakennetta.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.