Homemade vanilla extract / Kotitekoinen vaniljauute

Monissa ulkomaalaisissa leivontaohjelmissa käytetään vaniljauutetta, jota en täällä suomessa ole kuitenkaan kauppojen hyllyillä nähnyt. Löysin ihanilta Pullahiiren sivuilta houkuttelevan ja helpon ohjeen itsetehtyyn vaniljauutteeseen. Seikkailin vielä netissä etsien hieman lisätietoa ja niiden pohjalta pistin pienimuotoisen uutetehtaan pystyyn.

 

 

 

Vaniljauutteen teko sujuu hetkessä ja tarvitset vain kolme tarviketta;
pullon, vaniljatangon ja alkoholia. Ja nopeimmassa tapauksessa hankit pienen pullon alkoholia ja upotat pätkän vaniljatankoa sinne 🙂 Pullottaminen on siis todella nopeaa, mutta lopputulosta joutuu odottamaan useamman viikon. Uute on ohjeiden mukaan valmista
käytettäväksi n. kuukauden, parin kuluttua ja se vain paranee ajan
mittaan. Tämä on esimerkiksi leivonnan ystävälle hyvä (joulu)lahja,
mutta kannattaa laittaa ajoissa alulle, jotta se ehtii valmistumaan. Valmis
uute säilyy n. vuoden.

Pullahiiren käyttämät etiketit olivat
niin ihania, että päätin käyttää itsekin samanlaisia. Etiketit löytyvät täältä.
Etiketit liimasin kaksipuoleisella teipillä pullon kylkeen. Nuo pienet 7 cl pullot ostin
hieman aiemmin Clas Ohlsonilta ja niiden piti alunperin päätyä aivan eri
tarkoitukseen, mutta ne olivat juuri passelit tähän tarkoitukseen.Nyt
jännätään miten uutteen kanssa käy. Vaniljatanko ainakin näytti tosi nopsaan antavan väriä liemeen. Yllä olevassa kuvassa oleva uute on laitettu aluilleen n. vuorokautta aikaisemmin.
Uutetta voi muuten jatkaa lisäämällä alkoholia ja vaniljatankoja pulloon sitä mukaa kun uutetta käyttää.

Tässä tulee ohje.

Homemade vanilla extract / Kotitekoinen
Vaniljauute

Määrästä riittää neljään pikkupulloon

Aineet:

1.8 dl kirkasta alkoholia (käytin 39%)

2 vaniljatankoa

Ohje: 

Leikkaa vaniljatanko pitkittäin
kahtia ja vielä poikittain kolmeen osaan. Laita pätkät neljään pikkupulloon. Mittaa pulloon myös alkoholia. Sulje pullo ja jätä pullo tekeytymään pimeään, viileään paikkaan noin
kuukauden, parin ajaksi. Ravistele pulloja sillon tällöin.

Kommentit (4)

Nämä on kyllä niin ihania! Itse tein näitä lähes pari kymmentä, tarkkaa määrää en muista, mutta paljon tein 🙂 Itsellä on vielä kaksi pulloa jäljellä ja olen lisäillyt aina tankoja pulloihin kun olen tehnyt esim saippuaa. Vaniljasaippuaa tehdessä kaavin tangosta siemenet, mutta en raaski heittää kuorta pois niin olen tuikannut niitä noihin pulloihin ;D Nekin antavat makua. Olen ostanut koskenkorva-pulloja ja laittanut tangon kahtia molempiin suuntiin. Nopeaa ja helppoa 🙂
Nuo sinun pikkupullot on kyllä aivan hurmaavia! 🙂

http://taikakakut.blogspot.fi/2013/01/mansikka-vaniljapiparit-ja-itsetehty.html

Kiitos 🙂 Itse juuri mietein, että taisin aloittaa liiankin varovasti muutamalla pullolla. Sillä jos ja kun nämä ovat hyviä, niin uusien tekeminen vie taas aikaa.. Taidan heti tänään käydä hakemassa vaniljatankoja lisää, niin pääsee laittamaan lisää uutetta aluilleen 🙂

Kävin katsomassa pullojasi ja siellä oli hyvännäköisiä vaaleita pipareitakin 🙂 Itse en ole koskaan tehnyt pipareista vaaleita versioista, pitäisi koittaa joskus sellaisiakin.

Tuo sinun vaniljasaippuasi kuullostaa niin ihanalta, että haluaisin päästä heti haistelemaan sitä. Toivottavasti arpaonni osuisi kohdalleni 🙂

Aivan ihastuttavat pullot ja nuo etiketit ovat vaan vieläkin niin ihania! Kyllä joku on osannut näpertää hienot etiketit meidän käyttöömme 🙂 Mukava, että tästä oli sinulle hyötyä!

Kiitos itsellesi hyvästä ohjeesta ja vinkeistä! 🙂 Hain juuri tänään lisää tarvikkeita, niin pääsen tekemään enemmän uutetta ja käyttämään lisää noita ihania etikettejä 🙂 Odotan jo kovin lopputuloksen näkemistä ja maistamista.

Kommentoi juttua: Homemade vanilla extract / Kotitekoinen vaniljauute

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Instagram

  • Suklaahippukeksit ovat minusta yksi parhaista pikkuleivistä. Vaikka blogista löytyykin jo kaksi täydellisen ihanaa ohjetta, testasin vielä näistä herkuista munatonta versiota. Se onnistui yliodotusten ja uunista ulos tuli ihanan pehmeitä ja suorastaan suussasulavat keksit, siis ihan kirjaimellisesti. Jos minulla olisi nyt kaapissa suklaata, todennäköisesti tekisin näitä samantein. Kurkkaa herkkuohje blogista. ⁠
⁠
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/suklaahippukeksit-munattomat/⁠
⁠
#suklaa⁠
#suklaahippukeksit⁠
#munaton⁠
#munatonleivonta⁠
#suklaapossu⁠
#kotiliesiblogit⁠
#kotiliesi⁠
#leivonta⁠
#leivontablogi⁠
#instabake⁠
#baking⁠
#bakingblog⁠
#eggless⁠
#chocolate⁠
#cookies⁠
#chocolateshipcookie
  • Omareista syntyy ihanan pehmeä ja herkullinen juustokakku. Ripottelin tuon makeahkon täytteen sisälle myös vadelmia ja voi kuinka ihanasti ne sopivatkaan tähän. Kakku toimi vanhimman tytön synttärikakkuna sukulaissynttäreillä ja paljon kehuja myös muilta syöjiltä. Kurkkaa koko ohje blogin puolelta.⁠
⁠
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/omar-juustokakku-vadelmilla/⁠
⁠
#omar⁠
#juustokakku⁠
#omarjuustokakku⁠
#vadelmia⁠
#ihanitsetehty⁠
#⁠
#suklaapossu⁠
#kotiliesiblogit⁠
#kotiliesi⁠
#leivonta⁠
#leivontablogi⁠
#instabake⁠
#baking⁠
#bakingblog
  • Arki alkaa pikkuhiljaa ja ainakin meidän perheessä se tarkoittaa töiden lisäksi kiireisiä iltapäiviä ja iltoja mm. lasten harrastusten parissa. Ruokien pitäisi valmistua nopeasti ja mieluusti olla myös maukkaita. Vähän aikaa sitten teimme tämän ihanan vesimeloni-halloumisalaatin, johon ihastuimme lasten kanssa. Tämä onkin ihanan raikas ja nopea vaihtoehto arkiruokailuun, eikä tämän tekeminen ole jäänyt yhteen kertaan. Maistuisiko tämä myös sulle? Kurkkaa tarkempi ohje blogista⁠
⁠
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/vesimeloni-halloumisalaatti/⁠
⁠
#arkiruoka⁠
#halloum⁠
#salaatti⁠
#helppojanopea⁠
#vesimeloni⁠
#suklaapossu⁠
#kotiliesiblogit⁠
#kotiliesi⁠
#leivonta⁠
#leivontablogi⁠
#instabake⁠
#baking⁠
#bakingblog
  • Kuopuksemme täytti alkukesästä jo 3 vuotta! Hurjaa miten kovaa vauhtia aika kulkee ja lapset kasvavat. Yksi pojan lempparihahmoista on Palomies Sami, jota hän toivoi myös kakkuunsa. Vaikkei kaikki mennyt aivan putkeen kakun teossa, poika oli kakkuun enemmän kuin tyytyväinen :)⁠
Blogista löytyy kakusta enempi juttua⁠
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/palomies-sami-kakku-3-vuotiaalle/⁠
⁠
#palomiessami
#täytekakku⁠
#synttärikakku⁠
#3vuotias
#suklaapossu⁠
#kotiliesiblogit⁠
#kotiliesi⁠
#leivonta⁠
#leivontablogi⁠
#instabake⁠
#baking⁠
#bakingblog
  • Mä niin tykkään punaherukoista. Erilaisia ohjeista onkin tullut testattua vuosien saatossa aika monta. Kun kävin ohjeita läpi, keräsin samalla yhteen postaukseen Suklaapossun parhaimmat TOP11 -punaherukkaohjeet. Extrana on myös yksi ihana joululahjaidea! Kurkkaa tuo vinkki sekä muut ohjeet blogin puolelta.⁠
⁠
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/parhaat-punaherukkaleivonnaiset-top-10/⁠
⁠
#punaherukka⁠
#parhaatohjeet⁠
#suklaapossu⁠
#kotiliesiblogit⁠
#kotiliesi⁠
#leivonta⁠
#leivontablogi⁠
#redcurrant⁠
#summerbaking⁠
#bestrecipes⁠
#instabake⁠
#baking⁠
#bakingblog
  • Tämä ihana punaherukkacurd syntyi lukijan antamasta vinkistä. Vinkki olikin todella herkullinen ja curdista tuli ihanan makeankirpeä ja sileä. Curdia eli tahnaa voi käyttää miltei mihin tahansa makeaan leivontaan mm. kakkuihin, eton mess tyyppisiin herkkuihin tai vaikka macaronien täytteiksi. Kurkkaa helppo ja herkullinen ohje blogista ⁠
⁠
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/punaherukkacurd-eli-punaherukkatahna-munaton/⁠
⁠
#punaherukka⁠
#punaherukkacurd⁠
#kesä⁠
#kesäleivonta⁠
#munatonleivonta⁠
#suklaapossu⁠
#kotiliesiblogit⁠
#kotiliesi⁠
#leivonta⁠
#leivontablogi⁠
#redcurrant⁠
#instabake⁠
#baking⁠
#summer⁠
#bakingblog
  • Lasten synttärijuhlissa oli tarjolla helppo ja maukas kinkku-juustopiirakka, jonka tein poikamme allergian takia munattomana. Piirakkasta tuli todella herkullinen, eikä juhlien jälkeen koko pellillisestä ollut jäljellä muruakaan. Piirakassa oli testinä myös hieman erilainen sekoitettava piirakanpohja, johon tuli mm. kaurahiutaleita. Katso munattoman suolaisen piirakan ohje blogin puolelta⁠
⁠
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/kinkku-juustopiirakka-munaton/⁠
⁠
#munaton⁠
#suolainenpiirakka⁠
#arkiruoka⁠
#suklaapossu⁠
#kotiliesiblogit⁠
#kotiliesi⁠
#leivonta⁠
#leivontablogi⁠
#instabake⁠
#baking⁠
#bakingblog⁠
#kesä⁠
⁠

suklaapossu

X