Ihana Uuden Vuoden kakku

 

Uuden vuoden päivänä meillä herkuteltiin ihanasta makean kirpeästä kakusta. Kakkupohja oli makea, mehevä ja kostea valkosuklainen pohja. Makeutta löytyi myös pinnalta marengin muodossa. Kokonaisuus oli kuitenkin raikas, sillä kakun sisällä oli reilut kerrokset miltei kirpeää punaherukka-mansikkamoussea. Oli tosi nappiyhdistelmä!

Myös muut syöjät tuntuivat tykkäävän kakusta ja useimmat
ottivat
santsikierroksenkin. Syöjiä ei ollut montaa, kakku oli valkosuklaisen pohjan takia suht tuhtia ja
sitä jäikin yli myös santsikierrosten jälkeen. Annoin loppukakusta
kakusta palat mukaan seuraavan päivän kahvihetkeä varten. Vielä myöhemmin
illalla sain viestin, että kakkua tuli maisteltua lisää jo samana iltana,
ja oli kuulemma edelleen tosi hyvää. 🙂

Koska täyte oli melko kirpeää, ajattelin kokeilla kakun päälle makeaa sveitsiläistä marenkia. Maku natsasikin tosi hyvin muuhun kakkuun, mutta mutta.. Marenki ei käyttäytynyt aivan niin nätisti kuin olin kuvitellut. Kuorrutin kakun edellisenä iltana ja jääkaapissa vietetyn yön jälkeen päällinen oli osin lähtenyt valumaan. Tämän huomaa myös edellisistä kuvista. Postauksen alussa oleva, ihka ensimmäinen kuva on otettu vastavalmistuneesta kakusta. Siinä marenki on paksun ja ihanan pumpulisen näköinen. Tuo yllä oleva kuva on napattu seuraavana aamuna. Kuten varmaan huomaa, siinä täyte vilkkuu marengin alta ja pumpuliseen marenkiin on tullut ikäviä reikiä. Ei tiedä, epäonnistuiko marenki jotenkin (vatkasinko liian vähän tms.), vai oliko valuminen liivatteella hyydytetyn kerroksen syytä, joka oli kosketuksissa marenkiin koko yön. Onkohan jollekin muulle käynyt samalla tavalla? Pitäisikö sveitsiläisen marengin pysyä kakun kuin kakun päällä vai voiko se jostain syystä johtuen lähteä pikku hiljaa valumaan? 

 

No mutta eipä noista pienistä kauneusvirheistä niin väliä. Kakku maistui kuitenkin niiin hyvälle. Tuo täyte muuten oli tosi kivaa vaihtelua. Tykkään punaherukoiden ja mansikan yhdistelmästä erityisesti hillon muodossa, ja se toimi tässäkin. Mansikka taittaa mukavasti punaherukoiden kirpeyttä, mutta ei vie sitä kokonaan pois. Kirpeää ja makeaa samassa paketissa ja juuri sopivissa mittasuhteissa. Tätä kannattaa kokeilla 🙂

Ps. Nuo palakuvat on otettu edellisenä päivänä tekemästäni testikakusta, jossa pohja oli hieman erilainen ja siksi vaaleampi kuin syötäväksi päätyneessä versiossa. Muokkasin pohjan testikakun jälkeen paremmaksi ja mehevämmäksi ja nyt se olikin oikein herkullinen. 

Uuden Vuoden kakku punaherukka-mansikkatäytteellä ja mehevällä valkosuklaapohjalla
Aineet (kahteen n. 20 cm irtopohjavuokaan): 
50 g leivinmargariinia/voita
50 g valkosuklaata sulatettuna
1 dl rypsiöljyä
2.5 dl piimää (/ranskankermaa/jogurttia)
2 munaa
1.75 dl sokeria
3.5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
0.75 tl soodaa
0.25 tl suolaa
1 tl vaniljajauhetta

Täyte:
 200 g (n. 3.5 dl kokonaisia) punaherukoita soseutettuna + 1 dl kokonaisia punaherukoita
150 g mansikoita
2.5 dl vispikermaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
250 g maitorahkaa
n. 1 dl sokeria (oman maun ja punaherukoiden happamuuden mukaan)
2 tl vaniljasokeria
3 tl liivatejauhetta
3 rkl sitruunan mehua

Päällinen, sveitsiläinen marenki:
4 (suuren munan) valkuaista
2.5 dl sokeria 

Ohje:

Tee pohja. Sulata valkosuklaa
ja voi mikrossa varovasti välillä sekoitellen. Sekoita
sulan voi-suklaaseoksenn joukkoon öljy ja piimä. Vatkaa joukkoon munat
yksitellen voimakkaasti vatkaten.
Vatkaa joukkoon myös sokeri. Sekoita loput aineet keskenään ja vatkaa
nekin hyvin joukkoon. Voit vatkaka kaikki aineet kunnolla
sähkövatkaimella sekaisin. Kaada taikina kahteen voideltuun
n. 20 cm irtopohjavuokaan. Paista pohja 170 asteessa n. 20-25 minuuttia,
kunnes pohjat tuntuvat kiinteiltä (mutta pehmeiltä) eikä keskelle
tökättyyn tikkuun tartu raakaa taikinaa. Jäähdytä pohjia pari minuuttia ja poista vuoan reunat. Jäähdytä kokonaan kelmun ja leivinliinan alla.

Tee täyte. Säästä 1 dl punaherukoista kokonaisina. Soseuta loput punaherukat (200 g) sekä mansikat soseeksi. Sekoita liivatejauhe sitruunan mehuun ja jätä turpoamaan. Vatkaa tällä välin kerma vaahdoksi. Vatkaa joukkoon notkistettu tuorejuusto, maitorahka, sokerit sekä soseutettu punaherukka-mansikkasose. Kun liivatejauhe on turvonnut, lämmitä sitä mikrossa varovasti n. 20 sekuntia, kunnes liivate on kokonaan sulanut. Kaada liivateseos ohuena nauhana täytteen joukkoon koko ajan vatkaten. Maista ja lisää tarvittaessa sokeria. Täyte saa jäädä aika kirpeäksi, sillä pohja ja kuorrutus ovat makeita.

Täytä kakku. Laita toinen kakkupohja tarjoilulautaselle. Laita reunoilla vuoan reunat tai reunakalvot (täyte on löysää ennen hyytymistä, eikä pysy kakun välillä ilman reunoja). Levitä pohjan päälle neljännes täytteestä. Ripottele pinnalle punaherukoita n. 0.5 dl. Levitä päälle lisää täytettä toinen neljännes. Lisää toinen pohja, täytettä, punaherukoita + täytettä. Tasoita pinta ja laita kakku jääkaappiin hyytymään muutamaksi tunniksi.

Kun kakku on hyytynyt, tee kuorrute eli sveitsiläinen marenki rikkomalla valkuaiset metallikulhoon. Lisää samaan kulhoon myös sokeri ja siirrä kulho vettä sisältävän kattilan
päälle. Vesi ei saa ylettyä kulhon pohjaan, vaan kuuma vesihöyry
kuumentaa
kulhon. Laita levy päälle ja anna veden kiehua. Vatkaa valkuaisia ja
sokeria
käsin esim. pallovatkaimella, kunnes sokeri sulaa ja seos on kädelle
kuumaa. Seosta ei tarvitse kokeilla kädellä, vaan seos on tarpeeksi
kuuma, kun sokeri enää krahise vatkaimen ja kulhon välissä. Lämpötila on
tällöin n. 60 astetta eli lämpötila, jossa valkuaiset kypsyvät. Ota
valkuais-sokeri-seos pois
levyltä ja vatkaa sitä sähkövatkaimella tai yleiskoneella, kunnes se
jäähtyy kokonaan ja
on paksua ja kiiltävää (n. 5-15 minuuttia). Marenki näyttää tässä vaiheessa tällaiselta:

 

Levitä marenki kakun päälle ja sivuille.

Nyt kakku on valmis nautittavaksi.

Vinkki:
* Kaasupolttimella saisi kakkuun tosi nätin, poltetun pinnan.

* Kakku kannattaa kuorruttaa vasta hieman ennen tarjoilua. Kuorrutus
saattaa hieman valua ja alkaa mahdollisesti rakoilemaan, jos se joutuu
odottamaan kakun päällä kovinkin pitkään. Ainakin itselleni kävi niin. Marenki ei ilmeisesti osannut tarttua kakun päällä olevaan hyydytettyyn kerrokseen niin hyvin, kuin se tarttuisi pelkkään kakkupohjaan. 

Loppukakun kanssa meinasi käydä köpelösti. Olin juuri leikannut palat mukaanotettavaksi ja nostin toiseksi viimeistä palasta kakkulautaselta pois. Loppukakun paino oli tarjoilulautaselle liikaa ja kakku keikahti lautasineen kumoon ja lösähti pöydälle. Samalla koko marenkikerros liukui kakun päältä suoraan pöydälle. Onnena onnettomuudessa oli se, että pöydällä oli vahakangas, niin tahmean kuorrutuksen siivous sujui suht mukavasti 🙂

Instagram

  • Mainos Electrolux. Kokeilin kauan haaveilemaani kesäistä lettukakkua päästessäni miettimään induktiotason ihanuuksia yhteistyössä Electroluxin kanssa. Letuista tuli niin nameja, että taidan paistaa niitä heti tänään lisää. Klikkaa blogiin, josta löydät kakun ohjeen sekä mielipiteeni induktiotasosta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/kesainen-lettukakku/ #lettukakku #kesä #kaupallinenyhteistyö #suklaapossu #kotiliesi #kotiliesiblogit
  • Porkkanakakku onnistuu mahtavasti myös munattomana. Lopputuloksena mehevä, kostea, miedon mausteinen, pehmeä ja herkullinen porkkanakakku. Ihastuin tähän niin, että olen tehnyt tätä lyhyellä välillä jo kahteen kertaan. Tosin kuorrute vaihtui matkalla hieman, mutta tuo taikinaosa. Oih, sitä olisin voinut syödä raakanakin vaikka kuinka :P Ohje blogin puolella https://kotiliesi.fi/suklaapossu/aivan-ihana-porkkanakakku-munaton/
#munaton #porkkanakakku #helppojanopea #yummy #eggless #carrotcake #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • Veljen pojalle päätyi tällainen pikapikaa koristeltu kakku, jonka oli tarkoitus muistuttaa Starwarssin tähtitaivasta. Musta suklaaspray ja kimaltavat nonparellit kätkivät alleen herkullisen vadelma-mansikkamoussetäytteiden kakun ja mehevän vaalean kakkupohjan. Tarkemman ohjeen löydät blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/pojan-10-vuotiskakku-starwars-tyyliin/
#suklaapossu #täytekakku #synttärikakku #mansikka #vadelma #maidoton #munaton #strawberry #rasberry #eggless #birthdaycake #kotiliesi
  • Herkullista Juhannusta! Kuvassa helppo, nopea ja herkullinen mansikkakääretorttukakku (oon niin ihastunut niihin). Ne valmistuvat miltei yhtä nopeasti kuin tavallinen kääretorttukin ja sisällä odottaa pystyraitainen yllätys. Mein 9v tyttö sai tällaisen synttärikakukseen ja herkkua oli! Ohje kakkuun löytyy blogin puolelta
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/helppo-ja-herkullinen-mansikka-kaaretorttukakku/
#kääretorttukakku #kääretorttu #kakku #mansikkakakku #mansikka #raparperi #cake #strawberry #rhubarb #curd #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • Olin nimennyt tämän raparperipiirakan aiemmin blogissani maailman parhaaksi raparperipiirakaksi jokunen vuosi sitten ja pitihän sen niminen piirakka leipasta uudestaankin. Pitikö tämän helpon ja nopean piirakan nimi paikkansa? Se selviää blogin puolelta, josta löytyy myös piirakan ohje https://kotiliesi.fi/suklaapossu/helppo-raparperipiirakka-maailman-parasko/
#raparperi #raparperipiirakka #helppojanopea #suklaapossu #rhubarb #pie #yummy
  • Testailin alkukesästä maidotonta marjamoussea kakun väliin ja voi jehna kun siitä tuli hyvää! Tämä vadelmaa ja mansikka sisältävä mousse oli niin herkkua, etten kakkua syödessä edes muistanut siinä olevan mitään erilaista. Nams! Ohje tähän marjamousseen löytyy blogin puolelta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/maidoton-marjamousse-tayte-kakkuun/
#marjamousse #mansikka #vadelma #kakuntäyte #suklaapossu #maidoton #nomilk #strawberry #rasberry #cakefilling #yummy
  • Kolmesta pienestä mustikkapiirakasta syntyy helposti pikainen kakku. Piirakoihin voi hukata myös muitakin pakkasen kätköistä löytyviä marjoja ☺️ Ohje kakkuun blogissa 
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/sitruunainen-mustikkapiirakka-kakku/
#suklaapossu #mustikkapiirakka #kakku #cake #blueberry #pie #cake #kotiliesiblogit

suklaapossu

Keskustelu

Oikein kaunis kakku! Hauska idea, että laitoit kuorrutteen ylimmän täytteen päälle 🙂

Kiitos 🙂 Oli kiva tehdä välillä jotain vähän eri tavalla, mutta voi olla, että kuorrutteen laittaminen suoraan kakun päälle kostautui siinä vaiheessa, kun kuorrute liukui päältä pois.. 😉

Ihanan näköinen kakku! Eipä ne tosiaan pienet kauneusvirheet haittaa, maku ratkaisee ? Tuo voisi muuten toimia tunnelikakkuna, jolloin liivatetäyte ei pääsisi ollenkaan kosketuksiin marengin kanssa (sikäli mikäli se aiheutti valumisen)

Hmm. Nyt taidan tietää mistä on kyse. Mutta tulen ehdottomasti katsomaan myös blogiisi! 😀

Tunnelikakku on sellainen täytekakku, joka periaatteessa kootaan levukakkupohjasta/kääretortusta. Pohjasta leikataan kakun keskelle ympyröitä ja kakun reunalle suikaleet, jotta kakkuun saadan tunneli, jossa kakuntäyte on. Ensi kuussa se taitaa löytyäkin blogistani, joten käyppä kurkkaamasaa 😉

Niimpä, maku aina tärkein 🙂 Tunnelikakku? Tuo on minulle täysin uusi sana. Tarkoittaako se kääretorttua? Vai sellaista täytekakku, jossa täyte on kokonaan kakun sisällä, tunnelina? 🙂 🙂

Voi kuinka herkullisen näköinen! 😀 Hyvää alkanutta vuotta!

Kiitos Essi! 🙂 Oikein ihanaa alkanutta vuotta myös sinulle! 🙂

Ehkä paras leivontablogi jonka tiedän 🙂

Voi kiitos JohaNna kauniista sanoistasi! 😀

PS. "Pakko" antaa pikkuvinkki eräästä äänestyksestä, jossa Suklaapossun blogi on osallisena 😉 Oletko jo käynyt äänestämässä Kesän Kuuminta Blogia osoitteessa http://www.blogirinki.fi/kesankuuminblogi ? Äänestäneitten kesken arvontaan mahtava palkinto! Suklaapossun blogi on siis leivontablogien joukossa 😉

Käytätkö pakastemarjoja kakussa ja oletko punninnut ne sulina vai jäisinä? Ihanan näköinen kakku.

Tässä kakussa käytin pakastemarjoja ja punnitsin ne jäisinä 🙂

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.