Suklaapossu

Impossible cake eli mahdoton kakku

Impossible cake eli vapaasti suomennettuna mahdoton kakku on kahvikakku, josta löytyy sekä suklainen kakkuosio että vanukaskerros. "Mahdottoman" tästä kakusta tekee se, että suklainen kahvikakkutaikina laitetaan vuokaan ennen vanukasta, mutta paiston aikana nuo kaksi osiota vaihtavat paikkaansa.

© Irina Lisinen

Impossible cake on vilahdellut aina silloin tällöin somessa ja se osoittautui sen verran mielenkiintoiseksi, että sitähän piti kokeilla. Yhdistin googlettelun jälkeen ulkomaalaisilta sivustoilta löytyviä ohjeita yhteen tätä testiä varten. Lopputulos oli juuri sellainen kuten luvattiin eli suklaakakkuosa nousi vuoassa vanukkaan yläpuolelle ja vanukas painui suklaakakun alapuolelle.

© Irina Lisinen

Tähän kakun käyttäytymiseen liittyvää kemiaa en osaa tässä kohtaa muuta kuin arvuutella. Ehkä kyse on niinkin yksinkertaisesta asiasta, että liemimäisen vanukkaan koostumus on tiheämpää ja siten myös painavampaa kuin kahvikakkutaikinan, jolloin vanukas väkisinkin painuu pohjalle. Tähän taikaan tarvitaan myös vesihaude kuten myös se, että vuoan päällä on folio. Tällöin kahvikakkuvuoan sisälle syntyy ”kostea ilmasto”. Se, miten tuo kosteus auttaa taikinaosien vaihtumisessa, on mulle vielä epäselvää, mutta ehkä kosteus auttaa suklaakakkutaikinaa kuohkeutumaan, jolloin vanukas valuu helpommin alas… Jos tiedät tästä enemmän, kuulisin mieluusti lisää 🙂

© Irina Lisinen

Entä millainen kakku sitten oli? Ainakin tuo vanukaskerros oli ihan parasta! Se oli koostumukseltaan täydellistä ja maku aivan ihanan vaniljainen, vaikkakin aika makea. Vaniljaisuuden salaisuus on siinä, että vanukkaassa on vaniljatahnaa, joka on vaniljasokeria moninkertaisesti voimakkaamman makuista. Jos vaniljatahnaa ei ole saatavilla, kannattaa käyttää vaniljatangon siemeniä.

© Irina Lisinen

Itse suklaakakkuosiosta uupui selvästi makua, joten lisäsin suoraan ohjeeseen myös suolaa, sillä se korostaa suklaisuutta. Koostumuskaan ei ollut niin ilmava, kuin olisin toivonut, mutta ei niin huono, etten uskaltaisi laittaa tätä ohjetta tänne blogin puolelle.

© Irina Lisinen

Leivoin kakun jo joulukuun puolella, mutta piiitkän sairastelujakson takia jaksoin naputella ohjeen tänne blogiin vasta nyt. Tässä tulee ohje.

Edit. 2.2.2023 Vanukkaan ainesosissa oli virheellisesti mainittu karamellisoitu maito. Oikea kondensoitu maito on karamellisoimaton.

Mahdoton kakku eli impossible cake

Tarvitset aluksi:

Noin 2.5 litran vuoka

Kahvikakkuvuokaa isompi uunivuoka, jonka yläreuna ylettää vähintään kahvikakkuvuoan puolen välin yläpuolelle.

Vuokaan:

noin 25 g voita huoneenlämpöisenä

4 rkl kinuskikastiketta (tai dulce de lecheä)

Suklaataikina:

150 g voita huoneenlämpöisenä

2 dl sokeria

1 muna

4 dl vehnäjauhoja

1.25 dl tummaa, hyvää kaakaojauhetta

0.5 tl suolaa

1 tl leivinjauhetta

0.5 tl ruokasoodaa

3 dl piimää

Ohje valmisteluihin ja suklaakakkutaikinaan:

Voitele ison (noin 2.5 litraisen) kahvikakkuvuoan sisäpuoli pehmeällä voilla tarkkaan. Kaada vuoan pohjalle kinuskikastiketta noin 4 rkl.

© Irina Lisinen

Nosta kahvikakkuvuoka korkealaitaiseen vuokaan, jonka yläreuna ylettyy vähintään kahvikakkuvuoan puolenvälin yläpuolelle.

Laita uuni lämpeämään 175 asteeseen.

Vatkaa suklaakakkutaikinan voi ja sokeri kunnolla vaaleaksi vaahdoksi. Vatkaa joukkoon 1 muna. Sekoita vehnäjauhoihin kaakaojauhe, leivinjauhe ja ruokasooda. Lisää jauhoseos taikinaan vuorotellen piimän kanssa kolmessa erässä, kunnes kaikki aineet ovat hyvin sekoittuneet keskenään.

Lusikoi kakkuvuokaan kinuskin päälle suklaataikina. Tasoita.

© Irina Lisinen

Vanukaskerros:

100 g maustamatonta tuorejuustoa

1 prk (á 398 g) kondensoitua maitoa (EI karamellisoitua)

3.5 dl kevytkermaa (10 % rasvaa sisältävää)

3 munaa

2 tl vaniljatahnaa

Ohje vanukkaaseen:

Tee vanukas vatkaamalla ensin tuorejuusto notkeaksi. Lisää joukkoon 2-3 rkl kondensoitua maito ja vatkaa tasaiseksi massaksi. Lisää loput aineet ja vatkaa kunnolla sekaisin.

Kaada vanukasmassa suklaakakkutaikinan päälle varoen.

© Irina Lisinen

Loput aineet ja tarvikkeet:

kuumaa vettä (vesihaudetta varten)

folio

voita (tai öljyä) folion voiteluun

Ohje:

Kuumenna kattilassa vettä kiehuvaksi.

Voitele voilla (tai öljyllä) kahvikakkuvuokaa isompi folio ja laita se kahvikakkuvuoan päälle voideltu puoli alas päin tiukasti vuoan reunoilta tiivistäen. Kaada kuuma vesi uloimpaan vuokaan niin, että se ylettää kahvikakkuvuoan puoleen väliin.

© Irina Lisinen

Paista kakkua ensin 1 tunti avaamatta uuninluukkua, jotta uunin kostea höyry tekee tehtävänsä. Tämän jälkeen, poista folio ja tarkista kypsyys. Jos kakku ei ole vielä kypsä, jatka paistamista vielä 10-30 minuutin ajan tai kunnes kakku kypsyy. Nosta vuoka pois vesihauteesta ja jätä vuokaan jäähtymään huoneenlämpöiseksi.

Kippaa jäähtynyt kakku tarjoilulautaselle. Voit lirutella halutessasi lisää kinuskia kakun päälle tässä vaiheessa.

© Irina Lisinen

Ja eikun nauttimaan!

Vinkki:

* Voit käyttää kaupan valmista kinuskikastiketta tai tehdä sen itse. Tee omatekoinen kinuskikastike mittaamalla kattilaan kuohukermaa 0.75 dl ja 0.75 dl fariinisokeria ja keitä kinuskia miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia sekoitellen. Anna kinuskikastikkeen jäähtyä kokonaan ennen kakun tekemistä.


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Impossible cake eli mahdoton kakku

Tiina

Kiitos reseptistä, tätähän on suorastaan pakko kokeilla 😄
Onko tuossa vanukkaassa tosiaan karamellisoitua kondensoitua maitoa vai ei-karamellisoitua kondensoitua maitoa?

Irina Lisinen

Hei Tiina! Ja pahoitteluni, että vastaamisessa kesti näin kauan! Ohjeessa on tosiaan virhe eli kyseessä on tavallinen, ei-karamellisoitu maito.

TittaO

Hei 👋
Toivottavasti olet tervehtynyt kunnolla.

Kiitos vähän erilaisesta reseptistä, menee kokeiluun varmaan lähiaikoina. Vähän on pakko tuunata, mutta mielenkiinnolla odotan mitä tuleman pitää.

Vanukkaaseen tullee pelkkää kondensoitua maitoa, eikö vain? Näin ainakin netissä oli.

Tässähän on taas kyseessä se soodan ja happaman aineen aikaansaama kemiallinen reaktio joka tuottaa kaasua ja tekee näin kakusta huokoisemman/vähemmän tiheän kuin mitä nestemäinen vanukas on. Tästä syystä vanukas tiheämpänä valuu sen läpi pohjalle. Tätä voisi edesauttaa myös lorauksella vv-etikkaa, jota olikin muutamassa ohjeessa käytetty.

Uteliaisuudesta selailin kanssa e-kielisiä ohjeita ja huomasin, että lähes kaikissa kakkutaikinoissa yhteinen nimittäjä oli kaneli. Sitä ei ollut paljon. Kakun koosta riippuen max 1 tl. Tämän kokoiseen riittäisi varmaan 1/2 tl.
Samoin useissa oli puolimakeata sulatettua suklaata kakkutaikinassa. Toisissa oli sen sijaan vanukkaassa sulatettua valkosuklaata.

Onko tietoa tämän ohjeen alkuperästä? Olisiko lähtöisin Mexikosta 🤔 Ainakin se oli monissa ohjeissa yhdistetty osaan raaka-aineista.

Terveisin
Titta 😘

Irina Lisinen

Heippa TittaO! Tauti on jo voitettu (onneksi), mutta isäni menehtyi vähän aikaa sitten, ja voimat mm. vastaamisen suhteen ovat olleet sen vuoksi taas hieman kortilla…

Mutta juu, kondensoitun maidon kohdalla oli ohjeessa virhe. Kyseessä on ihan se tavis kond. maito. Korjasin suoraan ohjeeseen.

Ja jes. Kiitos kemiallisen osuuden selvittämisestä! Jotenkin tohon suuntaan itsekin pähkäilin tämän menevän, mutta en osannut ajatella noin tarkasti.

Ainakin monissa ulkomaalaisissa ohjeissa on mainittu lähteeksi juurikin Meksiko tai vähintään kakku on nimetty Mexico impossible cake:ksi tai vastaavaksi. Joten melko todennäköisesti tämä on kotoisin sieltä tai ainakin on siellä hyvinkin suosittu jälkiruoka. Ja tosiaan, kuten mainitsitkin, useissa ohjeissa tosiaan oli myös kanelia pienen pieni määrä ja sellaista voisi lisätä myös tähän 🙂

Satu

Tein tämän gluteenittomana, ja hyvin onnistui! Jauhoja laitoin 3,5 dl, ja käytin jauhoseosta, jossa on valmiina mukana psylliumia ja ksantaania. Lisäsin taikinaan myös teelusikallisen kanelia, josta oli aiemmassa kommentissa mainintaa. Ja vaniljakerroksessa käytin kondensoitua maitoa, en karamellisoitua 🙂 Kokonaispaistoajaksi tuli 1 h 40 min. Oikein maukas kakku, ja yllättävän helppo tehdä!

Irina Lisinen

Moi Satu! Jee, kiva kuulla, että onnistui myös gluteenittomana! Ja juu, hyvä että käytit tavallista kondensoitua maitoa, mulle oli tullut kirjoitusvirhe ainesosien kohdalle, hups.

Mari

Tämä oli aivan ihanaa 🙂 suosittelen kokeilemaan, paistoaika 85min oli riittävä.

Irina Lisinen

Moikka Mari! Kiva kuulla, että maistui 🙂

Hanna

Moi! Rupesin tekemään tätä, kakku juuri uunissa ja ainakin tähän asti näyttää siltä kuin pitääkin mutta rupesin miettimään että onko kakkua tarkoitus paistaa tuossa vesihauteessa vielä folion pois ottamisen jälkeenkin? Ainakin jätin vuoan hauteeseen kun päättelin ohjeesta niin 😀 Mutta ajattelin mielenkiinnosta kysyä miten muut on tehneet? 😊

Irina Lisinen

Moi Hanna! Juu, tarkoitus on pitää vesihauteessa vielä folion poisottamisen jälkeen. Voi olla, että onnistuisi hyvin myös niin, että ottaisi sen pois vesihauteesta, mutta on helpompi jättää (ainakin omasta mielestäni) paikoilleen 🙂

kotileipuri

Vanukasreseptissä lukee
1 prk (á 398 g) kondensoitua, karamellisoitua maitoa
Onko kyseessä siis kondensoitu maito (joka jo itsessään on sokeroitu ja hyvin makeaa) vai kondensoitu karamelisoitu eli paksuksi ja tahmeaksi keitetty (=dulce de leche) maito?

Pari muutakin on kysynyt tätä jo aiemmissa kommenteissa. Voisiko arvoisa kakkubloggaaja laskeutua lukijoidensa tasalle ja lopultakin kertoa, kummasta oli kyse. On epäkohteliasta jättää vastaamatta tällaisiin kysymyksiin.

Irina Lisinen

Hei kotileipuri! Pahoittelen, että vastaamisessa kesti näin kauan. Pyrin vastaamaan aina kaikkiin kommentteihin mahdollisimman pian. Sain kuitenkin heti tämän ohjeen julkaisun jälkeen suru-uutisen, jonka johdosta mulla ei ollut voimia lukea näitä kommentteja ennen tätä hetkeä..

Ja kyllä, ohjeessa oli virhe ja kyseessä on karamellisoimaton maito. Korjasin tämän ohjeeseen.

Susanna

Hei! Herkullinen ohje, kakku juuri uunissa kypsymässä, tuskin maltan odottaa että pääsee maistamaan 😋

Osanottoni surussasi 💔

Irina Lisinen

Hei Susanna! Kiva, että innostuit testaamaan. Toivottavasti maistui myös.

Ja kiitos! 💔

Janette

Onnistuukohan tämän pakastaminen mutkitta, jos tekisi pakkaseen yhden valmiiksi odottamaan juhlapäivää? Lähinnä tuo vanukaskerros mietityttää, kärsiikö rakenne tmv?

Irina Lisinen

Hei Janette! Valitettavasti en uskalla luvata, että kestäisi pakastamisen. Mietin itsekin juuri tuota vanukaskerrosta. En ole koskaan testaillut sellaisen pakastamista, enkä siis tiedä, miten se mahtaa käyttäytyä sulaessaan. Voi olla, että kestää ihan hyvin, mutta koska mulla ei ole kokemusta siitä, niin valitettavasti en uskalla luvata varmaksi.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *