Suklaapossu

Itsetehty kermalikööri/Baileys

Itsetehty kermalikööri

Syksyisten iltojen lähestyessä on ihana painua viltin alle ja nautiskella jotain ihanaa. Viileänä iltana ainakin itselleni maistuu erityisen hyvin lämmittävä kermalikööri. Onneksi Baileysin tapaista kermalikööriä voi tehdä myös itse, ja helposti!

Baileys kotona

 

Oma kokeiluni sai alkunsa, kun löysin kaupasta uuden merkkistä kondensoitua maitoa, joka oli muita selvästi edullisempi. Kondensoiduissa maidoissa eli sokeroiduissa maitotiivisteissä saattaa olla hieman merkkikohtaisiaeroja, joten tuon makumaailma kiinnosti kovin. Kotiinpalattua en voinut pitää näppejäni erossa purkista, vaan avasin sen. Maku oli todella samanlainen, kuin aiemmassa käyttämässäni kond. maidossa. Jätin loppupurkin jääkaappiin odottamaan inspiraatiota, mutta sitä ei tarvinnyt kauaa odottaa. Parin päivän päästä mieleni teki tilkka Baileysia ja samassa muistin nähneeni netissä, että sen tapaista voi tehdä myös itse. Tein samantein pienen makuannoksen kaapista löytyneestä viskintilkasta. Se oli sen verran hyvää, että muokkasin ohjetta ja tein vähän isomman satsin pari päivää myöhemmin. Ja ei, en tehnyt tätä litratolkulla ja kerralla juotavaksi, vaan sen verran, että juomasta riitti hyvin useammaksi kerraksi.

Helppo kermalikööri itse

Sen ihan ekan testiannoksen tein melko kallista viskiä käyttäen. Viskin maku oli hyvinkin mieto ja erittäin pehmeä ja kermalikööri äärettömän hyvää. Jälkimmäiseen ”Baileysiin” upotin halvinta alkosta löytynyttä viskiä. Valmiissa kermalikööreissä viskien ero oli loppujen lopuksi melko pieni. Jälkimmäisessä viski kyllä maistui paremmin kuin ekassa, mutta ei häiritsevästi. Vaikken olekaan viskin ystävä, niin näin reilusti makeutettuna, kermalla landrattuna ja kaakaojauheella ja kahvilla maustettuna se maistuikin jo hyvälle!

Monissa netistä löytämissäni kermaliköörin ohjeissa kahvijauhe ja kaakaojauhe sekoitettiin kuumaan veteen. Itse laiskuuksissani ja kiireessä sekoittelin molemmat kylmään veteen ja se onnistui ihan kivasti ja ne todellakin liukenivat yhteen. En olisiko kuumaan veteen sekoittaminen auttanut siinä, että valmis kermalikööri olisi pysynyt tasaisen värisenä usean päivän jälkeenkin. Tässä minun versiossa kaakaojauhe tuppasi pikku hiljaa painumaan pullonpohjalle. Mutta eipä tuokaan haitannut, sillä kun pulloa heilutteli hetken, oli juoma taas entisellään.

 

Liköörin tekeminen on helppoa kuin mikäkin. Aineet vain sekoitetaan keskenään ja maistetaan. Muokataan hieman, maistetaan uudestaan, muokataan taas vähän ja ups, pian ei olekaan enää mitään maistettavaa.. Tai sitten vaan luotetaan ohjeeseen ja pullotetaan äkkiä ja annetaan vetäytyä seuraavaan päivään, jolloin tämä on parhaimmillaan. Ja tämä on muuten myös mainio lahjaidea, vaikka tulevaa joulua ajatellen! Teet miten vain, tässä tulee ohje 🙂

Itsetehty kermalikööri / Baileys

Aineet:

0.5 prk (= n. 1.5 dl) kondensoitua maitoa

1.25 dl viskiä

1 dl (vispi)kermaa

1-1.5 tl tummaa kaakaojauhetta

0.75 tl pikaespressopikakahvijauhetta + 1.5 rkl vettä (tai 1.5 rkl vahvaa kahvia)

Ohje:

Sekoita kaakaojauhe ja espressopikakahvijauhe keskenään sekaisin. Lisää vesi ja sekoita kunnolla, kunnes molemmat ovat liuenneet veden joukkoon. Lisää joukkoon kondensoitu maito ja viskiä makusi mukaan. Lisää lopuksi vielä kermaa pyöristämään makuja. Tarkista maku. Viski maistuu tässä vaiheessa melko hyvin, mutta maku pyöristyy, kun kermalikööri/Baileys saa vetäytyä jääkaapissa muutaman tunnin. Laita likööri siis jääkaappiin. Tarkista maku vielä muutaman tunnin kuluttua ja halutessasi lisää esim. viskiä. Pullota kermalikööri tai nauti samantein.

Vinkki:

* Lopun kondensoidusta maidosta voi pakastaa myöhempää käyttöä varten. Tai sitten voit tehdä tupla-annoksen samantein. Huomaa lyhyehkö käyttöaika!

* Itsetehty kermalikööri säilyy jääkaapissa huolella pulloon suljettuna n. kaksi viikkoa. Jos pullon pohjaan on kertynyt kaakaojauhetta, hölskytä pulloa reippaasti ennen tarjoilemista.

* Tämä on hyvä lahjaidea 🙂


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Itsetehty kermalikööri/Baileys

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *