Suklaapossu

Kakkujen riittävyys ja muunnostaulukko eri kokoisille kakuille

Limejuustokakku

Saan melko usein kysymyksiä erikokoisiin vuokiin tarkoitettujen taikinoiden muuttamisesta jonkin toisen kokoiseen vuokaan. Itsekin joudun pähkäilemään asiaa aina silloin tällöin ja olenkin jo melko pitkään (= useita vuosia) suunnittelut kirjoittavani lyhyen yhteenvedon kakkujen kokoihin liittyen. Ja jihaa, nyt vihdoinkin tästä postauksesta löytyy nyt:

  1. Vinkit liittyen kakkujen koon arviointiin / henkilömäärä.
  2. Kertoimet alkuperäisohjeen muuttamiseen eri kokoiseen vuokaan
  3. Pyöreään vuokaan mitoitetun taikinan/kakun määrät neliön tai suorakaiteen muotoisessa kakussa
Kinuskimousse ja puolukkamousse ovat parhaita kakun täytteitä

Kakkupohjan lisäksi kakussa tärkeää on myös täyte. Näillä mitoituksilla täytettä tulee olla kunnon kerros, jotta riittävyysarvio pitää paikkansa. Kakkujen olisikin hyvä olla täytteineen päivineen noin 8 cm korkeita. Riittävyys toki riippuu myös paljon muista tarjottavista sekä myös syöjien kakunsyömishimoista. Meillä esim. 20 cm kakku sujahtaa pelkästään oman perheen suihin, ja syynä yksi kakkuja rakastava henkilö. Tai no ehkä kaksi henkilöä. No joo, eipä kaunistella. Meillä koko perhe rakastaa kakkuja ja siksi 12 hengen kakku hujataa parempiin suihin tuosta vain. Hups!

Taulukoissa olevat riittoisuudet ovatkin aina arvioita, sillä jotkut ovat kakulle enemmän persoja kuin toiset. Jos vieraaksi saapuu suuri joukko kakkuhirmuja, kannattaa varata kakkua reilusti enemmän. Jos taas tietää, että kakut eivät juurikaan maistu jollekin tietylle porukalle, voi kakuista tehdä hieman pienempiäkin. Toisaalta aina on hyvä varata kakkuja tarpeeksi, ja usein mahdolliset ylimääräiset kakut voi myös pakastaa.

Vuoan koko saattaa erota ilmoitetusta koosta, joten mittaa pyöreän vuoan halkaisija vuoan sisäpuolelta senttimetreinä (cm). Tämä sisämitta on se, jota käytetään alla olevissa taulukoissa.

Erikokoisten kakkujen riittävyys

Perussokerikakkupohjaisesta kakusta leikataan usein eri kokoisia paloja, kuin esim. suklaisesta, tukevampipohjaisesta kakusta. Myös juustokakut ovat usein eri kokoisia, kuin kerroskakut, vaikka henkilömäärä olisi sama. Tässä ensimmäisessä taulukossa onkin eri henkilömäärille mitoitetut vuokien koot, kun kyseessä on sokerikakkupohja, tukevampi (suklaa)kakkupohja tai juustokakku. Taulukkoa voi lukea eri tavoin. Jos juhliisi on tulossa n. 15 syöjää ja haluat tehdä suklaakakkupohjaisen kakun, näet taulukosta, että tarvitsen noin 20 cm kakkuvuoan. Taulukosta näkee myös sen, että jos käytössä on tietyn kokoinen vuoka, monelleko siihen tehty kakku riittää. Tämä avulla pystyy arvioimaan, montako minkäkin kokoista kakkua tarvitaan vaikkapa isompiin juhliin.

Erilaisten kakkujen riittoisuus, sokerikakkupohja, suklaakakkupohja sekä juustokakku

Muunnostaulukko erikokoisille pyöreille kakkuvuoille

Tässä toisessa taulukossa on muuntokertoimet, jonka avulla pystyy muuttamaan ohjeessa annetun taikinamäärän eri kokoisille vuoille.

Ens alkuun valitse alla olevasta taulukosta ylimmältä riviltä alkuperäisohjeen vuoan koko ja ota kyseisen numeron alla oleva sarake tarkkailuun. Etsi seuraavaksi vasemmalta olevasta sarakkeesta sen kokoinen vuoka, mihin aiot kakkupohjan/kakun tehdä. Se luku, joka löytyy ko. vuoan kohdalta aiemmin etsimäsi sarakkeen kohdalta on kerroin, jolla taikina (tai muu määrä) pitää kertoa.

Esimerkiksi 20 sentin vuokaan mitoitetusta taikinasta saa sopivan 28 cm vuokaan, kun taikinan kertoo 1.96:lla. Pyöristykset kannattaa tehdä ylöspäin, eli tässä esimerkissä taikinan teko 2-kertaisena on sopiva.

kakkuvuoan koon muuttaminen isompaan tai pienempaan vuokaan

Huomaa kuitenkin se, että kakkupohjan korkeus pysyy samanlaisena. Tämä tarkoittaa sitä, että jos haluat vuoan koon lisäksi kasvattaa kakun korkeutta, valitse 1-2 pykälää isompi kerroin.

 

Kun käytössä on neliön tai suorakaiteen muotoinen vuoka, miten niiden koot vastaavat pyöreitä vuokia?

Lääkärintakkikakku

Suorakaiteen tai neliön mallista vuokaa käytettäessä lasketaan ensin vuoan pinta-ala kertomalla vuoan sivujen pituus keskenään ja vertaamalla tätä lukua pyöreän vuoan pinta-alaan. Pyöreiden vuokien pinta-aloja löytyy alempana olevasta taulukosta.

Otetaan esimerkki, jossa käytössä on suorakaiteen muotoinen vuoka, jonka toinen sivu on 20 cm ja toinen sivu 30 cm. Sivujen pituudet kerrotaan keskenään 20*30=600. Tätä lukua verrataan alla olevaan pyöreiden vuokien pinta-aloihin. Taulukosta näkee, että suorakaiteen muotoisen vuoan pinta-ala (=600) on hyvin likellä 28 cm pyöreän vuoan pinta-alaa. Noin 20 x 30 cm vuoka siis vastaa kooltaan melko tarkkaan 28 cm pyöreää vuokaa.

Laskutoimituksen voi tehdä myös toisinpäin. Jos haluaa tehdä 24 cm pyöreään vuokaan mitoitetun kakun suorakaiteen muotoiseksi, jonka pituus on 40, jakolaskulla voi laskea sen, kuinka pitkä suorakaiteen muotoisen vuoan pitäisi olla. Tässä tapauksessa se olisi 452/40=11.3 cm. Tämä on aika tarkkaan kolmannes normaalista uunipellistä, joten jos on tekemässä kolmikerroksista kakkua, kannattaa 24 cm kokoiseen pyöreään vuokaan tarkoitettu taikina paistaa yksikertaisena uunipellillä ja leikata sen jälkeen pitkittäin kolmeen, noin 11.3 cm levyiseen osaan.

Pyöreiden vuokien pinta-alat:

pyoreiden vuokien pinta-ala

Taulukon käyttäminen onnistuu myös hieman eri tavalla. Jos esim. ohjeessa on käytetty isoa pellillistä (n. 40 x 35 cm) ja haluat tehdä kolmasosa-annoksen, niin kun jaat pellillisen pinta-alan (=40 x 35=1400) kolmella (eli 1400/3=467), saat kolmasosa-annokseen sopivan vuoan koon. Tässä esimerkissä sopiva vuoan koko taikinan kolmasosalle olisi siis noin 24 cm vuoka. Tämä laskutapa on erityisen hyvä, jos haluaa tehdä yksikerroksisen pellille mitoitetun piirakan pienempänä pyöreään vuokaan.

 

Löysitkö vastauksen kysymykseen, jota lähdit etsimään? Jäitkö vielä kaipaamaan jotain muutakin tietoa? Vinkkaa ihmeessä, jos jotain jäi uupumaan tai vaikka jos kaipaat jotain lisäselvennystä jonkin asian suhteen! 🙂

 


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kakkujen riittävyys ja muunnostaulukko eri kokoisille kakuille

hto

Ihanaa, taulukoita, insinööri tykkää! 😀 Sellaisesta olisi kiva saada myös koonti tai jokin nyrkkisääntö, että kuinka vuoan koko vaikuttaa paistoaikaan. Eli esim. ohjeessa kakkua paistetaan kahdessa 20cm vuoassa n. 50 min, niin miten käy paistoajan jos laitan tuon saman määrän taikinaa yhteen 26cm vuokaan. Näiden kanssa minulla menee aina sormi suuhun 😊

Suklaapossu

Moikka hto! 🙂 Mielenkiintoinen idea taulukoita myös paistoajat! 🙂 Arvioisin paistoajan muuttamisen olevan sen verran haasteellinen juttu, että menee hetki ennen kuin keksin kaavan. Mutta pidetään mielessä 🙂

Meiju

kiitos hyvästä taulukosta! 🙂 Taulukon määrät on laskettu/arvioitu kahdella reilulla täytekerroksella, mutta jos tekee kakkuun 3 täytekerrosta tuhdimmalla pohjalla (kakun korkeus n 11 cm), voiko ajatella niin että pykälää pienemmällä vuokakoolla kakku riittää kuitenkin isommalle henkilömäärälle? Esimerkiksi jos vuokakoko on 20 cm ja 3 täyteväliä niin olisiko kakku 20 hengelle?

Suklaapossu

Heippa Meiju! 🙂 Näin päättelisin itsekin loogisesti ajateltuna, mutta käytännössä olen huomannut, että jos kakku on korkea, siitä helposti leikataan suunnilleen samanlevyisiä paloja kuin hieman matalemmasta kakusta. Tällöin riittoisuus ei nousekaan aivan samalla tavalla, vaikka se onkin hieman 2 täytevälistä kakkua suurempi. Kannattaa myös huomioidan muut tarjottavat eli jos muuta tarjottavaa on paljon, niin silloin tuon kokoinen kakku todennäköisesti riittää 20 hengelle. Vastasiko tämä kysymykseesi tarpeeksi hyvin? 🙂

Meiju

Vastasi kyllä, kiitos 🙂

Suklaapossu

Hyvä juttu Meiju 🙂

Anna

Hei ja kiitos erittäin hyödyllisestä postauksesta!☺️Uskoisitko, että 20cm täytekakku vähän tuhdimmalla vanilja kakkupohjalla riittää 20 lapselle? (5.v synttäreille.)😬

Suklaapossu

Mukava kuulla Anna, että tästä on iloa 🙂 Lasten kakun menekki on mulle, edelleen muutamia lasten synttäreitä vetäneenä, hieman mysteeri, joten vastailen (epämääräisesti) oman kokemukseni pohjalta. Meidän lasten synttäreillä kakku on ollut usein melko pieni juhlijamäärään katsottuna, sillä menekki on ollut todella pientä. Paitsi viime kesänä. Silloin vieraiksi saapui tytön pari uutta kaveria ja kappas, yhtäkkiä kakkua alkoikin kadota lautaselta aika tahtia, lähinnä noiden parin juhlijan vatsaan. Tuosta kakusta jäi jäljelle vain pienen pieni pala, vaikka yleensä samankokoisesta kakusta samalla juhlijamäärällä on kulunut kakkua ehkä neljännes 🙂

On siis vähän siinä ja siinä, riittääkö 20 cm kakku 20 lapselle. Jos tarjolla on paljon muutakin makeaa, niin silloin uskoisin tuon kokoisen kakun riittävän. Jos taas kakku on pääosassa ja muuta tarjottavaa vähän (ja juhlijoissa on mukana kakusta nauttivia lapsia), niin silloin koko voi olla vähän nafti. Selvensikö tämä yhtään ajatuksiasi? 🙂

pk

Moikka, tämä taulukko vaikuttaa hyvältä, mutta minkä korkuisesta pohjasta näissä aina puhutaan? kun tuolla on tuo taulukko missä näkee monelleko henkilömäärälle aina tietyn halkaisijan vuoka olisi niin olisi ihana tietää myös minkä korkuista kakkua kannattaa tavoitella siihen halkaisijaan että se sitten riittää , eikä ammu yli 🙂 toivottavasti ymmärrät kysymykseni.

Hyvää tietoa

Kiitos, hyvää tietoa. Löytämäni marjapiirakkaohje 28 cm piirakkavuokaan, jota minulla ei ole. Sen sijaan löysin 20*30 vuoan, johon nyt teen piirakan.

Suklaapossu

Mukava kuulla, että näistä oli sinulle hyötyä 🙂

pk

Laitan kommentin uudelleen ksoka en saanut vastausta 🙁

Moikka, tämä taulukko vaikuttaa hyvältä, mutta minkä korkuisesta pohjasta näissä aina puhutaan? kun tuolla on tuo taulukko missä näkee monelleko henkilömäärälle aina tietyn halkaisijan vuoka olisi niin olisi ihana tietää myös minkä korkuista kakkua kannattaa tavoitella siihen halkaisijaan että se sitten riittää , eikä ammu yli 🙂 toivottavasti ymmärrät kysymykseni.

Suklaapossu

Moikka pk! Pahoittelen, ensimmäinen viestisi on näimmä jostain syystä mennyt minulta täysin ohi. Tekstissä on kohta, jossa lukee ”Kakkujen olisikin hyvä olla täytteineen päivineen noin 8 cm korkeita.”. Tosin olen huomannut myös sen, että kakuista leikataan yleensä melko samankokoisia paloja, oli kakun korkeus sitten 5 cm tai 8 cm, joten kakku voi olla hieman matalampikin. Myös muut tarjottavat vaikuttavat kakun menekkiin. Mitä enemmän on tarjolla muutakin, sitä vähemmän yhtä kakkua kuluu.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *