Kakkujen riittävyys ja muunnostaulukko eri kokoisille kakuille

Limejuustokakku

Saan melko usein kysymyksiä erikokoisiin vuokiin tarkoitettujen taikinoiden muuttamisesta jonkin toisen kokoiseen vuokaan. Itsekin joudun pähkäilemään asiaa aina silloin tällöin ja olenkin jo melko pitkään (= useita vuosia) suunnittelut kirjoittavani lyhyen yhteenvedon kakkujen kokoihin liittyen. Ja jihaa, nyt vihdoinkin tästä postauksesta löytyy nyt:

  1. Vinkit liittyen kakkujen koon arviointiin / henkilömäärä.
  2. Kertoimet alkuperäisohjeen muuttamiseen eri kokoiseen vuokaan
  3. Pyöreään vuokaan mitoitetun taikinan/kakun määrät neliön tai suorakaiteen muotoisessa kakussa

Kinuskimousse ja puolukkamousse ovat parhaita kakun täytteitä

Kakkupohjan lisäksi kakussa tärkeää on myös täyte. Näillä mitoituksilla täytettä tulee olla kunnon kerros, jotta riittävyysarvio pitää paikkansa. Kakkujen olisikin hyvä olla täytteineen päivineen noin 8 cm korkeita. Riittävyys toki riippuu myös paljon muista tarjottavista sekä myös syöjien kakunsyömishimoista. Meillä esim. 20 cm kakku sujahtaa pelkästään oman perheen suihin, ja syynä yksi kakkuja rakastava henkilö. Tai no ehkä kaksi henkilöä. No joo, eipä kaunistella. Meillä koko perhe rakastaa kakkuja ja siksi 12 hengen kakku hujataa parempiin suihin tuosta vain. Hups!

Taulukoissa olevat tiittoisuudet ovatkin aina arvioita, sillä jotkut ovat kakulle enemmän persoja kuin toiset. Jos vieraaksi saapuu suuri joukko kakkuhirmuja, kannattaa varata kakkua reilusti yli. Jos taas tietää, että kakut eivät juurikaan maistu jollekin tietylle porukalle, voi kakuista tehdä hieman pienempiäkin. Toisaalta aina on hyvä varata kakkuja tarpeeksi,

Vuoan koko saattaa erota ilmoitetusta koosta, joten mittaa pyöreän vuoan halkaisija vuoan sisäpuolelta senttimetreinä (cm). Tämä sisämitta on se, jota käytetään alla olevissa taulukoissa.

Erikokoisten kakkujen riittävyys

Perussokerikakkupohjaisesta kakusta usein saa eri määrän paloja, kuin esim. suklaisesta, tukevampipohjaisesta kakusta. Myös juustokakut ovat usein eri kokoisia, kuin kerroskakut, vaikka henkilömäärä olisi sama. Tässä ensimmäisessä taulukossa onkin eri henkilömäärille mitoitetut vuokien koot, kun kyseessä on sokerikakkupohja, tukevampi (suklaa)kakkupohja tai juustokakku. Taulukkoa voi lukea eri tavoin. Jos juhliisi on tulossa n. 15 syöjää ja haluat tehdä suklaakakkupohjaisen kakun, näet taulukosta, että tarvitsen noin 20 cm kakkuvuoan. Taulukosta näkee myös sen, että jos käytössä on tietyn kokoinen vuoka, monelleko siihen tehty kakku riittää. Tämä avulla pystyy arvioimaan, montako minkäkin kokoista kakkua tarvitaan vaikkapa isompiin juhliin.

Erilaisten kakkujen riittoisuus, sokerikakkupohja, suklaakakkupohja sekä juustokakku

Muunnostaulukko erikokoisille pyöreille kakkuvuoille

Tässä toisessa taulukossa on muuntokertoimet, jonka avulla pystyy muuttamaan ohjeessa annetun taikinamäärän eri kokoisille vuoille.

Ens alkuun valitse alla olevasta taulukosta ylimmältä riviltä alkuperäisohjeen vuoan koko ja ota kyseisen numeron alla oleva sarake tarkkailuun. Etsi seuraavaksi vasemmalta olevasta sarakkeesta sen kokoinen vuoka, mihin aiot kakkupohjan/kakun tehdä. Se luku, joka löytyy ko. vuoan kohdalta aiemmin etsimäsi sarakkeen kohdalta on kerroin, jolla taikina (tai muu määrä) pitää kertoa.

Esimerkiksi 20 sentin vuokaan mitoitetuta taikinasta saa sopivan 28 cm vuokaan, kun taikinan kertoo 1.96:lla. Pyöristykset kannattaa tehdä ylöspäin, eli tässä esimerkissä taikinan teko 2-kertaisena on sopiva.

kakkuvuoan koon muuttaminen isompaan tai pienempaan vuokaan

Huomaa kuitenkin se, että kakkupohjan korkeus pysyy samanlaisena. Tämä tarkoittaa sitä, että jos haluat vuoan koon lisäksi kasvattaa kakun korkeutta, valitse 1-2 pykälää isompi kerroin.

 

Kun käytössä on neliön tai suorakaiteen muotoinen vuoka, miten niiden koot vastaavat pyöreitä vuokia?

Lääkärintakkikakku

Suorakaiteen tai neliön mallista vuokaa käytettäessä lasketaan ensin vuoan pinta-ala kertomalla vuoan sivujen pituus keskenään ja vertaamalla tätä lukua pyöreän vuoan pinta-alaan. Pyöreän vuoan pinta-ala löytyy alempaa.

Otetaan esimerkki, jossa käytössä on suorakaiteen muotoinen vuoka, jonka toinen sivu on 20 cm ja toinen sivu 30 cm. Sivujen pituudet kerrotaan keskenään 20*30=600. Tätä lukua verrataan alla olevaan pyöreiden vuokien pinta-aloihin. Taulukosta näkee, että suorakaiteen muotoisen vuoan pinta-ala (=600) on hyvin likellä 28 cm pyöreän vuoan pinta-alaa. Noin 20 x 30 cm vuoka siis vastaa kooltaan melko tarkkaa 28 cm pyöreää vuokaa.

Laskutoimituksen voi tehdä myös toisinpäin. Jos haluaa tehdä 24 cm pyöreään vuokaan mitoitetun kakun suorakaiteen muotoiseksi, jonka pituus on 40, jakolaskulla voi laskea sen, kuinka pitkä suorakaiteen muotoisen vuoan pitäisi olla. Tässä tapauksessa se olisi 452/40=11.3 cm. Tämä on aika tarkkaan kolmannes normaalista uunipellistä, joten jos on tekemässä kolmikerroksista kakkua, kannattaa 24 cm kokoiseen pyöreään vuokaan tarkoitettu taikina paistaa yksikertaisena uunipellillä ja leikata sen jälkeen pitkittäin kolmeen, noin 11.3 cm levyiseen osaan.

Pyöreiden vuokien pinta-alat:

pyoreiden vuokien pinta-ala

Taulukon käyttäminen onnistuu myös hieman eri tavall. Jos esim. ohjeessa on käytetty isoa pellillistä (n. 40 x 35 cm) ja haluat tehdä kolmasosa-annoksen, niin kun jaat pellillisen pinta-alan (=40 x 35=1400) kolmella (eli 1400/3=467), saat kolmasosa-annokseen sopivan vuoan koon. Tässä esimerkissä sopiva vuoan koko taikinan kolmasosalle olisi siis noin 24 cm vuoka. Tämä laskutapa on erityisen hyvä, jos haluaa tehdä yksikerroksisen pellille mitoitetun piirakan pienempänä pyöreään vuokaan.

 

Löysitkö vastauksen kysymykseen, jota lähdit etsimään? Jäitkö vielä kaipaamaan jotain muutakin tietoa? Vinkkaa ihmeessä, jos jotain jäi uupumaan tai vaikka jos kaipaat jotain lisäselvennystä jonkin asian suhteen! 🙂

 

Kommentit (6)

Ihanaa, taulukoita, insinööri tykkää! 😀 Sellaisesta olisi kiva saada myös koonti tai jokin nyrkkisääntö, että kuinka vuoan koko vaikuttaa paistoaikaan. Eli esim. ohjeessa kakkua paistetaan kahdessa 20cm vuoassa n. 50 min, niin miten käy paistoajan jos laitan tuon saman määrän taikinaa yhteen 26cm vuokaan. Näiden kanssa minulla menee aina sormi suuhun 😊

Moikka hto! 🙂 Mielenkiintoinen idea taulukoita myös paistoajat! 🙂 Arvioisin paistoajan muuttamisen olevan sen verran haasteellinen juttu, että menee hetki ennen kuin keksin kaavan. Mutta pidetään mielessä 🙂

kiitos hyvästä taulukosta! 🙂 Taulukon määrät on laskettu/arvioitu kahdella reilulla täytekerroksella, mutta jos tekee kakkuun 3 täytekerrosta tuhdimmalla pohjalla (kakun korkeus n 11 cm), voiko ajatella niin että pykälää pienemmällä vuokakoolla kakku riittää kuitenkin isommalle henkilömäärälle? Esimerkiksi jos vuokakoko on 20 cm ja 3 täyteväliä niin olisiko kakku 20 hengelle?

Heippa Meiju! 🙂 Näin päättelisin itsekin loogisesti ajateltuna, mutta käytännössä olen huomannut, että jos kakku on korkea, siitä helposti leikataan suunnilleen samanlevyisiä paloja kuin hieman matalemmasta kakusta. Tällöin riittoisuus ei nousekaan aivan samalla tavalla, vaikka se onkin hieman 2 täytevälistä kakkua suurempi. Kannattaa myös huomioidan muut tarjottavat eli jos muuta tarjottavaa on paljon, niin silloin tuon kokoinen kakku todennäköisesti riittää 20 hengelle. Vastasiko tämä kysymykseesi tarpeeksi hyvin? 🙂

Vastasi kyllä, kiitos 🙂

Hyvä juttu Meiju 🙂

Kommentoi juttua: Kakkujen riittävyys ja muunnostaulukko eri kokoisille kakuille

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X