Kinuski-omenapiirakka

Sain reilu pari viikkoa sitten pari kassillista lisää happamia omenia ja pitihän niistä vielä päästä leipomaan jonkinlainen piirakka. Muistin joskus muinoin nähneeni netin syövereissä kuvia aivan äärettömän hyvännäköisistä kinuskisista omenapiirakkapaloista murupäällisellä. Koska sain kahvipöytään myös vieraan, päätin käyttää tilaisuuden hyväkseni ja kokeilla tuollaista yhdistelmään. Ja kyllä tuli hyvää! Kirpeä omena ja makea kinuski maistuivat ihanilta yhdessä.

Pelkäsin piirakoiden olevan kinuskin takia liian makeita. Kaikki syöjät kuitenkin tykkäsivät piirakasta kovin (myös vieraamme, joka ei liian makeasta pidä). Happamat omenat taittoivat makeutta tosi kivasti.

Tein piirakan pellillä ja leikkelin sopivan kokoisiksi paloiksi. Päälle tuli rapeaa murupäällistä ja sopi paloihin niin mahtavasti, että olisin toivonut sitä olevan enemmän. Korjasinkin ohjetta tuolta osin ja nyt rapeaa päällistä löytyy pinnalta enemmän. Herkullista!

Kinuskinen omenapiirakka
n. 20 x 30 cm korkealaitaiseen vuokaan

Muruseos:
150 g voita tai leivinmargariinia
1 dl sokeria
1 muna
3 dl vehnäjauhoja
2 dl kaurahiutaleita
1 rkl vaniljasokeria
1/4 tl suolaa

Täyte:
2.5 dl kuohukermaa
2.5 dl fariinisokeria
1 rkl vehnäjauhoja
koosta riippuen n. 6 keskikokoista hapanta omenaa
1 tl kanelia

Ohje:
Tee muruseos sulattamalla rasva ja lisäämällä joukkoon loput aineet.
Sekoita murumaiseksi seokseksi. Kaada n. 2/3 muruseoksesta leivinpaperilla peitettyyn vuokaan ja
painele pohjalle. Esipaista pohjaa n. 10 minuuttia 180 asteessa.Tee tällä välin kinuskikastike. Sekoita kuohukerma ja fariinisokeri kattilassa. Kuumenna kiehuvaksi ja keittele n. 3 minuuttia miedolla lämmöllä. Vatkaa joukkoon vehnäjauhot siivilän läpi (vaikka käsivispilällä sekoittaen) ja anna kiehua kevyesti vielä 2 minuuttia. Ota kinuski pois levyltä. Kinuskikastike on tässä vaiheessa vielä aika lirua, mutta se kiinteytyy uunissa herkullisen tahmeaksi kastikkeeksi.

Valmistele myös omenat. Pilko omenat ohuiksi siivuiksi. Kotimaisia omenoita ei tarvitse kuoria ennen pilkkomista, mutta ulkomaiset omenat kannattaa kuoria.

Kaada yli puolet kinuskikastikkeesta esipaistetun pohjan päälle. Lado päälle omenan siivut.

Ripottele omenien päälle kanelia. Lusikoita päälle vielä lisää kinuskia, omenoiden happamuudesta ja määrästä riippuen 2-3 lusikallista. Ripottele päälle vielä loput muruseoksesta. Kinuskia jää hieman yli. Sen voi tarjota valmiin piirakan kanssa, jos huomaa, ettei piirakassa ole tarpeeksi makeutta ja makeanhammas jää kolottamaan.

Paista piirakkaa vielä n. 30 minuuttia, kunnes omenanpalat ovat kunnolla kypsyneet. Anna piirakan jäähtyä ennen tarjoamista.

Vinkit:
* Kuvissa olevissa paloissa pohjataikinasta on käytetty pohjan 3/4. Mielestäni rapeaa muruseosta olisi saanut olla päällä enemmän, joten muutin suoraan ohjeeseen paremmat suhteet. Piirakka oli kuitenkin tosi tosi hyvää paksummasta pohjastakin huolimattakin, eikä itseni lisäksi ketään syöjistä keksinyt siitä mitään valitettavaa.* Makeutta pystyy säätelemään piirakkaan laitettavan kinuskin määrällä. Jos pelkää liiallista makeutta, kannattaa kinuskia laittaa piirakkaan vähemmän kuin ohjeessa. Loppukinuskin voi tarjota valmiin piirakan kanssa.


Kommentit (10)

Voi miten ihanan näköinen piirakka! Taatusti hyvää!

Kiitos Tita 🙂 Kinuski tekee kaikesta niin ihanaa! ;D

Pitäisikö ohjeessa mainita että se 1/3 muruseoksesta tulee piirakan päälle?

Hyvä huomio, olitpas tarkka! 🙂 Korjasin ohjeen tuolta osin 🙂

Uunissa tulollaan, toivottavasti onnistuu!!

Nyt odotan jännityksellä kuulevani millaista tuli! 🙂

Jos tekisi tavallisen pellillisen niin tuplaanko annoksen? Vai 1,5 kertainen? Miten pakastus onnistuu?

Tuo pikkupelti on aika tarkkaan puolet normipellin koosta, joten pellillistä varten kannattaa annos tuplata 🙂 Näiden tekemisestä on jo sen verran aikaa, etten valitettavasti muista päätyikö näitä pakkaseen asti. Murupäällinen luultavasti ainakin hieman kärsii pakastamisesta ja pehmenee jonkin verran. Jos leipaset tämän, niin olisi kiva kuulla mitä tykkäsit 🙂

Kommentoi juttua: Kinuski-omenapiirakka

Vastaa käyttäjälle Eve Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Instagram

  • Tämän kesän viimeisin, muttei vähäisin raparperileivonnainen taisi olla tässä. Tämä superhelppo, muhkea ja mehevä vadelma-raparperipiirakka valmistuu yhdessä kulhossa ja saa päälle ihanan makuparin, vadelma+raparperi. Vein yhden pellillisen töihin ja toisen valmistin kotiin valmiiksi työaamuna ennen töihin lähtöä. Ja ei, en ole aamuvirkku jokabaina heiluu aamuisin pystyssä. Tämä vain valmistuu niin nopeasti, ettei aamutoimista lähtenyt kuin muutama minuutti pois. Varsinkin, kun ne jauhot ja sokerit olivat valmiina pöydällä odottamassa. Superhelppo ja herkullista. Toimii myös muista marjoista! Kurkkaa ohje blogista

https://kotiliesi.fi/suklaapossu/helppo-ja-meheva-vadelma-raparperipiirakka/

#helppojanopea
#kesä
#raparperi
#vadelma
#piirakka
#leivontablogi
#suklaapossu
#kotiliesi
#kotiliesiblogit
#rhubarb
#rasberry
#pie
#easyandyummy
#yummy
  • Tytöt 6v ja 9v leipoivat kahdestaan äitienpäivälahjaksi ihanan mutakakun kaakaokermalla ja tuoreilla mansikoilla. Kakku tehtiin sydämen malliseen vuokaan ja mansikoiden päällä oli vielä suklaa, jossa ♥️ Aivan ihanat lapset ja todella ihana kakku 💕 Katso helppo ohje blogista ja leivo vaikka Juhannukseksi.

https://kotiliesi.fi/suklaapossu/mutakakku-kaakaokermalla-ja-mansikoilla/

#mutakakku
#kaakaokerma
#mansikat
#kesä
#äitienpäivä
#lastenleipoma
#suklaapossu
#kotiliesi
#kotiliesiblogit
#chocolate
#mudcake
#strawberry
  • Laitoin vähän aikaa sitten tekemääni raparperihilloketta lasiin vuorotellen vaniljamoussen kanssa ja kylläpä tuli hyvää! Samalla myös helppotekoista ja nopeaa. Koska hilloke löytyi jo valmiina ei juustokakkumaisen vaniljamoussen tekemiseen hujahtanut kuin pieni hetki. Tästä muuten tykkäsi myös syöjä, joka ei normaalisti raparperista välitä, jeei! Kurkkaa ohje blogin puolelta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/helppo-raparperi-vaniljajuustokakku-lasissa/⠀
⠀
#raparperi⠀
#vaniljamousse⠀
#helppojanopea⠀
#kesä⠀
#jälkiruoka⠀
#suklaapossu⠀
#kotiliesiblogit⠀
#kotiliesi
  • Näistä uunissa valmistuvista Tex mex-lihapiirakoista tuli tosi hyviä! Miedosti tuliset (tai lisächilillä kunnolla tuliset) lihikset sopivat niin arkeen kuin juhlaan. Meillä näitä tarjotaan tulevissa juhlissa ja oikein jo odotan, montako piirakkaa juhlista jää töihin lounaaksi 😋 Kurkkaa ohje blogista⠀
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/tex-mex-lihapiirakat-uunissa/⠀
⠀
#lihikset⠀
#lihapiirakat⠀
#lihapiirakatuunissa⠀
#texmex⠀
#suklaapossu⠀
#kotiliesi⠀
#kotiliesiblogit⠀
#suolainenleivonnainen⠀
#arkiruoka
  • Ihana kesä on saapunut ja helteetkin hemmottelevat. Pätkisjäätelö on ihana, helppo herkku näihin helteisiin ja se valmistuu näppärästi ilman jäätelökonetta. Aineet vain sekaisin, massa pakkaseen muutamaksi tunniksi ja eikun herkuttelemaan! Katso ohje blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/patkis-jaatelo-ilman-jaatelokonetta/

#pätkis
#jäätelö
#jäätelöilmankonetta
#jäätelökesä
#helpotjanopeat
#suklaapossu
#kotiliesiblogit 
#kotiliesi
#kesä2019
#chocolate
#icecream
  • Kakkupuuhissa 😋 Ihania nämä marmorikoristellut kakut 😍

Kurkkaa ohje tähän herkulliseen ja näyttävään kakkuun vanhasta blogijutusta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/suklaakakku-appelsiinitaytteella-ja-marmoroidulla-mirror-glazella/

#suklaa
#suklaakakku 
#mirrorglaze 
#marmorointi
#appelsiinimousse 
#mielettömänmeheväsuklaakakkupohja 
#yojuhlat
#suklaapossu
#kotiliesiblogit 
#kotiliesi
  • Kesän ensimmäinen raparperiherkku, raparperihilloke, tuli tehtyä muutama päivä sitten. Tämä sopii ihanasti niin moneen herkkuun, niin kakkuihin, piirakoihin kuin muihinkin jälkiruokiin. Itselläni pyörii jo muutamakin erilainen ajatus mielessä tämän suhteen. Mihin kaikkeen sinä laittaisit raparperihilloketta? ⠀
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/helppo-ja-nopea-raparperihilloke/⠀
⠀
#raparperi⠀
#hilloke⠀
#kesä⠀
#suklaapossu⠀
#kotiliesi⠀
#kotiliesiblogit
#rhubarb
#summer
#foodphotography

suklaapossu

X