Kinuski-omenapiirakka

Sain reilu pari viikkoa sitten pari kassillista lisää happamia omenia ja pitihän niistä vielä päästä leipomaan jonkinlainen piirakka. Muistin joskus muinoin nähneeni netin syövereissä kuvia aivan äärettömän hyvännäköisistä kinuskisista omenapiirakkapaloista murupäällisellä. Koska sain kahvipöytään myös vieraan, päätin käyttää tilaisuuden hyväkseni ja kokeilla tuollaista yhdistelmään. Ja kyllä tuli hyvää! Kirpeä omena ja makea kinuski maistuivat ihanilta yhdessä.

Pelkäsin piirakoiden olevan kinuskin takia liian makeita. Kaikki syöjät kuitenkin tykkäsivät piirakasta kovin (myös vieraamme, joka ei liian makeasta pidä). Happamat omenat taittoivat makeutta tosi kivasti.

Tein piirakan pellillä ja leikkelin sopivan kokoisiksi paloiksi. Päälle tuli rapeaa murupäällistä ja sopi paloihin niin mahtavasti, että olisin toivonut sitä olevan enemmän. Korjasinkin ohjetta tuolta osin ja nyt rapeaa päällistä löytyy pinnalta enemmän. Herkullista!

Kinuskinen omenapiirakka
n. 20 x 30 cm korkealaitaiseen vuokaan

Muruseos:
150 g voita tai leivinmargariinia
1 dl sokeria
1 muna
3 dl vehnäjauhoja
2 dl kaurahiutaleita
1 rkl vaniljasokeria
1/4 tl suolaa

Täyte:
2.5 dl kuohukermaa
2.5 dl fariinisokeria
1 rkl vehnäjauhoja
koosta riippuen n. 6 keskikokoista hapanta omenaa
1 tl kanelia

Ohje:
Tee muruseos sulattamalla rasva ja lisäämällä joukkoon loput aineet.
Sekoita murumaiseksi seokseksi. Kaada n. 2/3 muruseoksesta leivinpaperilla peitettyyn vuokaan ja
painele pohjalle. Esipaista pohjaa n. 10 minuuttia 180 asteessa.Tee tällä välin kinuskikastike. Sekoita kuohukerma ja fariinisokeri kattilassa. Kuumenna kiehuvaksi ja keittele n. 3 minuuttia miedolla lämmöllä. Vatkaa joukkoon vehnäjauhot siivilän läpi (vaikka käsivispilällä sekoittaen) ja anna kiehua kevyesti vielä 2 minuuttia. Ota kinuski pois levyltä. Kinuskikastike on tässä vaiheessa vielä aika lirua, mutta se kiinteytyy uunissa herkullisen tahmeaksi kastikkeeksi.

Valmistele myös omenat. Pilko omenat ohuiksi siivuiksi. Kotimaisia omenoita ei tarvitse kuoria ennen pilkkomista, mutta ulkomaiset omenat kannattaa kuoria.

Kaada yli puolet kinuskikastikkeesta esipaistetun pohjan päälle. Lado päälle omenan siivut.

Ripottele omenien päälle kanelia. Lusikoita päälle vielä lisää kinuskia, omenoiden happamuudesta ja määrästä riippuen 2-3 lusikallista. Ripottele päälle vielä loput muruseoksesta. Kinuskia jää hieman yli. Sen voi tarjota valmiin piirakan kanssa, jos huomaa, ettei piirakassa ole tarpeeksi makeutta ja makeanhammas jää kolottamaan.

Paista piirakkaa vielä n. 30 minuuttia, kunnes omenanpalat ovat kunnolla kypsyneet. Anna piirakan jäähtyä ennen tarjoamista.

Vinkit:
* Kuvissa olevissa paloissa pohjataikinasta on käytetty pohjan 3/4. Mielestäni rapeaa muruseosta olisi saanut olla päällä enemmän, joten muutin suoraan ohjeeseen paremmat suhteet. Piirakka oli kuitenkin tosi tosi hyvää paksummasta pohjastakin huolimattakin, eikä itseni lisäksi ketään syöjistä keksinyt siitä mitään valitettavaa.* Makeutta pystyy säätelemään piirakkaan laitettavan kinuskin määrällä. Jos pelkää liiallista makeutta, kannattaa kinuskia laittaa piirakkaan vähemmän kuin ohjeessa. Loppukinuskin voi tarjota valmiin piirakan kanssa.


Kommentit (10)

Voi miten ihanan näköinen piirakka! Taatusti hyvää!

Kiitos Tita 🙂 Kinuski tekee kaikesta niin ihanaa! ;D

Pitäisikö ohjeessa mainita että se 1/3 muruseoksesta tulee piirakan päälle?

Hyvä huomio, olitpas tarkka! 🙂 Korjasin ohjeen tuolta osin 🙂

Uunissa tulollaan, toivottavasti onnistuu!!

Nyt odotan jännityksellä kuulevani millaista tuli! 🙂

Jos tekisi tavallisen pellillisen niin tuplaanko annoksen? Vai 1,5 kertainen? Miten pakastus onnistuu?

Tuo pikkupelti on aika tarkkaan puolet normipellin koosta, joten pellillistä varten kannattaa annos tuplata 🙂 Näiden tekemisestä on jo sen verran aikaa, etten valitettavasti muista päätyikö näitä pakkaseen asti. Murupäällinen luultavasti ainakin hieman kärsii pakastamisesta ja pehmenee jonkin verran. Jos leipaset tämän, niin olisi kiva kuulla mitä tykkäsit 🙂

Kommentoi juttua: Kinuski-omenapiirakka

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Instagram

  • Tällainen vadelmainen prinsessakakku päätyi pienen tytön ensimmäiseksi kakuksi ristiäispöytään alkukeväästä. Pupun muokkaaminen kaulintamassasta vaati muutaman testipupun parin illan aikana, mutta lopulta siitä tuli kiva. Mikä ihaninta, kakun maku sai jälleen kehuja. Ohje tähän maukkaaseen kakkuun löytyy blogin puolelta⠀
⠀
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/pienen-tyton-ristiaiskakku-pupukoristeella/⠀
⠀
#ristiäiset⠀
#tytönkakku⠀
#prinsessakakku⠀
#gluteeniton⠀
#suklaapossu⠀
#kotiliesiblogit⠀
#cakedecoration
  • Voi että, kuinka ihanan helppoja, nopeita ja silti herkullisia tällaiset lehtitaikinasta taiotut pienet suolaiset piiraset ovatkaan! Näiden tekeminen onnistuu myös lapsilta ja nämä sopisivatkin hienosti vaikka huomiseen äitienpäivään. Täytteeksi voi laittaa oman maun mukaan miltei mitä tahansa. Meillä oli mm. feta-tomaattipiirasia, namskis! Katso tämä sekä juhliin että arkiruokailuunkin sopiva ohje blogista.⠀
⠀
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/helpot-ja-nopeat-suolaiset-pikkupiirakat-kahdella-eri-taytteella/⠀
⠀
#suklaapossu⠀
#kotiliesiblogit⠀
#helppojanopea⠀
#munatonleivonta⠀
#leivonta⠀
#leivontablogi⠀
#fetajuusto⠀
#tomaatti⠀
#ihanitsetehty⠀
#arkiruokaa
  • Yhteistyössä Dr Oetker.  Tämä vaniljainen mustikkakakku sai valtavat kehut kaikilta sitä maistaneilta. Enkä yhtään ihmettele; mustikka ja vanilja vain ovat niin nappi pari 💙 Osallistun tällä kakulla myös Dr. Oetkerin kakkukisaan! Millä kakulla sinä aiot osallistua? Löydät kilpailun pikaohjeet sekä reseptin tähän kakkuun blogista.
⠀
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/vaniljainen-mustikka-taytekakku-ja-vinkki-upeasta-kilpailusta/
⠀
#cakeithappen⠀
#mustikka⠀
#täytekakku⠀
#äitienpäivä⠀
#kesänjuhlat⠀
#suklaapossu⠀
#kotiliesiblogit⠀
#yhteistyö⠀
#droetker
  • Kuka tykkää Twix-patukoista? Mulla nousi heti käsi pystyyn 🖐️ Nämä kinuski-suklaapalat muistuttavat twix-patukoita eli ovat ihania herkkuja. Munaton muropohja, päällä kerros venyvää kinuskia ja päällä suklaakuorrute, nam 😋 Kurkkaa helpohko ohje kotitekoisiin kinuski-suklaapatukoihin blogin puolelta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/kinuski-suklaapalat-miltei-kuin-twix/⠀
⠀
#ihanitsetehty⠀
#twix⠀
#suklaa⠀
#kinuski⠀
#suklaapatukat⠀
#munaton⠀
#kondensoitumaito⠀
#kotiliesiblogit⠀
#suklaapossu⠀
#yummy⠀
#caramel⠀
#chocolate
  • Ei mitään kaunottaria, mutta niiiin hyviä 😋 
HAUSKAA JA HERKULLISTA VAPPUA! 🎉🎈 #munkituunissa
#uunimunkit
#vappu
#suklaapossu
#kotiliesiblogit
  • Nämä munattoman ja maidottomat donitsit ovat liki identtiset Maailman parhaiden donitsien kanssa niin makunsa kuin koostumuksensa puolesta. Eli ihan järkyn hyviä! Kurkkaa helppo ohje blogin puolelta⁣
⁣
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/munattomat-ja-maidottomat-donitsit-uunissa/⁣
⁣
#kotiliesiblogit⁣
#suklaapossu⁣
#munaton⁣
#maidoton⁣
#donitsi⁣
#maailmanparas⁣
#vappu⁣
#donuts
  • Blogini yhden suosituimman ohjeen eli Järisyttävän hyvän sitruunajuustokakun sisar on tämä herkullinen limejuustokakku 💕 Ihanan pehmoista, silkkisen sileää, samaan aikaan sekä raikasta että sopivan makeaa, ja älyttömän helppotekoista herkkua. Tämän syömistä oli vaikea jättää yhteen palaan. Enkä jättänyt. Kakku oli mielestäni vähintään yhtä hyvää kuin sitruunainen versio. Kurkkaa koko ohje blogista.⁣
⁣
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/taivaallinen-limejuustokakku-liivatteeton/⁣
⁣
HERKULLISTA PÄÄSIÄISTÄ!⁣
⁣
#suklaapossu⁣
#kotiliesiblogit⁣
#ilmanliivatetta⁣
#limejuustokakku⁣
#lime
#juustokakku
#pääsiäinen⁣
#ihanitseleivottu
#cheesecake 
#yummy 
#foodphotography 
#bakinblogger 
#baking

suklaapossu

X