Mansikka-punaherukkapiirakka rapealla murupäällisellä

Siivilöin vihdoin ja viimein
alkusyksystä aloittamastani mansikkalikööristä mansikat pois. En halunnut
heittää mansikoita roskiin, joten ajattelin hyödyntää ne jotenkin. Marjat
olivat imeneet itseensä sen verran paljon alkoholia, että pelkiltään syönyinä
olivat melkoisen tujua tavaraa (jopa aikuisten jälkiruoka-annoksia ajatellen). Kuvittelin mielessäni, että kun ne heittää
kuumaan uuniin, alkoholikin haihtuu pois. Tuolla ajatuksella kaivoin pakkasesta hieman
punaherukoita aloin leipomaan pehmeäpohjaista piirakkaa rapealla
murupäällisellä. Sellainen siitä tulikin! 🙂 Mutta ne mansikat.. 😉

 

 

 

Noh, kaikki ei siis mennyt aivan kuin
pienessä päässäni olin ajatellut. Alkoholi kyllä haihtui pois (ainakin maun
perusteella), mutta ainoastaan piirakan reunojen lähettyvillä olevista
mansikoista. Maistoin yhden pienen palan piirakan keskustaa ja toisesta palasta olisin jo luultavasti saanut pienen mukavan humalan.. Piirakkaan ei siis kannata käyttää
alkoholissa lilluneita mansikoita, ellei vartavasten halua maistella viinapiirakkaa.

 

Piirakka oli ilman tuota ylimääräistä viinanaromia ihanan makuinen. Pohjan koostumus oli mielettömän pehmeä ja mehevä, välistä löytyi marjaisaa makua ja päällä vielä rapeaa murua. Nams!

Mansikka-punaherukka piirakka
murupäällisellä

n. 20 x 30 cm pellille

Pohja:

3 kananmunaa

1.75 dl sokeria

1.5 dl öljyä

2 dl maitoa

0.5 tl suolaa

1 rkl vaniljasokeria

4.5 dl vehnäjauhoja

2.5 tl leivinjauhetta

Päälle:

n. 3.5 dl  mansikkaa (osittain survottuna)

2 dl (puolijäisiä) punaherukoita

Pinnalle:

75 g juoksevaa margariinia

2 dl vehnäjauhoja

1 dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

Ohje:

Sekoita pohjan aineet sekaisin,
mutta älä vaivaa taikinaa suotta. Kaada taikina leivinpaperoidulle n. 20 x 30
cm uunipannulle. Lisää päälle puoliksi survotut mansikat ja ripottele päälle
punaherukat.

Sekoita pinnalle tulevan aineet
keskenään, kunnes seos on murumaista. Ripottele murut marjojen päälle.Paista 200 asteessa n. 30-35 minuuttia, kunnes piirakka tuntuu kevyesti keskeltä painettuna kiinteältä (mutta pehmeältä).

Vinkit:

* Voit tehdä piirakasta helposti myös
maidottoman korvaamalla maidon mehulla tai vedellä

* Mansikoiden ja punaherukoiden sijasta voi käyttää muitakin marjoa, mutta osan on hyvä olla happamia. Esimerkiksi puolukka kevyesti survottuna tai vadelma-mustikka-seos sopisivat hyvin.

*
Mansikoina ei kannata käyttää liköörissä lilluneita mansikoita, sillä keskellä
piirakkaa olevista mansikoista alkoholi ei ehdi kypsymisen aikana haihtua tai mikäli haihtuu, niin maku jää! Ellei sitten vartavasten halua viinanmakuista piirakkaa..

 

Kommentit (8)

Häpeäkseni tunnustan että en ole vielä koskaan leiponut mitään punaherukoista. Mutta…nyt on pihalla kasvamassa yksi punaherukkapensas. Pistän siis tämän ohjeen visusti talteen ja mikäli pensas antaa satoa jo ensi kesänä pääsee tämä ohje kyllä varmasti testaukseen!!

Tämä oli kyllä hyvä piirakka, siis ilman sitä "pientä" alkoholin makua 😉 Punaherukat tässä maistuivat melko vähän, joten niitä voi makunsa mukaan laittaa enemmänkin. Tuo muruseos on kuitenkin sen verran makea, että piirakkaan sopii hyvin tuollaiset kirpeät marjat 🙂

Mä tykkään käyttää punaherukoita piirakoissa, vispipuuroissa ja hilloissa ja niiden lisäksi niistä saa aikaiseksi ihanaa likööriäkin 🙂 Mulla on yleensä syksyllä suurin osa marjoista päätynyt suoraan pakkaseen, enkä ole raaskinut käyttää niitä heti. Sitten keväämmällä on alkanut kova tuhoamisurakka, kun on pitänyt saada pakkaseen tilaa uudelle marjasadolle 😉 Nyt oon ottanut itseäni niskasta kiinni ja koitan käyttää niitä tasaisempaa tahtia pitkin vuotta. Mikäs sen ihanempaa kuin saada nauttia kesänmauista näin syksyn hämärissä ja talven kylmyydessä 🙂

Viinapiirakkaa …. 😀 😀 Näyttää ihan mahdottoman hyvältä. Miten loppupiirakan kävi, uskalsitko syödä enempää kuin sen yhden palan? Vois olla pikkujouluissa hyvä tarjottava 😉

Jeps, viinapiirakkaa tosiaan! 😉 En testannut viinansietokykyäni sen enempää tällä kertaa, vaan kaivoin piirakasta vähemmän mansikkaa sisältävät palat omaan suuhuni (nams, ne olivat hyviä) ja loput heitin suosiolla roskiin. Oli kuiteskin "hieman" liian tujunmakuisia ne mansikat, munkin makuun 😉 Pikkujouluissa voisikin olla menestys 😉

Tein kesällä vähän vastaava piirakkaa raparperista ja mansikoista Huom! mansikoista ilman alkoholia 😉 ja hyvää oli! Tuo punaherukka kuulostaa kivalta mansikan kanssa… taidanpa kokeilla! =)

Mmm. Mansikat ja raparperi sopivat ihan mahtavasti yhteen! Mutta niin myös mansikat ja punaherukatkin! 🙂 Suosittelen kokeilemaan sitäkin yhdistelmää 🙂 Mä tykkään tosi paljon punaherukka-mansikkahillosta, ja sitä pitää löytyä kaapista aina. Siinä on varmaan taas se makean ja happaman liitto mikä houkuttaa 🙂

Hei, liityin lukijaksesi, koska sinulla on kauniita reseptejä. Blogissani olisi muuten haaste sinulle, jos vain aikaa ja halua riittää 🙂

Kiitos 🙂 Onpa mukava saada uusia lukijoita. 😀 Kiitti myös haasteesta. Katsotaan josko aika riittää vastaamiseen 🙂

Kommentoi juttua: Mansikka-punaherukkapiirakka rapealla murupäällisellä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Instagram

  • Pienen prinsessan ristiäiskakuksi päätyi prinsessakakku reilulla vadelma- ja vaniljakiisselitäytteellä. Tätä oli ihana tehdä, ja vielä ihanempaa oli kuulla kehuja sekä kakun mausta että ulkonäöstä 💖 Ohje blogissa https://kotiliesi.fi/suklaapossu/prinsessakakku-tyton-ristiaiskakkuna-topposilla/ #suklaapossu #prinsessakakku #ristiäiskakku #vadelma #vaniljakiisseli #kotiliesiblogit #täytekakku #princess #cake #raspberry #vanilj
  • Aika suklaiselta näyttää Suklaapossun 9 tykätyintä instapostausta vuodelta 2018  Kiitos kaikille tykkäyksistä ja kommenteistanne 💖 Jatketaan samaan herkulliseen tapaan ensi vuonnakin 😘 #suklaapossu #kotiliesiblogit #2018bestnine #vuodenparhaat #leivontablogi
  • Testailin vihdoinkin rapeaa ja makeaa hunajakennoa. Se oli yllättävän helppo tehdä, kunhan vahti ettei sokeri päässyt kärvähtämään. Hunajakennolla saa kivaa tekstuuria esim. pehmeiden juustokakkujen koristeina tai sen voi esim. päällystää suklaalla. Kurkkaa kennon ohje blogin puolelta 
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/hunajakenno/ #suklaapossu #kotiliesiblogit #hunajakenno #honeycomb #makeatleivonnaiset
  • Ihanaa Joulua ja herkullista loppuvuotta 🎄💖☃️☺️ #suklaapossu #kotiliesiblogit #joulu2018
  • Pistaasi ja valkosuklaa ne yhteen soppii. Nämä helpot valkosuklaatryffelit sopivat tosi ihanasti vaikkapa lahjaksi, tai sitten omaan napaan vedettäväksi. Kurkkaa ohje blogin puolelta. Ps. Blogista löytyy myös muita suklaisia herkkuvinkkejä Jouluun! <3  https://kotiliesi.fi/suklaapossu/valkosuklaatryffelit-pistaasipahkinoilla-ja-lehtijuttua/ #suklaapossu #kotiliesiblogit #pistaasi #pähkinä #valkosuklaa #tryffeli #chocolate #syötävälahja 
Kuvan on ottanut Pekka Holmström/Otavamedia
  • Jouluun valmistautumista syötävien lahjojen parissa❤️ Äsken valmistui helppo kahden suklaan fudgemassa pähkinöillä 😋 Kurkkaa lisää suklaafudgeohjeita blogin puolelta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/joululahjavinkki-nro-ii-helpot-suklaafudget-appelsiinilla-ja-ilman/ #suklaapossu #kotiliesiblogit #suklaa #pähkinä #fudge #helppojanopea #yummy #chocolate #nut
  • Oletko jo kokeillut liivatteetonta piparkakkujuustokakkua? Kokosin tämän lisäksi muita ihania jouluun sopivia kakkuohjeita blogiin. Löytyisikö sieltä kakku teidän pöytäänne? Katso nopeat herkulliset ohjeet blogin puolelta
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/joulun-herkulliset-kakut/ #piparkakku #juustokakku #liivatteeton #suklaapossu #kotiliesiblogit #yummy #gingerbread #cheesecake

suklaapossu

X