Pääsiäinen lähestyy ja mikäs sen parempi Pääsiäisleivonnainen kuin helppo sitruunakakku. Tämä ohje on muokattu helposta 7 minuutin kakusta, josta tein vaniljaisen version jokin aika sitten. Mielestäni tämä sitruunainen voitti edellisen version selvästi, kyllä oli hyvää! Kakun mausta tuli mieleen sellaiset kaupan valmiit sitruunamuffinit, joissa on kreemiä sisällä. Tässä ei kreemiä löydy, mutta se ”yleismaku” oli samaa luokkaa. Nami!

Tein samasta taikinasta kaksi kakkua. Taikina on iso ja vaatii ison vuoan. Koska isompi vuokani on vain 1.8 litrainen, laitoin lopputaikinan pikkuvuokaan.

Leivontahetken ajatuksena oli samalla testailla vuoan materiaalin vaikutusta kakun kypsymiseen. Aiemman vaniljaisen version tein sydämen malliseen kakkuvuokaan, joka kokemukseni mukaan kypsentää kakun huomattavasti nopeammin, kuin nämä normaalit kakkuvuoat. Tuo testaus-leivontapäivä oli kuitenkin sellainen, että olisi ehkä ollut parempi pysyä poissa keittiöstä. Nimittäin puuhailin=sähläsin samalla muutakin, ja samalla unohdin kakut uuniin ehkä hieman liiankin pitkäksi aikaa. No, kypsiä ainakin tuli. Isompi kakku päätyi suoraan pakkaseen. Maistelin palan (tai kaksikin) tuosta pienemmästä kakusta ja pakko sanoa, että maistui! Kakku oli heti tuoreeltaan, jäähtymisen jälkeen pidemmästä paistoajasta huolimatta pumpulin pehmeä ja mehevä. Kosteutta tässä saisi omaan makuuni olla hieman enemmänkin, ainakin jos pelkiltään mussuttaa. Mutta toki, jos nauttii kakkua kahvin tai kaakaon kanssa, niin siinä sitä kostutusta tulee samalla 🙂 Niin hyvää kuitenkin oli, ja suosittelen kokeilemaan. Ja äärimmäisen helppoa 🙂

Nopea sitruunakakku (sitruunaversio 7 minuutin kahvikakusta)
Isoon kahvikakkuvuokaan

Aineet:
4 munaa
3 dl sokeria
200 g voita (pehmeää huoneenlämpöistä)
3 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1½ dl vehnäjauhoja
2 dl perunajauhoja
1 sitruunan hienoksi raastettu kuori

Koristeluun esimerkiksi:
tomusokeria/pikeeriä/valkosuklaata
sitruunan kuorta

Ohje:
Pese sitruuna hyvin ja raasta kuori hienoksi. Raasta vain ulois, keltainen osa. Mittaa kaikki aineet kulhoon sitruunan kuorta lukuun ottamatta. Vatkaa joko sähkövatkaimella tai yleiskoneella 7 minuuttia. Sekoita joukkoon sen jälkeen sitruunan kuori. Voitele iso kahvikakkuvuoka hyvin. Käytä isoa (vähintään 2 litran) vuokaa, sillä taikina kohoaa reilusti uunissa ja kakusta tulee iso. Voit halutessasi myös korppujauhottaa vuoan, mutta kaikki vuoat ei sitä kaipaa. Itse sain kakun nätisti vuoasta irti, vaikken jauhottanutkaan sitä. Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta.

Paista kakkua 175 asteessa noin 40-50 min toiseksi alimmalla tasolla. Tarkista kypsyys tarpeeksi ajoissa, jotta kakku ei kypsyy liikaa ja kuivu suotta. Anna kakun jäähtyä vuoassa hetki ennen kumoamista. Kumoa varovasti suoraan tarjoilulautaselle ja peitä hyvin esim. kelmulla. Koristele kakku vaikkapa tomusokerilla.

Vinkki:
* Mausta kakkutaikina sitruunan kuoren sijasta appelsiinin hienoksi raastetulla keltaisella kuoriosalla.

* Kakun kypsyminen on kiinni uunista ja vuoan materiaalista, joten tarkista kypsyys heti kun kakku vaikuttaa vähänkään kypsältä.

* Kakun kypsyminen on kiinni uunin tehoista ja vuoan materiaalista, joten tarkkaile kypsymistä

En tiedä toimisiko tämä sama taikina myös muffineissa, mutta maku oli niin ihana, että sitäkin ajattelin joskus testailla 🙂

Instagram

  • Kirsikka-kaurapaistos 😋 Tämä oli ensimmäinen vuosi, kun linnut jättivät meidän kirsikkasadon rauhaan ja sain marjoja niin paljon, että niistä sai tehtyä jotain. Ja se jokin oli tämä kaurapaistos, jota tehtiin heti seuraavana päivänä uudestaan. Ohje blogissa
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/kirsikka-kauramurupaistos/
#helppojanopea #kirsikka #kauramuru #suklaapossu #cherry #oatmeal #kotiliesiblogit
  • Testailin oreo-mansikkatäytteistä ja suklaakakkupohjaista
kakkua, ihan vain hyvän mansikkakesän kunniaksi :) Pohjana munaton mehevä suklaakakkupohja. Katso tarkempi ohje blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/oreo-mansikkataytteinen-kakku/ #oreo #mansikka #vanilja #täytekakku #strawberry #chocolate #cookie #cake #suklaapossu #kotiliesi #kotiliesiblogit
  • Tämä sitruunainen, liivatteeton juustokakku, jonka alla ja päällä reilusti mansikoita, oli ihan älyttömän hyvää ja maistui myös niille, jotka eivät makeasta muuten niin välitä. Katso ohje blogista ja herkuttele vaikka heti viikonloppuna https://kotiliesi.fi/suklaapossu/taydellinen-mansikka-sitruunajuustokakku/ #liivatteeton #mansikka #sitruuna #juustokakku #keksimuru #yummy #lemon #strawberry #cheesecake #suklaapossu #kotiliesi #kotiliesiblogit
  • Mainos Electrolux. Kokeilin kauan haaveilemaani kesäistä lettukakkua päästessäni miettimään induktiotason ihanuuksia yhteistyössä Electroluxin kanssa. Letuista tuli niin nameja, että taidan paistaa niitä heti tänään lisää. Klikkaa blogiin, josta löydät kakun ohjeen sekä mielipiteeni induktiotasosta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/kesainen-lettukakku/ #lettukakku #kesä #kaupallinenyhteistyö #suklaapossu #kotiliesi #kotiliesiblogit
  • Porkkanakakku onnistuu mahtavasti myös munattomana. Lopputuloksena mehevä, kostea, miedon mausteinen, pehmeä ja herkullinen porkkanakakku. Ihastuin tähän niin, että olen tehnyt tätä lyhyellä välillä jo kahteen kertaan. Tosin kuorrute vaihtui matkalla hieman, mutta tuo taikinaosa. Oih, sitä olisin voinut syödä raakanakin vaikka kuinka :P Ohje blogin puolella https://kotiliesi.fi/suklaapossu/aivan-ihana-porkkanakakku-munaton/
#munaton #porkkanakakku #helppojanopea #yummy #eggless #carrotcake #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • Veljen pojalle päätyi tällainen pikapikaa koristeltu kakku, jonka oli tarkoitus muistuttaa Starwarssin tähtitaivasta. Musta suklaaspray ja kimaltavat nonparellit kätkivät alleen herkullisen vadelma-mansikkamoussetäytteiden kakun ja mehevän vaalean kakkupohjan. Tarkemman ohjeen löydät blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/pojan-10-vuotiskakku-starwars-tyyliin/
#suklaapossu #täytekakku #synttärikakku #mansikka #vadelma #maidoton #munaton #strawberry #rasberry #eggless #birthdaycake #kotiliesi
  • Herkullista Juhannusta! Kuvassa helppo, nopea ja herkullinen mansikkakääretorttukakku (oon niin ihastunut niihin). Ne valmistuvat miltei yhtä nopeasti kuin tavallinen kääretorttukin ja sisällä odottaa pystyraitainen yllätys. Mein 9v tyttö sai tällaisen synttärikakukseen ja herkkua oli! Ohje kakkuun löytyy blogin puolelta
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/helppo-ja-herkullinen-mansikka-kaaretorttukakku/
#kääretorttukakku #kääretorttu #kakku #mansikkakakku #mansikka #raparperi #cake #strawberry #rhubarb #curd #suklaapossu #kotiliesiblogit

suklaapossu

Keskustelu

Tätäkin on kokeiltava 🙂

Kokeilepas ihmeessä 🙂 Tykkäsin tosi paljon tuosta sitruunaisesta mausta, varsinkin tuoreeltaan kakku oli tosi herkkua 🙂

Molemmat sekä vanilja että sitruuna versio vaikuttaa tosi hyvältä! Ajattelin kokeilla kakkua gluteenittomana.

Molemmat oli hyviä, mutta itse pidin tästä sitruunaisesta kyllä ainakin triplasti enemmän 😉 Siitä vaniljaisesta jäi ihan kuin puuttumaan se jokin. Vaikka se olikin mukavan vaniljainen ja pehmoinen, niin ehkäpä sitruunaan taittava kuorrutus olisi ollut juuri se puuttuva juttu. Tämä sitruunakakku ei makunsa puolesta kaivannut mitään, mutta kuorrute olisi tuonut hieman kaipaamaani lisäkosteutta. Suosittelen kuitenkin ehdottomasti kokeilemaan, erityisesti tätä sitruunaversiota 🙂

Jos haluiaisi tästä kosteamman, miten se tehtäisiin?

Lisäkosteutta saisi ainakin kuorrutuksesta (esim. 50 g pehmeää voita, 100 g maustamatonta tuorejuustoa tai sulatejuustoa, 4 dl tomusokeria, 1 rkl sitruunamehua, 2 tl vaniljasokeria vatkataan kunnolla sekaisin) tai sitten kakkuun voisi tökkiä reikiä kun se on vielä vuoassa ja lirutella reikiin jonkin verran vaikkapa sitruunalla maustettua sokeri-vesiseosta. Tarkempaa määrää tuollaiselle kostutusliemelle en osaa suoraltaan kertoa, sillä en ole tämä kakun kohdalla sitä kokeillut. Mutta ainakin tuo kuorrute on hyvä ja helppo ratkaisu ja määrän pitäisi olla riittävä yhteen kakkuun 🙂

Mä laitoin kakkutaikinaan sitruunan mehunkin ja tosi hyvää oli! Kuorrutteella sai lisää sitruunaista makua (ja kosteutta) kakkuun. Palauttetta sain laidasta toiseen, itse tykkäsin että kuorrutettuna oli paras, mutta joku tykkäsi pelkästä kakusta ja kuorrutteen olisi saanut jättää pois. Makuasioitahan nämä ;D Hyvää ja helppoa oli!

Hyvä idea laittaa mehukin kakkuun, toi varmasti kivasti lisämakua! 🙂 Pitääkin testailla sitä(kin) joskus. Voih, miten kaiken saisikin kokeiltua.. Nuo makuasiat on ihan totta. Oon huomannut, ettei ole olemassa varmaan yhtään leivonnaista, joka miellyttäisi ihan jokaista. Yks tykkää yhdestä ja toinen toisesta. Sitten ollaan hienossa tilanteessa, kun huomaa, että jokin leipomus miellyyttää suurinta osaa syöjistä ja vain pari hassua syöjää on toista mieltä. Siitä tulee aika onnistunut olo 🙂

Laitoin erehdyksessä sen sitruunankuoren ja vähän mehua jo heti alkuvaiheessa joten taitaa mennä mönkään. Vaikuttaako se kakun nousemiseen? T.Aloittelija

Hyvin onnistui!

Hei Tellervo 🙂 Huomasin vasta nyt tämän ja edellisen viestisi. Saitkin jo kakun tehtyä ja hienoa että onnistui 🙂

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.