Pääsiäinen lähestyy ja mikäs sen parempi Pääsiäisleivonnainen kuin helppo
sitruunakakku. Tämä ohje on muokattu helposta 7 minuutin kakusta, josta tein vaniljaisen
version
jokin aika sitten. Mielestäni tämä sitruunainen voitti edellisen
version selvästi, kyllä oli hyvää! Kakun mausta tuli mieleen sellaiset kaupan
valmiit sitruunamuffinit, joissa on kreemiä sisällä. Tässä ei kreemiä löydy,
mutta se ”yleismaku” oli samaa luokkaa. Nami!

Tein samasta taikinasta kaksi kakkua. Taikina on iso ja
vaatii ison vuoan. Koska isompi vuokani on vain 1.8 litrainen, laitoin
lopputaikinan pikkuvuokaan.

Leivontahetken ajatuksena oli samalla testailla vuoan materiaalin vaikutusta kakun kypsymiseen. Aiemman vaniljaisen version tein sydämen malliseen kakkuvuokaan, joka kokemukseni mukaan kypsentää kakun huomattavasti nopeammin, kuin nämä normaalit kakkuvuoat. Tuo testaus-leivontapäivä oli kuitenkin sellainen, että olisi ehkä ollut parempi pysyä poissa keittiöstä. Nimittäin puuhailin=sähläsin samalla muutakin, ja samalla unohdin kakut uuniin ehkä hieman liiankin pitkäksi aikaa. No, kypsiä ainakin tuli. Isompi kakku päätyi suoraan pakkaseen. Maistelin palan (tai kaksikin) tuosta pienemmästä kakusta ja pakko sanoa, että maistui! Kakku oli heti tuoreeltaan, jäähtymisen jälkeen pidemmästä paistoajasta huolimatta pumpulin pehmeä ja mehevä. Kosteutta tässä saisi omaan makuuni olla hieman enemmänkin, ainakin jos pelkiltään mussuttaa. Mutta toki, jos nauttii kakkua kahvin tai kaakaon kanssa, niin siinä sitä kostutusta tulee samalla 🙂 Niin hyvää kuitenkin oli, ja suosittelen kokeilemaan. Ja äärimmäisen helppoa 🙂

Nopea sitruunakakku (sitruunaversio 7 minuutin kahvikakusta)
Isoon kahvikakkuvuokaan 

Aineet:

4 munaa
3 dl sokeria
200 g voita (pehmeää huoneenlämpöistä)
3 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1½ dl vehnäjauhoja
2 dl perunajauhoja
1 sitruunan hienoksi raastettu kuori

Koristeluun esimerkiksi:
tomusokeria/pikeeriä/valkosuklaata
sitruunan kuorta

Ohje:

Pese sitruuna hyvin ja raasta kuori hienoksi. Raasta vain ulois, keltainen osa. Mittaa kaikki aineet kulhoon sitruunan kuorta lukuunottamatta. Vatkaa
joko sähkövatkaimella tai yleiskoneella 7 minuuttia. Sekoita joukkoon sen jälkeen sitruunan kuori.

Voitele iso kahvikakkuvuoka hyvin. Käytä isoa (vähintään 2 litran) vuokaa, sillä taikina kohoaa reilusti uunissa ja kakusta tulee iso. Voit
halutessasi myös korppujauhottaa vuoan, mutta kaikki vuoat ei sitä
kaipaa. Itse sain kakun nätisti vuoasta irti, vaikken jauhottanutkaan
sitä. Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta.


Paista
kakkua 175 asteessa noin 40-50 min toiseksi alimmalla
tasolla. Tarkista kypsyys tarpeeksi ajoissa, jotta kakku ei kypsyy
liikaa ja kuivu suotta. Anna kakun jäähtyä vuoassa hetki ennen
kumoamista. Kumoa varovasti suoraan tarjoilulautaselle ja peitä hyvin
esim. kelmulla.

Koristele
kakku vaikkapa tomusokerilla.

Vinkki:
*
Mausta kakkutaikina sitruunan kuoren sijasta appelsiinin hienoksi raastetulla keltaisella
kuoriosalla.
*
Kakun kypsyminen on kiinni uunista ja vuoan materiaalista, joten
tarkista kypsyys heti kun kakku vaikuttaa vähänkään kypsältä. 
* Kakun kypsyminen on kiinni uunin tehoista ja vuoan materiaalista, joten tarkkaile kypsymistä

En tiedä toimisiko tämä sama taikina myös muffineissa, mutta maku oli niin ihana, että sitäkin ajattelin joskus testailla 🙂