
Nopeat sämpylät ilman hiivaa

Uunituoreita sämpylöitä helposti ja nopeasti! Vastapaistetut sämpylät ovat ihania, mutta en aina jaksa tai ehdi vääntää hiivataikinaa. Silloin tämä leivinjauheella nouseva taikina on pelastus. Aineet vain sekoitetaan keskenään, pyöritellään palloiksi ja paistetaan heti uunissa. Aikaa tähän kaikkeen menee vain n. 20 minuuttia. Sämpylät ovat parhaimmillaan samana päivänä nautittuna ja pinnalle riittää vain sipaisu margariinia. Ohjeen olen alunperin löytänyt Iloa Leivonnasta-leivontakansiostani vuosia sitten.
Tänään oli juuri se päivä, jolloin tätä ohjetta kaivattiin. Lapset olivat kipeinä ja leivät loppuneet varastosta. Normaalisti käytän nesteenä piimää, mutta koska sitä ei tällä kertaa löytynyt, korvasin sen maidolla. Taikinasta näytti tulevan jonkin verran löysempi kuin normaalisti, joten lisäsin hieman jauhoja ja sämpylät kohosivat kuten ennenkin. Jauhoina käytin 4 dl vehnäjauhoja ja 1 dl ohrajauhoja. Kaapista löytyi myös jämäpaketti emmental-juustoa, jonka pistin mukaan. Hukutin juustoraasteesta taikinaan n.50g (= n.1 dl tiukaksi mittaan pakattua raastetta) ja loput n.30g ripottelin voitelun jälkeen pinnalle. Taikinassa ollut juusto ei maistunut, toi kylläkin hieman lisämehevyyttä. Päälle sulanut juusto sen sijaan oli maukasta. Ensi kerralla siis tupla-annos juustoa pinnalle ja taikina alempana olevalla perusohjeella.
Yleensä käytän niitä jauhoja, joita kaapissa kulloinkin sattuu olemaan. Suurimman osan jauhoista olisi hyvä olla vehnäjauhoja (tai muuta sitkoa muodostavaa), jotta sämpylöiden koostumus pysyy hyvänä. Ruisjauhojen kanssa käytän yleensä suhteessa enemmän vehnäjauhoja kuin esim. ohrajauhojen.
Taikina: Yhteensä 5 dl vehnäjauhoja/grahamjauhoja/ruisjauhoja/ohrajauhoja/leseitä 1 rkl leivinjauhetta ½ tl suolaa 3 dl piimää/maitoa 1-2 rkl siirappia (juustoraastetta)
Voiteluun: 1 muna
Pintaan: kaurahiutaleita, leseitä, unikonsieminiä, juustoraastetta yms.
Ohje: Sekoita kuivat aineet yhteen. Lisää piimä ja siirappi. Sekoita taikina tasaiseksi. Pyörittele taikinasta 9-12 sämpylää (jauhosilla käsillä). Laita sämpylät leivinpaperin päälle uunipellille ja voitele munalla. Ripottele pintaa halutessasi leseitä, juustoraastetta yms. Paista 200 asteisen uunin keskitasolla 10-15 min.

Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen! Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan! Copyright Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos! Yhteydenotot suklaapossu.leipoo (at) gmail.com
Kommentoi
Kommentoi juttua: Nopeat sämpylät ilman hiivaa
Hyvältä näyttää! Onko maku paljolti erilainen kuin hiivalla tehdyt sämpsyt? Laitan kirjanmerkin jotta voin koklata ja maistella itse myös =) Kiitoksii reseptistä!
Itse pidän näistä enemmän kuin tavallisista hiivasämpylöistä, sillä niissä hiiva tuppaa hieman aina maistumaan läpi, vaikka kuinka kohottelisi taikinaa. Nämä hiivattomat ovat ihanan pehmeät ja varsinkin tuo ohra-vehnäjauho-yhdistelmä on todella maukas. Kokeile ihmeessä, niin pääset maistelemaan 🙂
todella hyvia!
Kiva, että maistuivat! 😀
Katotaan mitä tulee,lisäsin porkkaraastetta ja juustoa taikinaan 🙂
Jännityksellä jo odotan kuulevani millaisia tuli ja mitä pidit 🙂
Tein näitä juuri pellillisen ja voi että kun ovat hyviä! 🙂 Äkilliseen leipomishätään valmistuivat myöskin nopeasti. Laitoin taikinaan nokareen voita, ja tuoksu oli paistuessa niin hyvä että kissakin tuli katsomaan! :- )
Voi kun ihana kuulla! Voi-lisä tekee näihin taatusti ihanan lisäsäväyksen 🙂
Aamulla olin ”hätää” kärsimässä hiivan ollessa loppu ja oli halu leipoa sämpylöitä. Onneksi googlesta löytyi linkki tähän ohjeeseen;mahtavat sämpylät pyöräytetty ❤.
Ihana kuulla Itu ❤ Nämä ovat pelastaneet omankin päivän aika monesti, kun on pitänyt esim. laittaa lapsille nopeasti jotain välipalaa ja kaapit ovat huutaneet tyhjyyttään 🙂
Ilman hiivaa ne eivät ole niin pehmeitä 🙂
Totta! Silloin jos onnistuu hiivasämpylöissä, niin eron pehmeydessä huomaa 🙂 Itselläni tuli aikoinaan hiivallisista sämpylöistä sellaisia tiiliskiviä, että näitä tuli tehtyä useinkin, koska olivat maukkaampia ja pehmeämpiä.
Olen tehnyt nykyisin sämpylät tällä ohjeella;tulee kuohkeita ja pehmeitä,myös maku parempi seuraavana päivänä (mikäli säilyvät seuraavaan päivään 😁) kuin hiivalla leivottujen. Tänään meillä jälleen leivotaan…
Hienoa, ihana kuulla Itu 🙂
Tuota maitoa ei vissiin tarvitse lämmittää vaan kylmänä vaan jauhojen sekaan?
Juuri näin Martsa. Kylmänä joukkoon vaan 🙂
Mä sain tällä ohjeella kyllä vaan 5 sämpylää
Määrä riippuu sämpylöiden koosta 🙂 Sulla ilmeisesti oli vähän isommat sämpylät kuin mulla 🙂
Tämä vanha ohje on edelleen ihan paras. Monena aamuna on tullut kaivettua tämä ohje esiin, kun tekee mieli tuoreita sämpylöitä mutta kauppareissu ei houkuta eikä tullut laitettua hiivataikinaa tulemaan edellisenä iltana. Maku näissä on 10+. Todellinen luottoresepti, onnistuu aina ja tosiaan niistä aineista mitä sattuu käsillä olemaan.
Kiva että sinäkin tykkäät, annukka 🙂
Tämä kysymys ja vastaus on kopioitu Smurffikakku-postauksen kysymyksistä (sillä oletuksella, että kysymys koski näitä sämpylöitä):
Annica: ”Hei nää sämpylät teen huomenna niin kokeillen kaura/vehnä ja en käytä siirampia käykö se niin”
Vastaus: Heippa Annica! Oletkin jo varmaan ehtinyt leipomaan moneen kertaan, mutta vastaan silti. Kysymyksesi taisi tulla väärän ohjeen kohdalle. Koskeekohan kysymyksesi ilman hiivaa valmistuvia sämpylöitä eli näitä: https://kotiliesi.fi/suklaapossu/nopeat-sampylat-ilman-hiivaa/ ? Jos koskee, niin vastaus on, että siirapin voi jättää pois.