Suklaapossu

Piparminttu-suklaamacaronit

 

 

Näistä tuli macaron-leivosten lempimaku samantein! Macaron-leivosten kuoriosa on suht (ällö)makea, joten ne kaipaavat sisuksiinsa selkeesti jotain raikasta. Tässä paketissa raikkautta on sekä kuoressa että sisällä. Maku oli niin mahtava, että piti ekan haukkauksen jälkeen ottaa äkkiä toinen! 😉

Sitrustäyte eli aiempi lempitäytteeni sai vahvan kilpailevan kumppanin. Voisin melkein sanoa, että tästä ei macaron enää parane. Makujahan on monia ja monet voivat olla toistakin mieltä, mutta omaan makumaailmaani tämä iski täysillä. Makua on sopivasti ja yksikin macaron riittää. Näitä voisi tarjota vaikka ystävälle tulevana Ystävänpäivänä. Tai mikä ettei mikä tahansa muukin päivä 🙂

Näihin tuli onnistuneesti kivan sitkeä sisusta. Piparminttua löytyi sekä kuoresta että suklaaganachetäytteestä. Raikasta. Hyvää.

Osaan macaron kuorista ripottelin testauksen vuoksi kaakaojauhetta heti pursottamisen jälkeen. Siitä tulikin aika kiva koristelu.

Macaron-leivokset piparminttu-suklaatäytteellä

n. 45 kpl

Aineet:

150 g mantelijauhoa

150 g tomusokeria

60 g (n. 2 munan valkuaiset) valkuaista

5 tippaa piparminttuöljyä

35 g sokeria

60 g (n. 2 munan valkuaiset) valkuaista

150 g hienoa sokeria

50 g vettä

Pinnalle:

tummaa kaakaojauhetta (ei pakollinen)

Täyte:

100 g tummaa (n. 50%) suklaata

4 keltuaista

7 tippaa piparminttuöljyä

Ohje:

Mittaa siivilöity mantelijauho ja tomusokeri kulhoon ja siirrä odottamaan. Mittaa mukiin 60 g valkuaisia ja jätä manteli-tomusokeri-seoksen viereen odottamaan vuoroaan.

Mittaa 60g valkuaisia isoon vatkauskulhoon ja mittaa vierelle myös 35g hienoa sokeria odottamaan.

Mittaa 150g hienoa sokeria ja 50g vettä kattilaan ja kuumenna hämmentämättä keskilämmöllä. Anna poreilla ja pidä liemen lämpötilaa silmällä (tähtäät 110°C lämpötilaan).

Vatkaa valkuaisia ja kun ne alkavat muodostaa kevyttä vaahtoa, lisää 35g hienoa sokeria vähän kerrallaan ja vatkaa vaahtoa kunnes se vatkaimia nostettaessa muodostaa alaspäin taipuvia huippuja (soft peaks). Kun sokeriliemi kattilassasi saavuttaa 110°C:n lämpötilan kaada sokeriliemi ohuena nauhana valkuaisvaahdon joukkoon koko ajan edelleen vatkaten. Vatkaa seosta kunnes se on jäähtynyt, reilut 5 min.

Sekoita jäljelle jääneet 60g valkuaisia tomusokeri-mantelijauhoseokseen ja lisää mahdollinen väri.

Sekoita jäähtynyt marenkivaahto joukkoon kääntelemällä nopeasti ja mahdollisimman vähin liikkein. Taikina on valmis kun nostaessasi nuolijaa taikina valuu siitä paksuna nauhana ja pinnalle piirretty viiva tasoittuu n. 20 sekunnissa. Mitä enemmän sekoitat, sitä ohuemmaksi taikina muuttuu. Siirrä taikina pursotinpussiin ja pursota leivinpaperilla peitetylle pellille haluamasi kokoisia taikinaympyröitä (n. 2.5 cm halkaisijaltaan). Pursotettuasi pellillisen kopauta peltiä kevyesti muutaman kerran pöytäpintaa vasten. Siivilöi pintaan halutessasi hieman kaakaojauhetta. Anna taikinan levätä 15-60 min ennen paistamista, kunnes pinta kuivuu kosketusta kestäväksi.

Paista 160°C:ssa n. 14 min. Macaronit ovat kypsiä, kun niiden jalka on kiinnittynyt hattuun. Jäähdytä kuoret täysin ennen täyttämistä.

Tee täyte sulattamalla suklaa esim. mikrossa välillä sekoittaen. Vatkaa joukkoon keltuaiset yksitellen ja lisää vielä maun mukaan piparminttuöljyä. Lusikoi täytettä pieni nokare puolelle määrälle macaron-leivosten kuoria ja nosta toiset puolet kanneksi.

Nämä leivokset päätyivät myös viime vuonna Nenäpäivän myyjäisiin. Hyvin tekivät kauppansa, kaikki kolme erilaista macaron-leivosta.


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Piparminttu-suklaamacaronit

Pienet Herkkusuut – Maiju

Nam! Yhdistelmä kuulostaa ihanalta. Jokohan minäkin kohta uskaltaisin kokeilla…. 🙂

Suklaapossu

Huomasin äsken, etten olekaan vielä vastannut sinulle 🙂 Kiitos Maiju 🙂 Tämä oli ihan huippuyhdistelmä, suklaa ja piparminttu ovat ihana, raikas makupari ja sopi tosi kivasti makeaan macaron-kuoreen. Etköhän sinäkin uskalla kokeilla 🙂

Maarit/Lempikakku

Sinulla tuntuu olevan ehtymätön ideavarasto 🙂 Varmasti hyvä yhdistelmä tuo piparminttu ja suklaa!

Suklaapossu

Kiitos Maarit 🙂 Oli tosi tosi hyvä yhdistelmä. Näitä olisi mennyt, tai siis taisi mennäkin muutama siitä vaan. Vaikka olivatkin makeita, niin piparminttuöljy raikasti makua ja syömisen jälkeen tuntui melkein kuin olisi juuri pessyt hampaat 😉

Anonyymi

Moi :).

Mistä olet ostanut/löytänyt piparminttuöljyä? Olen käynyt monesta apteekista kysymässä ja mistään en ole vielä onnistunut löytämään. Etsiskelin netistä ja löysin iHerb nettisivuilta Now Foodsin piparminttuöljyä..nyt tässä mietiskelen, että uskaltaisiko tilata tuota netin kautta..

-E

Suklaapossu

Kuullostaa hyvältä. Meinaan vaikuttaa just sellaiselta, jota voi käyttää mm. näihin ja moneen moneen muuhun. Tuo apteekin öljykin oli apteekkarin mukaan puristettu suoraan piparmintun lehdistä, eli hyvinkin samaa tavaraa. Tilaukseen vaan! 🙂

Piparminttuaromia tosiaan menee hurjasti enemmän ja eikä maku ole siltikään niin intensiivinen kuin piparminttuöljyllä. Tosi hyvä tietää, että pmöljyä voi tilailla tuolta. Ja jos/kun tilaat ja ehdit kokeilemaan pmöljyä, niin olisi tosi mukava kuulla mitä pidät ja oletko tyytyväinen hankintaasi 🙂

Anonyymi

Luulisin, että voi käyttää elintarvikkeena, kun Fitness First sivuilla oli tämmönen kuvaus "NOW Foodsin piparminttuöljy sopii muilla öljyillä laimennettuna esimerkiksi raakasuklaaseen tai aromaterapeuttiseen käyttöön. Öljy on puristettu tuoreista piparmintun lehdistä ja on 100% luonnontuote". Pitänee varmaan laittaa tilaukseen iHerbistä!

Tein eilen minttu-suklaapaloja ohjeellasi ja niistä tuli kyllä todella herkullisia :). Piparminttuöljyä olisi kivaa saada, kun kuorrutukseen meni about 5 tl piparminttuaromia :).

-E

Suklaapossu

Moikka! 🙂 Omani olen tosiaan löytänyt apteekista. Sain vähän aikaa sitten toisenkin kommentin, jossa lukija ei ollut löytänyt piparminttuöljyä enää mistään apteekista. Todella harmi jossei sitä enää saa niistä 🙁 Tuosta Now Foodsin piparminttuöljystä en ole kuullut, en siis uskalla sanoa sen tilaamisesta mitään. Onko se tarkoitettu elintarvikekäyttöön vai vain ulkoiseen?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.