Suklaapossu

Prinsessakakku Suklaapossun tyyliin, nro. 1

prinsessakakku on herkullinen klassikkoleivonnainen vaniljatäytteellä ja marsipaanikuorrutuksellla

Prinsessakakku on Ruotsista suomalaistenkin juhlapöytään saapunut klassikoleivonnainen, jonka sisältä löytyy perinteisesti vaalean kakkupohjan lisäksi vaniljakiisseliä tai kermaan sekoitettua vaniljakiisseliä sekä päällä marsipaanista kaulittu, useimmiten vihreä kuorrute. Nykypäivänä kakun sisään laitetaan myös vadelmahilloa sekä vadelmia, vaikka Wikipedian antamien tietojen mukaan ne eivät kuulu klassisen prinsessakakun sisään. Vadelma tuo kakkuun kuitenkin raikkautta, joten en yhtään ihmettele, että se on yksi kakun variaatioista.

Mun on pakko tunnustaa, etten ole koskaan ennen tehnyt Prinsessakakkua. Mein nuoremman 6-vuotissynttäreitä juhlittiin viime viikonloppuna ja innostuin samalla testaamaan kakkua hänen synttärikakukseen. Tyttö on oikein prinsessa, joten kakku sopi nimeä myöten hänelle mainiosti. Kakku maistui myös hyvältä; vaniljalta ja vadelmalta. Alempaa löydät ohjeen tähän Suklaapossun tapaan tehtyyn Prinsessakakkuun nro. 1.

pioni kaulintamassasta koristeena

Ennen kakun leipomista kävin tutustumassa Prinsessakakun ohjeisiin netissä ja huomasin, että erilaisia ohjeita on varmaan yhtä paljon kuin tekijöitäkin. Useimmissa kakuissa oli pohjana perussokerikakkupohja, mutta joissakin kakuissa tuohon sokerikakkutaikinaan oli lisätty rasvaa. Vaniljakiisseliä tehtiin joko liivatteella tai munilla hyydyttämällä. Myös täytteiden järjestyksen kanssa oli jos jonkinlaista vaihtelua. Lisäksi suoraan marsipaanin alle tuleva kuorrutteena toimi aina jokin kermavaahdosta voikreemiin. Vastaan tuli jopa sellaisia kakkuja, joissa marsipaanikerros on kokonaan korvattu sokerimassalla. Tosin tuossa tilanteessa mielestäni leivonnaisen alkuperäinen idea häipyy, kun jokin aine korvataan täysin jollain toisella…

Perinteisesti prinsessakakun päällä on marsipaanista muotoiltu ruusu, mutta itse laitoin siihen kaulintamassasta muovaamani pionin, jonka mein 6-vuotias tämän synttärikakkunsa päälle. Pionin ohjetta en tässä postauksessa julkaise, mutta esim. Mansikkamäen blogista löydät hyvät, kuvalliset pionin teko-ohjeet. Kannattaa ihmeessä tsekata.

pinkki marsipaani kakussa

Variaatioita on siis vaikka kuinka paljon ja päätinpä kokeilla prinsessakakkua omaan, Suklaapossun tyyliin. Sisälle tuli siis sokerikakkupohja, raikasta vadelmatäyte kahteen kerrokseen ja vaniljakiisselikermasötkötys kahteen väliin sekä ohuelti päälle. Koko kakun päälle vielä kerros kermavaahtoa, jotta kakun pyöreä muoto saatiin esille ja kuorrutus marsipaanilla. Erillistä kostutusta ei tarvita, sillä vadelmahillo-vadelmasötkötys kostuttaa pohjia todella hyvin.

Vaikka vaniljakreemiin voi tehdä helposti vaniljakreemijauheesta, kannattaa sen tekeminen itse, sillä se on helppoa ja siinä on aidommat maut. Käytin vaniljakiisseliin maissitärkkelystä perunajauhojen sijasta, sillä perunajauhoilla tuppaa (ainakin omassa keittiössäni) kiisselit menemään helpommin mönkään. Pottujauhoja kun ei saa keittää enää niiden lisäämisen jälkeen eikä mielellään myöskään sekoitella liikaa. Maissitärkkelys sen sijaan kestää keittämisen paremmin eikä ole moksiskaan ylimääräisestä sekoittelusta. Joten niiden käyttäminen on sinänsä turvallisempaa, eikä ne vaikuta kiisselin makuun juurikaan. Kiisselistä tulikin hyvää. Löysin kaapista vielä vaniljajauhetta ja heitin sitä joukkoon. Herkkua.

klassinen prinsessakakku

Kakusta kokonaisuudessaan tuli tosi hyvänmakuinen. Vaikken tavallisesti oikein välitä marsipaanista, niin jotenkin se sopi tähän kakkuun tosi kivasti ja erityisesti seuraavana päivänä maistellessa, kun se oli pehmennyt vielä lisää. Tätä mieltä oli myös mm. eräs kriittinen maistelija ja olikin hienoa huomata että kakku maistui myös hänelle. Jos jotain vielä muuttaisin, niin laittaisin hieman enemmän vadelmaa ja vaniljakreemiä. Vaikka kakku oli toki tosi hyvänmakuinen nytkin.

Alla ohje kakkuun. Lisäsin ohjeeseen ”muutaman” vaihekuvan selventämään tekstiä. Koittakaa kestää 🙂

Prinsessakakku Suklaapossun tyyliin

n. 23 cm vuokaan

Pohja:

4 (m-koon) munaa

1.5 dl sokeria

1 dl vehnäjauhoja

1 dl perunajauhoja

1 tl leivinjauhetta

2 tl vaniljasokeria

Vaniljakiisseli:

3 dl (kevyt)maitoa

2 rkl sokeria

1 rkl vaniljasokeria

2 rkl maissitärkkelystä

1 muna

(0.5 tl vaniljajauhetta, ei pakollinen)

Lisäksi kakun väliin:

2 dl vispikermaa

1 dl vadelmahilloa

4 dl vadelmia (n. 200g)

Kakun päälle:

2 dl vispikermaa

500 g marsipaania

rosan väristä pastaväriä

hieman Wiltonin valkoista väriainetta

Koristelu:

tomusokeria

Ohje:

Tee kakkupohja ajoissa valmiiksi. Vatkaa sokeri ja munat paksuksi vaaleaksi vaahdoksi. Vaahto on tarpeeksi paksua, kun pystyt kirjoittamaan taikinan pintaan vatkaimilla nron. 8 ja se jää pintaan kirjoittamisen ajaksi. Siivilöi joukkoon keskenään sekoitetut jauhot, vaniljasokeri ja leivinjauhe ja sekoita ne muna-sokerivaahtoon esim. nuolijalla käännellen. Voitele n. 23 cm irtopohjavuoka kevyesti esim. öljyllä. Kaada taikina vuokaan.

Paista kakkupohjaa 175 asteessa n. 30 minuuttia tai kunnes pohja on kypsä. Kokeile kypsyys tarvittaessa tikulla. Tiputa vuoka heti uunistaottamisen jälkeen pöydän pintaan n. 20 cm korkeudelta. Tämä estää, ihme kyllä, kakun rohmahtamisen jäähtymisvaiheessa (kopauttamisen onnistuminen vaatii toki sen, että kakkupohja on kauttaaltaan kypsä). Jäähdytä pohja kokonaan hyvin suojattuna.

Tee vaniljakiisseli ajoissa valmiiksi, sillä sen pitää jäähtyä kokonaan ennen kakun täyttöpuuhia. Mittaa maito, sokerit ja maissitärkkelys kattilaan ja riko joukkoon myös muna. Kuumenna seosta koko ajan pohjaa myöten sekoittaen, kunnes kiisseli paksenee ja pulpahtaa muutaman kerran. Älä keitä sen enempää, sillä tällöin kiisseli voi alkaa maistumaan munakokkelille. Ota kattila levyltä ja vatkaa joukkoon halutessasi vaniljajauhe. Jäähdytä kiisseli hyvin esim. kylmää vettä sisältävässä altaassa välillä sekoittaen. Kiisseli paksenee vielä lisää jäähtyessään ja on lopulta suunnilleen tämän näköistä.

Vatkaa 2 dl vispikerma kunnon vaahdoksi ja lisää joukkoon jäähtynyt vaniljakiisseli.

Täytä kakku. Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kolmeen osaan. Murskaa vadelmat ja sekoita ne vadelmahillon joukkoon. Nosta yksi kakkupohja tarjoilulautaselle. Levitä alimmalle pohjalle puolet vadelmahillostaseoksesta. Levitä päälle miltei puolet kerma-vaniljakiisseliseoksesta ja levitä tasaiseksi kerrokseksi.

Nosta toinen kakkupohja päälle ja toista. Jätä hieman kerma-vaniljakiisseliä kakun päälle. Nosta päälle kolmas kakkupohjan pala ja levitä loput vaniljakiisselikreemistä kakun päälle ja reunoille.

Laita kakku vetäytymään jääkaappiin vähintään muutamaksi tunniksi tai yön yli.

Viimeistele kakku tarjoilupäivänä. Vatkaa 2 dl vispikermaa hyväksi vaahdoksi. Levitä kermavaahto kakun päälle niin, että sitä on keskellä paksumpi ja reunoilla ohuempi kerros, jotta kakkuun saadaan kupera muoto.

Levitä ohut kerros kermavaahtoa myös kakun reunoille, jotta niistä saadaan tasaiset.

Värjää marsipaani pastavärillä. Lisää joukkoon myös hieman valkoista väriainetta, jotta marsipaanin oma kellertävä sävy ei paista roosan värin läpi. Kaulitse marsipaani kakkua isommaksi pyöreäksi levyksi. Nosta levy kakun päälle ja painele kevyesti kakun pintaan kiinni reunoja myöten.

Leikkaa ylimääräiset marsipaanit kakun reunoilta pois.

Voit muotoilla tuosta ylijääneestä marsipaanista halutessasi kakun päälle ruusun. Ripottele pinnalle tomusokeria ja koristele kukalla.

Vinkit:

* Täytä kakku päivää ennen tarjoamista.

* Kuorruta kakku marsipaanilla vasta tarjoilupäivänä, niin kuorrute pysyy kauniina eikä ehdi kostua liikaa.

* Vadelmahillon ja murskattujen vadelmien sekoitus on niin kosteaa, että se kosteuttaa myös kakkupohjat, joten erillistä kostutusta ei välttämättä tarvita. Voit kuitenkin kevyesti kostuttaa päällimmäistä kakkupohjaa, jonka päälle ei tule vadelmaa.


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Prinsessakakku Suklaapossun tyyliin, nro. 1

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *