Suklaapossu

Rieskakakku savuporo- ja savukinkkutäytteillä

Rieskakakku on helppo ja nopea tehdä

Helppotekoinen rieskakakku on helppo- ja nopeatekoinen suolainen tarjottava sekä arkeen että juhlaan ja arjen juhlahetkiin. Kakun voi tehdä näppärästi joko pyöreistä tai suorakaiteen muotoisista rieskoista ja makumaailmaa vaihtamalla rieskakakusta saa joka makuun sopivan.

Palaan vielä hetkeksi viime vuoden leivonnaisiin ja tarkemmin sanottuna viime vuoden viimeisenä päivänä mussutettuun suolaiseen kakkuun. Vaikka vietimmekin aattoa pienellä porukalla oman perheemme parissa, innostuin uunissa tehtyjen lihapiirakoiden lisäksi tekemään myös jotain muuta suolaista tarjolle. Mieleni teki rieskarullia, mutta koin siinä hetkessä, muun puuhan keskellä, rieskojen rullailun ja leikkaamisen liian aikaavieväksi. Vaikka sitähän ne eivät olekaan. Ehkä kyse saattoi olla silkasta laiskuudesta. No okei, myönnetään. Se oli se laiskuus, mikä sai ajattelemaan rieskoja hieman eri kantilta. Kummasti jostain pieneen päähäni pälkähti ajatus, että hei, kun en kerran ehdi/viitsi/jaksa leikata rieskoja, niin miksi en vain nostelisi niitä päällekkäin ja tekisi siitä kakkua. Ja siinähän se oli. Näin syntyi rieskakakku.

Tämä oli sen verran kiva idea, että eipä kyllä jäänyt viimeiseksi kerraksi tällaisen teko! Sen verran nopsaan syntyi ja sen verran hyvältä maistui. Ainakin toinen tytöistä mainitsi tämän olevan ”parasta mitä sä äiti oot koskaan tehny” 🙂

Rieskojen välistä pilkistävät salaatinlehdet toimivat jo itsessään koristeina. Päälle heittelin rennoin ottein hieman yrttejä, pari salaattia ja kinkkuja rullattuna. Simppeliä, mutta musta ainakin tuli aika kiva näin.

Helppo ja nopea suolainen kakku

 

En osannut päättää kakun makumaailmaa tarkalleen, joten levittelin kakun sisään kahta erilaista täytettä; savuporotäytettä ja savukinkkutäytettä. Kakkuun voi kuitenkin upottaa mielensä mukaan mitä lihaa tahansa tai siitä saa tehtyä näppärästi myös lihattoman version. Täytteessä on hyvä olla reippaasti makuja, sillä rieskapohja syö makuja melko paljon. Mikäli kakun väliin haluaa laittaa salaattia tms. helposti kärsivää tuotetta, täytteet on hyvä tehdä ajoissa valmiiksi ja koota rieskakakku vasta hieman ennen tarjoilua ja niin, että laittaa täytettä ja salaattia vuorotellen kakun väliin.

Tämä kakku oli muuten myös munaton. Näin mein pikkuinen poikammekin pääsi maistelemaan tätä. Vaikka pakko myöntää, ei maistunut samaa tahtia pojalle kuin vanhemmalle tytölle. Ja nyt lopetan hölisemisen ja kerron käyttämäni ohjeen. Ja kannattaa kokeilla rohkeasti erilaisia makuja, ihan oman maun mukaan 🙂

Rieskakakku savuporo- ja savukinkkutäytteillä

Aineet:

6-7 kpl (315 g paketista) suorakaiteen muotoista rullarieskaa

nippu salaattia

Porotäyte:

100 g savuporoa

200 g ruohosipulituorejuustoa

100 g kermaviiliä

100-200 g maustamatonta tuorejuustoa

1 pieni nippu ruohosipulia

Kinkkutäyte:

200 g hyvää savukinkkua

200 g aurinkokuivattutomaatit -tuorejuustoa

100-200 g maustamatonta tuorejuustoa

50 g kermaviiliä

mustapippuria

Ohje:

 Tee täytteen ajoissa valmiiksi eli mielellään jo edellisenä päivänä, niin maut ehtivät tasoittua ja osin myös voimistua. Sekoita molempien täytteiden aineet sekaisin eri kulhoissa. Maista! Maistamisen jälkeen mausta halutessasi lisää. Laita täytteet jääkaappiin odottamaan kakun täyttämistä.

Täytä rieskat. Laita ensimmäisen pohjan päälle noin kolmannes porotäytteestä ja päälle kerros salaatinlehtiä. Laita päälle toinen rieska, kolmannes kinkkutäytteestä ja salaatin lehtiä.

Salaatti rieskakakun sisällä tuo rakennetta
Kinkkutäyte ja porotäyte rieskakakkuun

Jatka vuorotellen rieskojen, savuporo- ja kinkkutäytteiden kanssa. Itse käytin 6 rieskaa ja jätin päällimmäiseksi kinkkutäytteen. Halutessasi voit laittaa päälle vielä yhden rieskan ja levittää päälle makusi mukaista tuorejuustoa. Koristele mielesi mukaan.

Vinkki:

* Rieskakakku on parhaimmillaan heti pian täyttämisen jälkeen, sillä tällöin salaatti on rapeaa. Täytteet kannattaa kuitenkin tehdä valmiiksi jo päivää ennen täyttämistä/syömistä, jotta niiden maut tasoittuvat ja pääsevät kunnolla oikeuksiinsa kakun välissä.

Ruohosipuli ja timjami sopivat rieskakakun koristeiksi

    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Rieskakakku savuporo- ja savukinkkutäytteillä

Eva

Hei leikkautuuko tämä hyvin? Saako kauniita paloja ja millä kannattaisi leikata? Kiva idea kyllä!!

Suklaapossu

Hei Eva! Kakku leikkaantuu tosi nätisti ja leikkausjälkikin on nätti kun kaikki kerrokset näkyvät paremmin kuin kakun reunoilla. Meillä oli aluksi leikkaamisessa käytössä jokin hieman peruskakkulapiota terävämpi (en muista nyt tarkkaan oisko ollut peräti veitsi), mutta loppukakusta leikkelin siivuja tylsääkin tylsemmällä perusveitsellä ja hienosti leikkaantui silläkin. Uskon, että leikkaus onnistuu kakkulapiollakin hyvin, jos siinä on edes jonkinlainen reuna ja reiskat ovat tuoreita ja pehmeitä 🙂

Heli

Asun ulkomailla, joten en saa mistään rullarieskaa….onnistuiskohan tämä kakku myös pyöreistä vehnätortilloista?

Suklaapossu

Moikka Heli 🙂 Jos maassasi oleva tortillat ovat samankaltaisia kuin täällä Suomessakin, niin ne eivät ehkä toimi parhaalla mahdollisella tavalla tässä kakussa. Ainakin omaan suuhuni vehnätortillat kylminä eivät maistu kovin hyville, vaan vaativat lämmityksen. Vehnätortilloista voisinkin kuvitella tekeväni uunissa paistetun kakun, mutta harmittavasti en uskalla luvata niiden sopivan rieskan korvikkeeksi tähän rieskakakkuun.

Enni

Miten tämän syöminen onnistuu, esim. juhlissa jos pelkällä haarukalla syö?

Suklaapossu

Hei Enni! Pahoittelen, että pääsin koneen ääreen vastaamaan vasta nyt. Toivottavasti vastaus ehtii vielä. Isompien salaatinpalojen ja vähän kovemman rieskan leikkaaminen saattaa tulla ongelmaksi pelkällä haarukalla syädessä, mutta jos salaatit ovat tarpeeksi pieniä ja rieskat pehmeitä, niin uskoisin, että haarukalla syöminen onnistuu ihan hyvin.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *