Salted caramel cheesecake -piirakka

Vihdoinkin! Viime äitienpäivänä koitti vihdoinkin se hetki, kun testasin ensimmäistä kertaa Salted caramel cheesecake -piirakkaa. Tuo piirakka, jossa on keksipohja, pehmeä juustokakkukerros sekä päällä makeaa kinuskia ja sormisuolaa, on noussut monien leivontabloggaajien ja muiden leivonnasta innostuneiden suosikkilistalle. Eikä yhtään ihme. Tämä on niiiin hyvää! Makea kinuski ja sormisuola sopivat täydellisesti yhteen. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan, jos et ole vielä tehnyt tällaista. Onhan tämä makeaa, mutta siinä on se(kin) hyvä puoli, että pienikin pala riittää, jolloin piirakka riittää tavallista pidempään.

Näin tällaisen piirakan ensimmäisen kerran Wicked sweet kitchen -blogissa jo muutama vuosi sitten. Tuon jälkeen piirakka on ihastuttanut monen piirakkaa maistaneen. Piirakka on tullut vastaan myös todella monissa blogeissa, instassa, facebookissa jne. Itse ole odotellut sopivaa hetkeä ja nyt miltei harmittaa, ettei tätä ole tullut kokeiltua ennen. Niin hyvää oli. 

Nappasin ohjeen Wicked sweet kitchen -blogista ja leivoin piirakan miltei kokonaan sen mukaan. Tein ohjeeseen tarkoituksella pari pientä muutosta (voin määrä pohjassa sekä kerman määrään kinuskissa), mutta myös täytteeseen humpsahti muutos, ihan vain vahingossa. Täytteeseen piti tulla myös maissitärkkelysjauhoja, mutta huomasin avaamattoman maissitärkkelyspaketin pöydällä siinä vaiheessa, kun olin juuri nostanut piirakan uuniin… Noh, sellaista se on, kun ei pysty keskittymään kunnolla, kun koko ajan miettii koska joku lapsista tulee taas huutelemaan ”äiti, äitiih…” 🙂 Onneksi jauhojen unohtamisella ei tässä piirakassa ole isoa merkitystä, sillä jauhojen tarkoitus on yleensä tämän tyyppisissä juustokakuissa estää pinnan halkeaminen. Kakku onnistuikin hienosti ilman jauhoja ilman halkeamista, joten en laita niitä ohjeeseenkaan.

 

Yleensä salted caramel cheesecake -piirakat ovat koristelultaan hyvin yksinkertaisia eli niissä on kinuski päällä vain sormisuolaa. Juuri kun olin aloittamassa kuvaamista, kohnasin keittiönkaapissa ja sormiini osui pussillinen kuivattuja vadelmia. Päätin heittää niitä piirakan päälle tuomaan väriä. Myös sitruunamelissan lehdet olivat lähteneet niin hyvin kasvamaan talven jäljiltä, etten voinut vastustaa kiusausta laittaa myös niitä koristeeksi. Tästä tuli siis vähän normaalia koristellumpi versio, mutta tosiaan nuo vadelmat ja lehdet voi jättää halutessaan kokonaan pois.

Tässä vihdoinkin tulee tämän todella herkullisen kinuskin makuisen juustokakun tyylisen piirakan ohje, olkaa hyvät.  

Salted caramel cheesecake -piirakka

24 cm irtopohjavuokaan

Pohja:

180 g kaurakeksejä (tai esim. digestivejä)

75 g voita/margariinia

Täyte:

400 g maustamatonta tuorejuustoa huoneenlämpöisenä (suosittelen Philadephiaa)

1.5 dl sokeria

2 tl vaniljasokeria

1 rkl sitruunamehua

0.25 tl (hienoa meri)suolaa

2 kananmunaa

Kinuski:

1.5 dl kuohukermaa

1 dl fariinisokeria

Päälle lisäksi:

Sormisuolaa

(vadelmia, mansikoita tms.)

Ohje:

Murskaa keksit hienoksi ja sekoita joukkoon sulatettu rasva. Painele muruseos 24 cm irtopohjavuoan tai piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Paista 160 asteessa noin 12 minuuttia, kunnes pohja saa hieman väriä pintaansa. Nosta vuoka pöydälle ja jäähdytä.

Tee täyte. Notkista tuorejuustoja sähkövatkaimella vatkaamalla noin minuutti.  Lisää joukkoon sokerit ja jatka vatkaamista 2-3 minuuttia, kunnes seos on kuohkeaa ja tasaista. Sekoita joukkoon myös sitruunanmehu ja suola. Lisää kananmunat yksitellen ja sekoita kummankin jälkeen ne kunnolla täytteeseen. 

Kaada täyte esipaistetun pohjan päälle. Paista piirakkaa 30-35 minuuttia uunin keskitasolla, kunnes pinta ei enää kiillä ja täyte heiluu enää vain hieman keskeltä. Jäähdytä piirakka huoneenlämpöiseksi.

Tee vielä kinuskikerros. Keitä kermaa ja fariinisokeria kattilassa miedolla lämmöllä välillä sekoitellen noin 10 minuuttia. Kokeile ensin laittaa pisara kinuskia jäähtyneen kakun päälle, jos pisara pitää muotonsa kinuski on valmista. Anna kinuskin jäähtyä noin minuutti ja kaada se sitten juustokakun päälle. Tasoita pinta. Voi hieman heiluttaa vuokaa, jos kinuski ei muuten tasoitu tarpeeksi hyvin.

Laita kakku jääkaappiin vähintään 10 tunniksi. Ripottele sormisuolaa kakun päälle juuri ennen tarjoilua ja koristele halutessasi vaikkapa vadelmilla tai mansikoilla.

Vinkki:

* Tee piirakka valmiiksi jääkaappiin jo ainakin päivää ennen tarjoilua.  

* Piirakka maistuu hyvältä myös ilman sormisuolaa. Laitoin päälle kuivattuja vadelmia, mutta koristeluun voi käyttää myös tuoreita mansikoita.

* Saat kakusta gluteenittoman, jos käytät pohjaan gluteenittomia keksejä.

 

Innostuin napsimaan kuvia vähän enemmänkin. Tässä vielä muutama kuva, jota en saanut hukutettua tekstin joukkoon, mutta jotka halusin silti sisällyttää tähän postaukseen. 

Kommentit (8)

Kiitos ohjeesta, sopii varmaan tehdä pakastetuista valmiista muropiirakka pohjiin. Esim. Myllyn paras😊

Hei Riitta! Uskoisin, että onnistuu myös valmiilla murotaikinapohjalla. Pohjan on hyvä olla ohut, joten kaulitse taikina ohueksi ja esipaista pohja keksipohjan tapaan.

Vähän jäin miettimään, missä lämmössä piirakka paistetaan täytteen lisäämisen jälkeen, 160 astettako? Piirakka jo kylmässä, ei malttaisi odottaa sitä, että pääsee maistelemaan. Eka kerta kun teen tämäntyylistä, vaikka muita reseptejäsi olen paljonkin kokeillut. Kiitos☺

Hei Jantteli! 🙂 Piirakka paistetaan samassa 160 asteessa kuin pohjakin 🙂 Toivottavasti piirakka maistuu sullekin. Ja ihana kuulla, että muutkin reseptit ovat päässeet kokeiluun 😀

Onnistuisiko tämä tehdä normaaliin piirakkavuokaan? Olisi helppo tehdä vain siihen kun ei tarvitsisi erikseen siirtää toiselle alustalle. Yleensä kakku alkaa haljeta jos yritän siirtää sitä toiselle lautaselle niin tässä se menisi mukavammin siinä 🙂

He Jenni! 🙂 Uskoisin, että onnistuu hyvin myös normivuoassakin. Vuoan materiaali saattaa vaikuttaa hieman paistoaikaan, joten kannattaa tarkkailla tilannetta paistamisen loppupuolella ja ottaa piirakka pois uunista kun täyte on miltei kokonaan jämähtänyt.

Herkullisen oloinen resepti! Sopisikohan täytteeseen puolukka/puolukkahillo?

Hei Viivi! Voisin kuvitella, että puolukka sopisi tähän kivasti 🙂 Esim. niin, että levittää pohjan päälle ohuen kerroksen puolukkahilloa ennen täytteen lisäämistä tai tarjoaa puolukoita kakun kanssa. Suoraan täytteeseen en uskaltaisi lisätä, jottei sen koostumus kärsi.

Kommentoi juttua: Salted caramel cheesecake -piirakka

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X