Hyvinvointi

Aikuisen lukihäiriö – näin tunnistat lukivaikeuden ja saat apua

Lukivaikeuksista kärsivä voi pitää itseään tyhmänä, koska sanat sekoittuvat ja unohtuvat. Apua on onneksi saatavilla aikuisenakin, ja uusi tekniikka helpottaa lukihäiriöisen elämää huomattavasti.

Viliseekö tekstisi kirjoitusvirheitä? Sekoittuvatko kirjaimet ja tuntuuko lauseista puuttuvan sanoja? Onko tekstin muistaminen vaikeaa, vaikka tankkaisit sitä kymmeniä kertoja?

Jos vastasit yhteenkin kysymykseen kyllä, saatat kärsiä lukihäiriöstä eli lukemisen ja kirjoittamisen vaikeudesta. Jopa 6−10 prosenttia suomalaisista on lukihäiriöisiä, eikä aikuisten lukihäiriöisten tarkkaa määrää tiedetä.

Lukihäiriö ei ole tyhmyyttä

Lukihäiriö liittyy aivotoimintaan. Sen tarkka syy on epäselvä, ja ongelma voi ilmetä monilla tavoilla.

Osa kärsii dysleksiasta eli lukemisen vaikeudesta. Toisilla on ongelmia sekä lukemisen että kirjoittamisen kanssa. Lukihäiriöisen voi olla myös vaikeaa oppia vieraita kieliä ja muistaa kuultua tai luettua.

Lukihäiriöön liittyy usein keskittymis- ja oppimisvaikeuksia. Matematiikan oppiminen voi olla hankalaa, ja monella lukihäiriöisellä on myös keskittymishäiriö ADHD.

Lukihäiriön diagnosointi oli puutteellista vielä 80-luvulla, ja moni kirjainten kanssa takellellut lapsi leimattiin laiskaksi tai tyhmäksi. Diagnosoimaton lukihäiriö voikin murentaa ihmisen itsetunnon ja vaikeuttaa opiskelua ja työuraa.

Vaikeuksien tutkiminen on tärkeää, jos ne haittaavat arkea huomattavasti. Iäkkään ihmisen lukihäiriö voidaan tulkita virheellisesti muistisairaudeksi, ja muistisairaus voi pahentaa lukivaikeutta. Diagnoosi auttaa aikuista saamaan tukea ja oikeaa hoitoa.

Lukihäiriötä voi esiintyä aikuisellakin

Nämä oireet viittaavat lukihäiriöön:

Lukihäiriön diagnosointi vaatii ammattilaisen

Lukihäiriöitä epäilevä voi testata oireensa Lukihäiriö.fi-sivuston pikatestillä. Häiriön diagnosointi vaatii kuitenkin aina ammattilaisen.

Lyhyt kartoitus lukivaikeuden paljastamiseksi riittää, kun ongelmat ovat lieviä ja liittyvät vain lukemiseen ja kirjoittamiseen. Psykologi voi tehdä aikuiselle Niilo Mäki -instituutin kehittämät testit, jotka kartoittavat esimerkiksi lukunopeutta ja luetun ymmärtämistä.

Testien pohjalta voi saada lausunnon lukivaikeudesta. Lausunnosta voi olla apua opiskelu- tai työpaikalla ja tukia haettaessa.

Jos lukivaikeudet hankaloittavat arkea merkittävästi, ja niihin liittyy keskittymis- tai muistivaikeuksia, tarvitaan laajempi neuropsykologinen tutkimus. Laajoja tutkimuksia tehdään yliopistollisten keskussairaaloiden neuropsykologian ja foniatrian laitoksilla.

Tutkimukseen voi päästä julkisen terveydenhuollon kautta lääkärin lähetteellä. Lähete tarvitaan aina Kelan korvausta varten. Vakuutus tai työterveyshuolto voi korvata tutkimuksen kustannukset, mutta asia kannattaa selvittää etukäteen.

Laajoihin testeihin hakeutuvan kannattaa varautua jonotukseen, sillä Suomessa on vähän neuropsykologeja. Testeihin ei myöskään pääse kaikilla paikkakunnilla.

Apua lukihäiriöön digitaalisista sovelluksista

Lukihäiriön korjaaminen aikuisena on vaikeaa, jos ihminen on vältellyt lukemista ja kirjoittamista vuosia.

Oppiminen ei kuitenkaan ole mahdotonta, ja lukivaikeuksista kärsivä saa paljon apua digitaalisista sovelluksista. Esimerkiksi kännykän ennakoiva tekstinsyöttö ja Wordin oikoluku auttavat korjaamaan kirjoitusvirheitä.

Kirjat pinossa

Puhelimiin ja tabletteihin on saatavilla ohjelmia ja pelejä, jotka helpottavat lukemista ja kirjoittamista. Apuohjelmien käyttöön saa neuvoja Erilaisten oppijoiden liitosta.

Luentojen ja palaverien nauhoittaminen puhelimella, tietokoneella tai mp3-soittimella helpottaa muistiinpanojen tekemistä. Voit keskittyä aiheeseen, kun et joudu ponnistelemaan kirjoittamisen kanssa. Tietokoneisiin on saatavilla myös saneluohjelmia, jotka muuttavat puheen suoraan tekstiksi.

Muistiinpanoja voi tehdä nykyään myös kännykkäkameralla. Monissa älypuhelimissa on tekstintunnistustoiminto OCR, joka poimii kuvista tekstit.

Lukivaikeuksista kärsivä voi nauttia myös kirjallisuudesta. Kirjastoista löytyy äänikirjoja, ja Valtion erityiskirjasto Celia tuottaa tieto- ja kaunokirjoista äänikirjoja verkkoon. Kirjoja voi ladata ilmaiseksi Celian verkkopalvelusta, josta löytyy yli 40 000 eri alojen kirjaa.

Näin helpotat lukemista ja kirjoittamista lukihäiriöstä huolimatta:

Lähteet: Celia, Erilaisten oppijoiden liitto, Lukihäiriö.fi, Oppimisvaikeus.fi

Lue lisää aiheesta:

Marsa Luukkonen: Sukeltelua sanameressä

Oppimishäiriöisen lapsen äiti: ”Vertaistuki auttaa”

Lukeminen kehittää lapsen sosiaalisia taitoja – 7 syytä lukea lapselle

Kiusaaminen: ”Olin se erilainen poika”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Aikuisen lukihäiriö – näin tunnistat lukivaikeuden ja saat apua

Monessa mukana

Pilkkaamiseen törmää vähänväliä ja pilkun etsijät eivät ymmärrä miten pahalta se tuntuu. Yritän keskittyä mitä somessa kirjoitan ja joudun korjaamaan moneen kertaan tekstiä, jotta se olisi ymmärrettävää. Minulla on lukihäiriö, enkä ole koskaan puhunut siitä. Luen ääneen, merkitsen tekstiin alleviivauksia ja eri värejä. Teen muistiinpanoja paljon. Joudun tekemään opinnoissa paljon enemmän töitä kuin muut. Silti minulla on neljä tutkintoa, ja paljossa mukana. Kompastun vieraisiin (hienosti ilmaistuna sivistyssanoihin) sanoihin, ja puhuessa olen oppinut kiertämään ne, koska jään änkyttämään. Tsemppiä meille, jotka emme ole täydellisiä, mutta emme ole tyhmiä. Kylkiäisenä minulla on ADHD.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.