Hyvinvointi

Elämää kivun kanssa

Helena Miranda tuntee kipupotilaan arjen lääkärinä, mutta myös omakohtaisten kipukokemustensa tähden. Kirjassaan hän antaa vinkkejä lääkkeettömään kivunhoitoon.

IMG_0037

Se, joka on elänyt kivun kanssa tietää, miten ankaraa elämää se voi olla.

Tunteet vaihtelevat epätoivosta toivoon. Pelko tulevaisuudesta, epätietoisuus kivun syistä ja ärsyttävä avuttomuuden tunne lienevät tuttuja nekin.

Kipuja osataan lääkitä, mutta niiden hoitamiseen tarkoitetuista lääkkeettömistä hoidosta on hyvä saada lisää tietoa. Tutustuminen lääkkeettömään kivunhoitoon onnistuu vaikka alan kirjallisuutta lukemalla. Yksi uusimmista teoksista on lääketieteen tohtorin ja kipututkijan Helena Mirandan opas, jossa hän tar­joaa toimi­via, itse kokeilemiaan kivunhallinnan keinoja.

Kivut­tomuutta tai poppakonsteja Miran­da ei lupaa, mutta lohduttaa, että mitä enemmän kipuaan hallitsee, sitä paremmaksi elämä muuttuu.

Ilahduin erityisesti siitä, ­miten lukijaystävällisellä tavalla kirja on jaoteltu eri aihealueisiin ja ­miten paljon siinä on käytännön vinkkejä. Pienen kokonsa vuoksi kirja mahtuu vaikka käsilaukkuun ja kulkee mukana lohduttamassa silloin, kun kipu rasittavimmin roikkuu liepeissä.

Helena Miranda: Ota kipu haltuun (Otava 2016)

Teksti ja kuva: Marjo Nevala

Kommentoi

Kommentoi juttua: Elämää kivun kanssa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.