Hyvinvointi

Intialainen päähieronta kotona – lue 10 kohdan opas

Intialainen päähieronta on niin rentouttava kokemus, että monet nukahtavat tuoliin hieronnan aikana. Koulutetun hierojan ja intialaisen päähieronnan kurssittajan ohjeilla voit kokeilla intialaista päähierontaa kotona.

Intialainen päähieronta on nautinnollinen kokemus. Mikä tekee sokean intialaisen fysioterapeutin Narenda Mehtan kehittämästä hoitomuodosta niin rentouttavaa? Koulutetun hierojan ja intialaisen päähieronnan kurssittajan Minna Lepistön hierontaohjeilla voit ottaa asiasta selvää kokeilemalla intialaista päähierontaa kotona.

Lue myös: Opettele tekemään vyöhyketerapiaa kotona

Mitä on intialainen päähieronta?

Intialaisessa päähieronnassa käsitellään pään lisäksi yläselkä, rintakehä, hartiat, käsivarret, niska, päänahka, kasvot ja korvat. Hoidon teho perustuu aineenvaihdunnan ja verenkierron lisääntymiseen, mielihyvähormonin erittymiseen ja kehon ja mielen rentoutumiseen. Hieronnalla voi olla suotuisia vaikutuksia myös unen laatuun, hiusten kasvuun, keskittymiskyvyn parantumiseen, stressioireisiin, jännitykseen ja jopa luovuuteen.

Länsimaissa intialaista päähierontaa kutsutaan stressipesuksi, sillä hoidon tavoitteena on pestä huolet mielestä. Hoidon tarkoituksena ei ole avata lihasjumeja, vaan tarjota hierottavalle mahdollisimman rentouttava ja miellyttävä kokemus. Hieronta saa aineenvaihdunnan liikkeelle, mikä saattaa aiheuttaa joillekin päänsärkyä. Tätä voi ehkäistä lisäämällä vedenjuontia sekä välttämällä saunaa ja alkoholia hierontapäivänä.

Intialainen päähieronta sopii melkein kenelle vain. Kuumeista, humalaista tai vakavasti sairasta tulisi silti olla hieromatta. Etenkin pään alueen vammat ja sairaudet voivat olla este hieronnalle.

intialainen päähieronta

 10 kohdan intialainen päähieronta

Näillä ohjeilla voit tehdä 10–15 minuutin mittaisen intialaisen päähieronnan kotona esimerkiksi puolisolle tai ystävälle. Tarvitset vain rauhallisen hetken, tuolin ja huovan hierottavan jalkojen päälle.

Rentoutusmusiikki taustalla auttaa tunnelmaan pääsemisessä. Musiikin mukaan etenevät kevyet ja rauhalliset otteet saavat hierottavan rentoutumaan ja tuntemaan olonsa turvalliseksi ja hyväksi.

  1. Aloitus: Asetu hierottavan taakse. Pyydä tätä sulkemaan silmänsä ja rentoutumaan. Pysähdy myös itse, rentoudu ja ole läsnä.
  2. Hartiat: Laske kätesi hierottavan hartioille. Hiero kevyesti peukaloilla: paina-pyöritä kolmesti, tee tämä kolmeen eri kohtaan olkapäätä varoen, palaa takaisin ja toista kolme kertaa.
  3. Kallonpohja: Tue päätä otsasta vasemmalla kädelläsi. Tee oikean käden sormilla kolme pyöräytystä ja liiku oikean korvan takaa vasemman korvan taakse kallonpohjaa pitkin. Palaa samoin liikkein oikean korvan taakse ja toista liikkeet vielä kerran. Kallonpohja kuljetaan läpi yhteensä kolme kertaa.
  4. Päänahka: Liu´uta sormia kevyesti päänahkaa pitkin hiusrajasta ylöspäin päälaelle saakka. Tee kolme kertaa yhteen kohtaan. Tue toisella kädellä päätä. Tee ensin oikealle puolelle, sitten vasemmalle. Lähde liikkeelle ohimon kohdalta, siirry korvan yläpuolelle ja toista liu´utus korvan takana. Toista liikkeet samoin vasemmalla puolella päätä.
  5. Hieronta: Hiero päänahkaa sormin rauhallisin pyörivin liikkein, molemmilla käsillä yhtä aikaa. Käy läpi koko pään alue.
  6. Pianonsoitto: Tee molemmin sormin pianonsoittoliikettä koko päänahan alueelle. Kuljeta sormiasi ”pianoa soittaen” edestakaisin edestä taakse ja takaa eteen. Toista liike kolme kertaa.
  7. Puristus: Ota pää kevyesti kämmenten väliin korvien yläpuolelta ja purista kevyesti. Laske kolmeen. Siirrä kädet otsalle ja takaraivolle ja toista kevyt puristus. Laske taas kolmeen. Palaa takaisin korvien yläpuolelle, toista puristus ja laske kolmeen.
  8. Pesu: Tee kevyttä pesuliikettä koko päänahan alueelle. ”Pesun” jälkeen sivele hiukset järjestykseen.
  9. Korvat: Hiero korvia sormin, pehmein, pyörivin liikkein. Pyöräytä kolme kertaa yhtä kohtaa. Liiku korvalehteä pitkin ylöspäin ja ylhäältä alas. Toista kolme kertaa. Lopuksi tee kämmenistäsi kuppi korvien päälle. Laske kolmeen.
  10. Lopuksi: Laske kätesi hierottavan hartioille ja hiljenny. Hoito on päättynyt. Tarjoa hierottavalle lasi vettä tai mehua.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Intialainen päähieronta kotona – lue 10 kohdan opas

Sinun täytyy kommentoidaksesi.