Hyvinvointi

Miten uudenvuodenlupauksessa voi onnistua? Psykologia kertoo 

Tökkiikö tavoitteiden saavuttaminen? Näin saat uudenvuodenlupauksen kestämään.

Lupasitko viime vuoden vaihteessa aloittaa syömään terveellisemmin tai liikkumaan enemmän? Niin lupasi muutama muukin. Amerikkalaisen kyselyn mukaan ruokavalioon, painonpudotukseen ja liikuntaan liittyvät lupaukset olivat vuonna 2019 suosituimpia uudenvuodenlupauksia. Suosittu on myös säästämiseen ja rikastumiseen liittyvä uudenvuodenlupaus.

Lue lisää: 3 x uudenvuoden ennustus: Tinat kiellettiin, mutta näin voit ennustaa uutta vuotta ilmankin!

Arvioiden mukaan suurin osa uudenvuodenlupauksista kuitenkin epäonnistuu. Miten uudenvuodenlupauksen saa kestämään koko vuoden läpi? Katse kannattaa kääntää psykologiaan.

1. Uudenvuodenlupaus vaatii tarkentamista

Psykologisessa tutkimuksessa tavoitteiden saavuttamista on tutkittu runsaasti. Ensitöiksi huomio kannattaa kiinnittää tavoitteen asettamiseen.

Lukuiset tutkimukset osoittavat, että liian epämääräinen tavoite ei motivoi. Turhan laaja-alaisia uudenvuodenlupauksia kannattaakin tarkentaa.

Tavoitteen asettamisessa kannattaa huomioida myös, että se jossain muodossa mitattavissa, se on juuri sinulle tässä hetkessä ajankohtainen, eikä se riipu liikaa ulkopuolisista voimista. Sen sijaan, että lupaat ensi vuonna ”säästää rahaa”, lupaa mieluummin tarkkoja summia tietyssä aikataulussa.

2. Tee toimintasuunnitelma

Kun tarkka tavoite on päätetty, katse voi kääntyä sen toteuttamiseen. Pitkän aikavälin tavoitteissa tärkeintä ei aina ole nähdä metsää puilta – vaan päinvastoin keskittyä kaukana häilyvän päätavoitteen sijasta pienempiin osatavoitteisiin. Mitä pienempiin osiin tavoitteen jakaa, sitä helpompi niitä on toteuttaa. Käyttäytymispsykologian tutkimuksen mukaan osatavoitteet ovat erityisen tärkeitä matkan alkuvaiheessa.

Laadi suunnitelma tälle viikolle, ensi kuulle ja vaikka puolen vuoden päähän.  Juhli jokaista onnistumista, pientä tai suurta. Laadi myös suunnitelma mahdollisia vastoinkäymisiä varten.

Tärkeää on myös kirjoittaa osatavoitteet ylös paperille. Tutkimuksen mukaan henkilöt, jotka kirjoittivat tavoitteet muistiin, onnistuivat niiden saavuttamisessa jopa 33 prosenttia paremmin kuin muut. Tarkka suunnitelma johdattaa lopputavoitteeseen yllättävän kivuttomasti.

3. Kerro uudenvuodenlupaus kaverille

Introverttikin onnistuu uudenvuodenlupauksessaan varmemmin, jos on kertonut asiasta ensin muillekin, uskoo uusi tutkimus. Laumaeläimenä ihminen tekee todennäköisemmin epämieluisiakin tehtäviä, jos se saa meidät tuntemaan olomme yhteisön jäseneksi. Muiden ihmisten läsnäolo voi myös luoda positiivista painetta, joka kannustaa kohti tavoitetta silloinkin, kun oma tahdonvoima häilyy.

Yhteisessä tekemisessä on muitakin hyviä puolia – kaverin tuki vaikeina hetkinä vahvistaa samalla myös ystävyyssuhdetta.

4. Ajattele positiivisesti

Ihmisille on tyypillistä keskittyä liikaa siihen, mitä itsessä halutaan muuttaa tai mikä on huonosti. Sosiaalipsykologi Amy Cuddyn mukaan myös uudenvuodenlupaukset toistavat monesti samaa kaavaa. Itsensä mollaaminen on kuitenkin harvoin tie onneen.

Motivoi itseäsi positiivisen kautta, älä vertamalla itseäsi muihin tai mielikuvaan siitä, millainen toivoisit olevasi.

Uudenvuodenlupaus
Positiivisessa ajattelussa on voimaa.

5. Ole realistinen

Cuddyn mukaan pelkkä positiivinen ajattelu ei kuitenkaan kanna loppuun saakka. Realistisuus kannattaa pitää matkassa mukana. Reitillä on kuitenkin yksi mutka – Cuddyn mukaan ihmiset ovat yleisesti huonoja asettamaan itselleen saavutettavia tavoitteita.

Kun epärealistista tavoitetta ei saavutetakaan, mielen valtaa ahdistus ja itsetunto murenee. Uudenvuodenlupausten kanssa kannattaakin pitää maltti mukana ja miettiä, onko tavoite edes saavutettavissa. Jos on, onko aikataulu realistinen?

6. Ole kärsivällinen

Tiesitkö, että uuden tavan omaksuminen kestää uuden tutkimuksen mukaan keskimäärin 66 päivää? Tavan omaksumisen nopeus riippuu kuitenkin paitsi yksilöstä, myös itse tavasta. Nopeimmillaan ihminen omaksuu uuden käyttäytymismallin jo 18 päivässä – mutta toisaalta siihen voi kulua pahimmillaan jopa yli 250 päivää.

Jos uudenvuodenlupauksen pitäminen tuntuu tuskaiselta, voit lohduttautua tieteellä. Jos selviät ensimmäisestä 2-8 kuukaudesta, voit selvitä pidempäänkin.

7. Mieti, miksi juuri uudenvuodenlupaus

Niin monen uudenvuodenlupaukset epäonnistuvat, koska niihin ei oltu alun perinkään sitouduttu. Lukuisten tutkimusten mukaan juuri sitoutuminen on avainsana tavoitteiden saavuttamisessa.

Uudenvuodenlupauksia tehdessäsi kannattaakin muistaa, että uudenvuodenlupaus on lupaus sinua itseäsi varten. Muiden yllyttämien lupausten toteuttaminen ei tunnu yhtä merkitykselliseltä tai ajankohtaiselta, jolloin epäonnistuminen niissä on todennäköisempää.

Kun lupaus on tärkeä sinulle itsellesi, myös sitoutuminen sen toteuttamiseksi on vahvempaa. Tee uudenvuodenlupaus siis itsesi vuoksi, älä yhteiskunnan tai ystäviesi vuoksi.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Miten uudenvuodenlupauksessa voi onnistua? Psykologia kertoo 

Sinun täytyy kommentoidaksesi.