Suhteet

Ambivertit ovat sosiaalisesti taitavia ”hyviä tyyppejä”, joita ärsyttää jako ekstrovertteihin ja introvertteihin – tunnistatko itsesi näistä piirteistä?

Ambivertti on ihminen, joka ei ole introvertti tai ekstrovertti, vaan jotain siltä väliltä. Usein ambivertti pääsee sosiaalisissa tilanteissa helpommalla kuin muut.

Monilla meistä on tarve määritellä itsemme ulospäinsuuntautuneisuuden mukaan. Usein puhutaan introverteista ja janan toisesta päästä löytyvistä ekstroverteista.

Osa ihmisistä ei kuitenkaan koe sopivansa kumpaakaan lokeroon. He ovat usein ambivertteja, jotka asettuvat janan keskelle eli jonnekin ekstrovertin ja introvertin välimaastoon.

”Ambiverteilla on liikkumavaraa temperamenttien janalla. He voivat erilaisissa tilanteissa löytää itsestään ekstrovertin tai introvertin piirteitä”, terapeutti ja työnohjaaja Minna Oulasmaa sanoo.

Suurin osa ihmisistä on ambivertteja. Voisimmekin ajatella, että me kaikki olemme ambivertteja, joilla on enemmän tai vähemmän introvertin tai ekstrovertin piirteitä.

Oletko sinä ambivertti? Minna Oulasmaa listaa 5 piirrettä, joista voi tunnistaa itsensä ambivertiksi.

Lue myös: Tiesitkö, että introvertilla voi olla paremmat sosiaaliset taidot kuin ekstrovertilla? Terapeutti korjaa 5 väärää käsitystä introverteista

Tunnistatko itsesi? Nämä 5 piirrettä kuvaavat ambivertteja

1. Tulet toimeen erilaisten ihmisten kanssa

Ambivertti tulee sujuvasti toimeen sekä introverttien että ekstroverttien kanssa. Hän aistii herkästi, millainen ihminen on kyseessä, ja mukauttaa käytöstään tilanteeseen sopivaksi. Hän voi nauttia niin ekstrovertin kuin introvertinkin seurasta ja ärsyyntyy harvoin erilaisten ihmisten piirteistä.

Sen sijaan ääri-introvertti ja ääriekstrovertti eivät välttämättä löydä yhteistä säveltä. Ääri-introvertti saattaa pystyä pinnistelemään ääriekstrovertin seurassa, mutta uupuu kuitenkin nopeasti. Ääriekstrovertti taas saattaa uupua ääri-introvertin hitaaseen tahtiin.

2. Sinulla on luontaisesti sosiaalisia taitoja

Ambivertille sosiaaliset tilanteet eivät tuota vaikeuksia. Siksi ambivertti suuntaa jo lapsena rohkeasti ihmisten joukkoon ja loistaa sosiaalisten taitojen saralla. Ääri-introvertit ja ääriekstrovertit puolestaan joutuvat työstämään paljon tietoisemmin sosiaalisia taitojaan elämänsä aikana. 

Ambivertissa yhdistyy sekä ekstrovertin että introvertin vahvuudet. ”He saavat rusinat pullasta”, Minna Oulasmaa sanoo.
Ambivertissa yhdistyy sekä ekstrovertin että introvertin vahvuudet. ”He saavat rusinat pullasta”, Minna Oulasmaa sanoo. © iStockphoto

Lue myös Anna.fi:n juttu: Oletko introvertin ja ekstrovertin välimaastoon sijoittuva joustava ambivertti?

3. Sopeudut nopeasti muuttuviin tilanteisiin

Ambivertti sopeutuu vaivattomasti muutoksiin ja erilaisiin tilanteisiin. Hän voi työskennellä yhtä hyvin avokonttorissa kuin yksin omassa huoneessaankin. Hän kestää hälyisiä tiloja mutta myös hiljaisuutta.

Usein seura ratkaisee. Yhdessä seurassa ambivertti voi innostua äkkilähdöstä matkalle ja toisessa seurassa hän voi viihtyä rauhallisesti keskustellen koko illan. Ambivertista harvemmin tuntuu, että hän joutuu menemään mukavuusalueensa ulkopuolelle.

4. Muut pitävät sinusta

Koulussa pidetyimmät oppilaat ovat usein ambivertteja. He ovat usein joustavia ja mukavia ”kaikkien kavereita”. Ambivertti ei hae konflikteja, vaan noudattaa annettuja ohjeita ja lähtee mielellään muiden puuhiin mukaan.

5. Et pidä lokeroinnista ekstrovertteihin ja introvertteihin

Koska ambiverteille sosiaalinen kanssakäyminen on niin vaivatonta, he saattavat pitää temperamentin tutkiskelua turhana. Jaottelu ekstrovertteihin ja introvertteihin voi tuntua heistä jopa ärsyttävältä, koska he eivät koe sopivansa kumpaankaan lokeroon.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ambivertit ovat sosiaalisesti taitavia ”hyviä tyyppejä”, joita ärsyttää jako ekstrovertteihin ja introvertteihin – tunnistatko itsesi näistä piirteistä?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.