Suhteet

Oletko ekstrovertti? Asiantuntija listaa 8 syytä, miksi ekstroverttiys on voimavara

Ekstrovertti on ulospäinsuuntautunut henkilö, joka saa voimaa sosiaalisista tilanteista. Tunnistatko nämä ekstrovertin tyypilliset vahvuudet?

Ihmisten erilaiset temperamentit sijoitellaan usein janalle ulospäinsuuntautuneisuuden mukaan. Toisessa ääripäässä ovat introvertit ja toisessa ekstrovertit. Janan keskelle sijoittuvat ambivertit, joilla on sekä introvertin että ekstrovertin piirteitä.

Ekstrovertit ovat laaja-alainen joukko muiden ihmisten seuraan hakeutuvia ihmisiä. Kun introvertti kuormittuu liiasta sosiaalisesta kanssakäymisestä, ekstrovertti saa sosiaalisista tilanteista energiaa.

Ekstrovertit tarvitsevat introvertteja enemmän virikkeitä pitääkseen yllä vireystilansa. Ekstrovertti saattaa haluta työskennellä musiikin soidessa tai neuloa samalla, kun katsoo televisiota tai seuraa luentoa. Ekstrovertit myös käsittelevät mielellään suurempia kokonaisuuksia, kun taas introvertti keskittyy enemmän yksityiskohtiin.

Nämä ekstrovertin peruspiirteet tuovat mukanaan useita vahvuuksia, joista on iloa sekä ekstrovertille itselleen että muillekin. Terapeutti ja työnohjaaja Minna Oulasmaa listaa ekstroverttien 10 yleistä vahvuutta.

Lue myös: Karista esiintymisjännitys brittikirjailija Viv Groskopin kikoilla: ”Kuka tahansa voi pitää hyvän puheen omalla tavallaan”

Tunnistatko nämä? Ekstroverttien 10 tyypillistä vahvuutta

1. Small talk sujuu

Ekstrovertit nauttivat kevyestä rupattelusta ja menevät rohkeasti vieraidenkin ihmisten luokse juttelemaan. Tämän piirteen vuoksi ekstrovertit tutustuvat usein helposti ja nopeasti uusiin ihmisiin ja luovat ympärilleen laajoja verkostoja.

2. Tiimipelaaja

Ekstrovertit ovat luontaisesti kiinnostuneita vuorovaikutuksesta muiden ihmisten kanssa. Siksi he ovat parhaimmillaan saadessaan työskennellä ryhmissä. Tämä ei kuitenkaan sulje pois, etteikö ekstrovertti voisi työskennellä myös yksin.

joukko ihmisiä, jotka pitävät käsiä toistensa harteilla
Ekstrovertti viihtyy parhaiten ryhmissä. © iStockphoto

3. Rohkea esiintyjä

Jos jonkun täytyy pitää puhe, on melko todennäköistä, että ekstrovertti on vapaaehtoisten joukossa. Eikä haittaa, vaikka kuuntelemassa olisi satapäinen joukko. Ekstrovertti nauttii esiintymisestä tilanteessa kuin tilanteessa.

4. Avoin

Avoimuus on ekstroverttien valtti. Esimerkiksi työhaastatteluissa ekstrovertti antaa helposti itsestään rohkean ja sanavalmiin vaikutelman. Introvertti taas saattaa pohtia vastauksiaan pidempään ja kertoa itsestään niukemmin.

Seurallisuus ei kuitenkaan tarkoita automaattisesti hyviä sosiaalisia taitoja. Niitä tarvitsee sekä introvertti että ekstrovertti.

5. Hauskaa seuraa

Tiedätkö sen hauskan tyypin, joka viihdyttää jutuillaan koko porukkaa? Tämä kaikkien hauskuuttaja on usein ekstrovertti. Ekstrovertit nauttivat keskipisteenä olemisesta ja ovat usein hauskaa ja vauhdikasta seuraa. Ryhmässä ekstrovertin läsnäolo on usein helpotus hiljaisemmille ihmisille, jotka eivät halua huomiota itseensä.

6. Hyvä keskittymiskyky hälinässä

Ekstrovertit pystyvät halutessaan säilyttämään keskittymiskykynsä hälinänkin keskellä. Esimerkiksi hälyisät avotoimistot ovat monelle muulle haasteellisia työskentelyn ja keskittymisen kannalta. Ekstrovertti kuitenkin viihtyy ympäristössä, jossa tapahtuu. Tästä piirteestä voi olla apua myös esimerkiksi hektisessä lapsiperhearjessa.

7. Nopeita päätöksiä

Ekstrovertit ovat yleensä nopeita päätöksentekijöitä. Kun introvertit usein harkitsevat asioita monelta kantilta ennen päätöksentekoa, ekstrovertit ovat suoraviivaisempia ja siirtyvät nopeammin asiasta toiseen.

ekstrovertti mies puhuu ihmisille
Ekstrovertti nauttii keskipisteenä olemisesta ja on yleensä nopeampi päätöksentekijä kuin introvertti. © iStockphoto

8. Spontaani ja huoleton

Äkkilähtö matkalle tai spontaanit iltasuunnitelmat. Ei kun menoksi vaan! Ekstrovertit saattavat tehdä hetkessä spontaaneja uusia suunnitelmia turhaan hermoilematta tai murehtimatta.

Lue myös Anna.fi: Temperamentti erottaa – oletko introvertti vai ekstrovertti?

Kommentoi

Kommentoi juttua: Oletko ekstrovertti? Asiantuntija listaa 8 syytä, miksi ekstroverttiys on voimavara

Sinun täytyy kommentoidaksesi.