Hyvinvointi

Oletko introvertti? Asiantuntija listaa 10 syytä, miksi introverttiys on mahtava voimavara!

Introvertti-sanalla on usein negatiivinen kaiku mutta aivan syyttä. Introverteilla on tyypillisesti monia vahvuuksia, jotka auttavat selviytymään niin sosiaalisista tilanteista kuin työtehtävistäkin.

Introvertit ovat vähemmän seurallisia kuin ekstrovertit. He viihtyvät pienissä porukoissa tai yksin omissa ajatuksissaan. Vuorovaikuttaminen vie introvertilta paljon energiaa ja vaatii pitkän palautumisajan.

Nämä introverttien piirteet tunnetaan hyvin. Mutta tiesitkö, että introverteillä on usein vahvuuksia, joita ekstroverteillä on keskimäärin vähemmän?

Väestöliiton asiantuntija Minna Oulasmaa on puhunut jo vuosikymmenen ajan ihmisten temperamenteista ja opettanut introverteille esiintymistaitoja. Oulasmaa on itsekin introvertti.

”Se on ihan tutkittu asia, että introverteissä on voimaa. Introverteillä on tyypillisesti tiettyjä vahvuuksia, mutta kellään ei ole ihan kaikkia niistä”, Oulasmaa kertoo.

Tässä jutussa listaamme kymmenen introvertille tyypillistä vahvuutta. Tunnistatko itsesi tai tuttusi listasta?

Lue myös: Karista esiintymisjännitys brittikirjailija Viv Groskopin kikoilla: ”Kuka tahansa voi pitää hyvän puheen omalla tavallaan”

Introvertti, tunnistatko nämä piireet itsessäsi? 10 tyypillistä vahvuutta

1. Kuuntelutaito

Introvertit ovat keskivertoa parempia kuuntelijoita. He malttavat keskittyä kuulemaansa ja osaavat poimia puheesta olennaisen. Tämä on tärkeä sosiaalinen taito.

”Kuunteleminen on introvertille luontaisempaa, koska introvertit ovat hidastahtisempia ja rauhallisempia kuin ekstrovertit. Heitä ei myöskään haittaa pysytellä keskustelussa taustahenkilönä.”

Kuuntelutaidosta on hyötyä esimerkiksi työssä, jossa täytyy solmia luottamuksellisia asiakassuhteita tai ratkaista konflikteja.

Introvertti on keskivertoa parempi kuuntelija. Kuva: iStockphoto
Introvertti on keskivertoa parempi kuuntelija. Kuva: iStockphoto

2. Keskittymiskyky

Introvertti keskittyy ekstroverttia paremmin yhteen asiaan kerrallaan. Jos ekstrovertin laittaa tekemään exceleitä hiljaiseen huoneeseen, hän saattaa virikkeiden puutteessa lamaantua täysin. Introvertti taas kukoistaa juuri hiljaisessa ympäristössä yhden työtehtävän parissa.

”Introvertti pystyy keskittymään pitkäjänteisesti ja sitoutuneesti yhteen asiaan. Se heijastuu myös sosiaalisiin taitoihin. Kun keskityt toiseen ihmiseen ja kuulemaasi, luot vahvan läsnäolon tunnun.”

Introvertit voivat kuitenkin tehdä myös työtä, joka vaatii multitaskausta. Se vain vie heiltä enemmän voimia kuin ekstroverteilta.

”Moni tekee tietämättään temperamenttinsa vastaista työtä ja saattaa pitääkin siitä. Mutta pitkän päälle se voi osoittautua raskaaksi.”

Lue myös: Älä häpeä ujoutta – 6 askelta, joiden avulla opit hyväksymään ujoutesi

3. Harkitsevuus

Introvertit tarttuvat yleensä asioihin ekstroverttejä hitaammin. Kokouksissa ekstrovertillä on tyypillisesti käsi pystyssä ensimmäisenä, kun taas introvertti pohtii asioita pidempään ennen kuin avaa suunsa.

”Harkitsevuus on vahvuus, koska silloin ei tule tehtyä kauheasti vääriä valintoja.”

Harkitsevuus voi muuttua negatiiviseksi asiaksi, jos se muuttuu liialliseksi varovaisuudeksi. Liian harkitsevainen henkilö ei uskalla tehdä päätöksiä ja valintoja.

4. Paneutuminen

Introvertit ovat yleensä velvollisuudentuntoisia. He pitävät asioiden seikkaperäisestä opiskelusta ja pohtivat tarkkaan näkemiensä ja ajattelemiensa asioiden merkityksiä ja tarkoituksia. Paneutuminen näkyy esimerkiksi asiantuntemuksena työelämässä.

Paneutuminen on myös introverttien keino välttää spontaania heittäytymistä ja improvisaatiota.

”Introvertit haluavat ennakoida. Siksi he valmistautuvat hyvin esimerkiksi ennen esiintymisiä.”

5. Rauhallisuus

Introvertit elävät usein hitaammassa tahdissa kuin ekstrovertit. Siksi he vaikuttavat usein persoonina rauhallisilta.

Jotta introvertti löytää rauhallisen olotilan, hän vaatii rauhallisen ympäristön. Jos ympärillä on paljon ääniä ja ihmisiä, introvertti voi kadottaa keskittymiskykynsä.

Introvertit viihtyvät yhden tehtävän parissa kerrallaan. Kuva: iStockphoto
Introvertit viihtyvät yhden tehtävän parissa kerrallaan. Kuva: iStockphoto

Lue myös: 10 syytä, joiden vuoksi introvertti on mahtava puoliso

6. Sinnikkyys

Pikkutarkkuus ja perusteellisuus ovat tyypillisiä introvertin piirteitä. Kun ekstrovertti kuvainnollisesti maalaa isolla pensselillä, introvertti nauttii pilkunviilaamisesta täydellisyyteen asti.

Introvertti ei myöskään luovuta helpolla.

”Introvertti sietää yleensä pidempään tylsyyttä ja takaiskuja. Siksi hän jaksaa puurtaa tehtävää pidempään kuin ekstrovertti, jonka mielenkiinto tahtoo karata muualle.”

7. Itsetuntemus

Introvertit käyttävät usein enemmän aikaa itsensä tutkiskeluun kuin ekstrovertit. Se johtuu paitsi introverttien taipumuksesta kääntyä sisäänpäin, myös siitä, että introvertit piirteet ovat yhteiskunnassamme vähemmän hyväksyttyjä kuin ekstrovertit piirteet.

Oulasmaan mukaan työelämä pakottaa usein introvertin syvempään itsetuntemukseen kuin ekstrovertin.

”Introvertit joutuvat selittämään useammin käytöstään. Esimerkiksi palveluammatissa toimiva introvertti voi haluta olla kahvitaukonsa yksin hiljaisuudessa, koska hän työajallaan kuormittuu keskusteluissa ja ihmiskontakteissa. Ekstrovertimpi taas lataa akkunsa kahvitauolla muiden kanssa rupatellessaan.”

Itsetutkiskelu on myös introvertille elinehto. Jos introvertti ei kuuntele itseään, ja muista ottaa aikaa itselleen, hän saattaa uupua.

8. Kirjoittamistaidot

Kirjoittaminen on introverteille usein mieluisampaa kuin puhuminen. Siksi introvertti lähettää mieluummin tekstarin kuin soittaa ja kirjoittaa mieluummin kirjallisen raportin kuin pitää esitelmän.

Puhuessaan introvertti puhuu mieluiten pienessä porukassa. Hyvin äänekkäässä ja vilkkaassa keskustelussa introvertti jättäytyy usein tarkkailijaksi. Puhuessaan introvertti puhuu harvoin muiden päälle.

Erilaisten introverttien vahvuudet

Introvertteja on monenlaisia. Tyypillisesti introvertit jaetaan asiakeskeisiin ja tunnelmakeskeisiin introvertteihin, joilla molemmilla on omia erityispiirteitä ja vahvuuksia.

9. Asiakeskeisillä introverteillä on yksin viihtymisen taito

Asiakeskeiset introvertit ovat analyyttisiä ja omiin oloihinsa vetäytyviä. He työskentelevät mieluiten yksin, eivätkä he tarvitse motivoituakseen palautetta muilta ihmisiltä. Asiakeskeinen introvertti toimii siis hyvin itsenäisesti, eikä vaadi paljon ympäristöltään.

10. Tunnelmakeskeiset introvertit ovat tunneherkkiä

Tunnelmakeskeiset introvertit ovat asiakeskeisiä introverttejä sosiaalisempia. He kaipaavat syviä kontakteja muiden ihmisten kanssa. Tunnelmakeskeisten introverttien suuria vahvuuksia ovat tunneherkkyys, ystävällisyys, joustavuus ja myötäelämiskyky. He osaavat olla empaattisia ja eläytyä keskustelukumppaninsa tilanteeseen.

Lähde: Tunnista tyyppisi – Löydä itsesi ja muiden parhaat puolet (Otava, 2020)

Kommentoi

Kommentoi juttua: Oletko introvertti? Asiantuntija listaa 10 syytä, miksi introverttiys on mahtava voimavara!

Paula

Introverttiydellä ei ole negatiivinen kaiku. Harmittelen aina, että olisinpa introvertimpi. Ihailen introverttejä keskittymiskykyisiä henkilöitä. Olen tyypillinen ambivertti. Eli onneksi minussa on edes jonkin verran intoverttejä ominaisuuksia.

Hiljaisuuden_helmi

Itse viihdyn yksikseni. Olipa sitten joulu tai juhannus. Kuormitun ihmispaljoudesta,melusta,äänistä. Mikäli mahdollista voisin harkita muuttavani erämaahan. Pieniä hetkiä toisten kanssa voin viettää mutta en jaksa ihmisten seuraa kauaa. Ehkä tunnin -kaksi sekin liikaa. Olen mietteliäs mietiskelijä-pohtija. Rauhaa ja hiljaisuutta rakastava introvertti. Jota kenties kaikki ei ymmärrä. 🌟

Miia

Introverttinä olen nauttinut korona-aikana kaikkien seitsemän sadan työkaverin etätöistä.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.