Suhteet

Feromonit lisäävät seksihalua — salaperäinen kemiallinen yhdistelmä luo vahvan seksuaalisen vetovoiman

Feromonit selittävät suuren osan seksielämästämme: Miksi valitsemme tietyn kumppanin tai miksi seksi ei houkuttele? Lue asiantuntijan kommentit ja opi, miten rakkauselämään saadaan vipinää!

Feromoneja on ihmisellä satoja erilaisia, ja kaikilla on erilainen vaikutus hormonitoimintaan ja käyttäytymiseen. Tunnetuimmat feromonit ovat kuitenkin seksuaaliferomonit, jotka ovat yleisimmin sukupuolihormonien, kuten estrogeenin ja testosteronin hajoamistuotteita tai apokriinirauhasten eritettä. Seksuaaliset feromonit selittävät sen, miten kahden ihmisen välille voi syntyä ”kemia”, eli vahva seksuaalinen yhteys.

Feromonien olemassaolosta on kiistelty, mutta Turun yliopiston evoluutiobiologian dosentti Markus J. Rantala on niiden vaikutuksesta vakuuttunut.

”Aivotutkimustulokset osoittavat kiistatta seksuaalisten feromonien olemassaolon. Kun naisia altistetaan miesten testosteronista eriytyville feromoneille, naisten hypotalamuksen alaosa, joka säätelee seksuaalisuutta, aktivoituu”, Rantala kertoo.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että seksuaaliferomonit vaikuttavat ihmisten seksihaluun ja niiden puute voi aiheuttaa seksuaalisen haluttomuuden.

”Feromonit ovat viestintäkeino, joka houkuttelee paria suutelemaan tai menemään sänkyyn yhdessä”, Rantala sanoo.

”Yksi mahdollinen selitys sille, että nainen ei saa tietyn miehen kanssa orgasmia voi olla, että sen miehen testosteronien hajoamistuotteet, eli feromonit, eivät riitä kiihottamaan naista”.

Feromonit vaikuttavat meihin alitajuisesti.
Feromonit vaikuttavat meihin alitajuisesti, vaikka emme tunnistaisi niiden tuoksua.

Feromoneilla on eri tarkoituksia

Feromonit ovat kemiallisia yhdistelmiä, jotka vaikuttavat ympäröivien ihmisten käyttäytymiseen ja hormonitoimintaan heidän tiedostamattaan. Ne syntyvät yleisimmin apokriinisten rauhasten eritteestä kainaloissa, sukupuolielinten alueella, hiusrajassa ja syljessä.

Feromoneilla on erilaisia primäärisiä tarkoituksia. Esimerkkeinä Rantala mainitsee naisen kyynelissä olevat feromonit, jotka tutkitusti laskevat miesten aggressiotasoa. Äidin ja lapsen välinen feromoniaalinen kommunikaatio puolestaan rauhoittaa lasta.

”Todennäköisesti osa tunnetiloista välittyy feromoniaalisesti. Esimerkiksi pelokkaan ihmisen feromonit aiheuttavat pelon tunnetta myös muissa”, Rantala kertoo.

Seksuaaliferomonit houkuttelevat seksiin

Seksuaaliferomonien primäärinen tarkoitus on puolestaan houkutella vastakkaisen sukupuolen edustaja paritteluun. Seksuaaliferomonit syntyvät paitsi apokriinisten rauhasten eritteestä, myös testosteronista ja estrogeenistä.

”Tutkimus osoittaa, että kun nainen altistetaan miehen testosteronien hajoamistuotteena syntyvälle feromonille, naisen stressihormonit romahtavat ja seksihalu kasvaa”, Rantala kertoo.

Seksuaaliferomonien houkuttavuuteen vaikuttaa muun muassa henkilön terveydentila. Epäterveellinen elämäntapa, kuten alkoholin liikakäyttö tai päihteiden käyttö ja sairaudet vaikuttavat negatiivisesti feromonien seksuaaliseen vaikutusvoimaan.

Naisten vetovoimaisuuteen vaikuttaa myös kuukautiskierto. Naisten feromonit tehoavat miehiin voimakkaimmin ovulaation aikaan, koska silloin raskaaksi tulemisen mahdollisuudet ovat suurimmat.

Feromonit erittyvät litteisiin karvoihin laajalle alueelle ja siksi kainalokarvojen ajelu ei ole Rantalan mukaan suotavaa.
Feromonit erittyvät litteisiin karvoihin laajalle alueelle ja siksi kainalokarvojen ajelu ei ole Rantalan mukaan kannattavaa.

Feromonit aistitaan alitajuisesti

Toisin kuin hajut ja hiki, feromonit aistitaan alitajuisesti. Feromoneihin ei kiinnitetä huomiota jokapäiväisessä elämässä, koska ne esiintyvät ihmisissä hyvin alhaisissa määrin ja niiden hajun tunnistaminen on hankalaa.

Kun feromonien hajut on kerran laboratorio-olosuhteissa tunnistanut, niitä on myös helpompi tunnistaa jokapäiväisessä elämässä. Tutkimukset osoittavat, että eri feromonit tuoksuvat erilaisilta eri ihmisten mielestä.

”Laboratoriossa jotkut ovat kuvailleet feromonien tuoksua puiseksi ja jotkut vaniljaiseksi”, Rantala sanoo.

Etäisyys ja pukeutuminen vaikuttavat feromonien hajun välittymiseen, mutta vaikka feromoneja ei haistaisi, niillä on meihin vaikutus. Esimerkkinä Rantala mainitsee riikinkukkokehrääjän, eli perhosen, joka voi feromoneillaan houkutella koiraan luoksensa. Koiras voi tunnistaa naaraan yksittäisen feromonin molekyylin monen kilometrin päästä ja arvioida suunnan, mistä se tulee.

”Ihminen ei aisti feromoneja varmastikaan näin kaukaa. Kuinka kaukaa, riippuu tilanteesta”, Rantala tuumii.

Karvoilla on tärkeä tehtävä

Feromonit erittyvät laajoilla pinta-aloilla, kuten litteissä karvoissa kainaloissa ja sukupuolielinten alueella. Apokriinirauhasten erite levittyy karvoihin ja eriytyy siellä feromoneiksi.

Siksi Rantala ei suosittele ajelemaan karvoja pois genitaalialueelta tai kainaloista. Karvojen leikkaaminen heikentää feromonien vaikutusta.

Karvojen ajelemisella on myös negatiivinen vaikutus henkilön hajuun. Kun apokriinirauhasten erite levittyy karvattomalle ihopinnalle, se sekoittuu hien kanssa ja muodostaa voimakkaasti haisevan yhdistelmän. Bakteerit, jotka muokkaavat ihmisen ominaishajua, viihtyvät kostealla ihopinnalla.

”Ajatus siitä, että leikkaamalla kainalokarvat, hien haju vähenee, on osoittautunut vääräksi. Karvojen ajelu voi itse asiassa pahentaa hien hajua”, Rantala valaisee.

Feromonit
Feromonit eivät pääse eriytymään, jos käyttää deodorantteja ja antiperspirantteja.

Deodorantit estävät feromoneja vaikuttamasta

Terveen ihmisen kannattaa myös välttää deodoranttien ja antiperspirantien käyttöä. Ne estävät feromoneja eriytymästä ja haittaavat luonnollista seksuaalista viestintää.

Epäterveellisesti elävän tai sairaan ihmisen on kuitenkin suositeltavaa käyttää hygieniatuotteita, sillä heidän feromoneillaan on luonnostaan muita alhaisempi seksuaalinen vaikutus.

Markkinoilla on myös feromonituotteita, joiden väitetään sisältävän kiihottavia feromoneja. Rantala ei ole kuitenkaan nähnyt tutkimuksia, jotka todistaisivat näiden hyödyn.

Lue myös: Mies, ominaistuoksusi voi lisätä naisen seksihalua — haju hurmaa ehkä varmemmin kuin raha tai pituus

Kommentoi

Kommentoi juttua: Feromonit lisäävät seksihalua — salaperäinen kemiallinen yhdistelmä luo vahvan seksuaalisen vetovoiman

lantee

Feromoniparfyymi – http://tonzes.com/feromonyfi.htm Viime vuosien aikana on tehty lukemattomia tieteellisiä tutkimuksia feromonien tehokkuudesta ja siitä kuinka feromonien kemikaalisilla tuoksuilla on suora yhteys vetovoimaan ihmisten välillä.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.