Suhteet

Mies, ominaistuoksusi voi lisätä naisen seksihalua – haju hurmaa ehkä varmemmin kuin raha tai pituus

Miehen tuoksu vaikuttaa naisen parinvalintaan enemmän kuin ulkonäkö tai luonne. Mies, älä siis suotta suihkauta partavettä ennen treffeille lähtöä, sillä juuri sinun oma hajusi voi hurmata naisen!

Naisen voi hurmata miehen pituus, varakkuus, silmät tai maskuliinisuus. Mutta tärkein asia on miehen tuoksu. Näin väittää Turun yliopiston evoluutiobiologian dosentti Markus J. Rantala.

”Tutkimusten mukaan haju on primäärisesti tärkein ominaisuus miehessä”, Rantala sanoo.

Monia epäviehättäviä ominaisuuksia voi kompensoida muilla hyvillä ominaisuuksilla. Esimerkiksi lyhyyttä voi kompensoida varakkuudella. Lemuavaa miestä ei kuitenkaan auta mikään.

”Jos mies tienaa 10 000 dollaria aiempaa enemmän vuodessa, se lisää yhtä paljon attraktiivisuutta kuin 10 senttiä lisää pituutta. Mutta jos mies edelleen haisee pahalta, se haju tappaa seksuaalisen puoleensavetävyyden”, Rantala kertoo.

Miehen tuoksu on naisen tuoksua vaikuttavampi

Hajulla on suurempi vaikutus käsityksiimme ihmisistä kuin arvaammekaan. Kaikista nisäkkäistä ihmisellä on eniten hajua tuottavia rauhasia elimistössä.

Miehillekin naisen haju on tärkeä tekijä parivalinnassa, mutta naisilla on huomattavasti miehiä herkempi hajuaisti, joten vaikutus on heillä suurempi.

Miehen tuoksu voi lisätä seksihalua
Haju vaikuttaa usein parinvalintaan tiedostamatta, Rantala kertoo.

Kumppani valitaan hajun perusteella

Ilman hajusteitakin, kuten deodoranttia tai partavettä, jokaisella ihmisellä on oma ominaistuoksu, joka on osittain synnynnäinen ja osittain ruokavalioon ja terveydentilaan pohjautuva.

Naisen mieltymys eri hajuihin on hyvin henkilökohtaista. Tietyn miehen haju voi olla yhdestä naisesta puoleensavetävä ja toisesta vastenmielinen.

Hajusta nainen päättelee hyvin nopeasti sen, ajatteleeko hän miestä potentiaalisena lisääntymiskumppanina. Tämä tapahtuu usein alitajuisesti.

Esimerkkinä Rantala mainitsee raitiovaunumatkan ihmisen vieressä, jonka hajusta nainen ei pidä.

”Nainen ei edes ajattele henkilöä potentiaalisena lisääntymiskumppanina, vaan tuntee inhoa häntä kohtaan”, Rantala kuvailee. ”Ihmiset usein aliarvioivat hajun merkityksen, koska hajut vaikuttavat meihin täysin huomaamatta.”

Terve mies tuoksuu paremmalta

Vaikka hajumieltymykset ovat subjektiivisia, Rantala tietää, että epäterveellinen ihminen haisee yleensä pahemmalta kuin terveellinen ihminen.

Biologisesti nainen hakee itselleen mahdollisen hyväntuoksuista partneria, koska yhdistää miellyttävän tuoksun hyvään terveyteen ja terveeseen jälkikasvuun.

Huonot elämäntavat, kuten epäterveellinen ruokavalio, liika alkoholinkäyttö tai muiden päihteiden käyttö heijastuvat suoraan negatiivisesti ihmisen hajuun. Myös sairaudet muuttavat ihmisen bakteeriflooraa huonompaan suuntaan, mielenterveyssairaudet lukuun ottaen.

Nainen ei kiinnostu pahanhajuisesta miehestä, koska haluaa primäärisesti tarjota lapsilleen terveellisen geeniperimän.

Nainen kiinnostuu miehestä, joka tuoksuu hieman erilaiselta kuin hän itse. Tällä tavalla vältetään sisäsiitosta ja lisätään jälkeläisten geneettistä variaatiota. Mitä monipuolisemmat lapsen geenit ovat, sitä terveellisempi ja elinkykyisempi hän on.

Mutta liian erilaiset hajut eivät välttämättä myöskään kiinnosta.

”Nainen suosii erilaisia hajuja kuin omansa, mutta ei liian erilaisia”, Rantala sanoo.

Miehen tuoksu vaikuttaa naisen parinvalintaan.
Rantala ei suosittele terveellisiä elämäntapoja noudattaville miehille liikaa saippuan tai hajusteiden käyttöä. © iStock

Liika peseytyminen ei kannata

Rantalalla on tärkeä viesti miehille: Terveen miehen ei kannata käyttää liikaa saippuoita ja hajusteita, koska ne saattavat pilata hyvän ominaistuoksun.

”Jos nainen pitää miehen tuoksusta ja mies jättää parina päivänä  peseytymättä, miehen tuoksu vain paranee”, hän sanoo.

Rantala suosittelee terveitä miehiä peseytymään kerran tai pari kertaa viikossa saippualla, mutta ei sen enempää. Liika pesu pilaa hyvän bakteeriflooran.

Miehen, joka elää epäterveellisesti, kannattaa kuitenkin käyttää hajusteita ja pesutuotteita peittääkseen pahan hajun. Jos nainen ei pidä miehen ominaistuoksusta, tuotteet tekevät miehen paremman tuoksuiseksi.

Haiset siltä mitä syöt

Omaan hajuun voi vaikuttaa elämällä terveellisesti ja säätelemällä hajusteiden käyttöä. Näiden lisäksi hajuun vaikuttaa myös oleellisesti ruokavalio.

Rantalan mukaan mies, joka noudattaa kasvisruokavaliota, tuoksuu naisen mielestä paremmalta kuin mies, joka syö lihaa. Tutkimus, jossa osa miehistä söi kasviruokaa ja osa liharuokaa osoitti, että naisten mielestä lihaa syövät miehet haisevat voimakkaammalta ja pahemmalta kuin kasvisruokaa syövät miehet.

Myös valkosipulilla on positiivinen vaikutus ihmisen bakteeriflooraan, toisin kuin monesti luullaan.

”Vaikka valkosipuli ensin haisee hengityksessä, se lisää pidemmällä aikavälillä puoleensavetävyyttä”, Rantala sanoo.

Lue myös: Ominaishaju on luontainen kiihoke seksiin

Feromonit tuoksuvat paremmalta kun mies syö kasvisruokaa
Kasvisruokavaliota noudattava mies saattaa tuoksua paremmalta kuin lihaa syövä mies. © iStock

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mies, ominaistuoksusi voi lisätä naisen seksihalua – haju hurmaa ehkä varmemmin kuin raha tai pituus

Maisu

Mitä ihmettä tarkoittaa terveellinen ihminen?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.