Suhteet Tilaajille

”Pidetäänkö vähän taukoa”, mies kirjoitti Pirjolle – tekstiviesti oli viimeinen yhteys seurustelukumppaniin

Pirjon miesystävä jätti hänet tekstiviestillä. Miten erosta voi selvitä, kun mies ei suostu edes keskustelemaan?

”Pari vuotta rankan avioeroni jälkeen huomasin tulevani hyvin juttuun työkaverini kanssa. Vähitellen aloimme seurustella, ja minusta kaikki meni hyvin. Vuoden yhdessäolon jälkeen mies alkoi kuitenkin ottaa etäisyyttä. Yritin kysyä, mistä se johtuu, mutta en saanut vastausta. Eräänä iltana sain häneltä tekstiviestin, jossa luki: ’Pidetäänkö vähän taukoa?’

Halusin keskustella asiasta, mutta mies ei vastannut viesteihin eikä puheluihin. Nyt tapahtuneesta on jo vuosi, mutta asia vaivaa edelleen. Ero lyhyestä suhteesta tuntuu jopa rankemmalta kuin avioero. Epäröin aloittaa uutta suhdetta, koska pelkään saman toistuvan. Miten pääsisin eteenpäin?”, kysyy Pirjo, 50.

”Pirjon tunteet ovat hyvin ymmärrettäviä ja inhimillisiä. Ihmisen ydintarve on liittyä turvallisesti toisiin ihmisiin. Jokainen ihminen haluaa kelvata, riittää ja tulla rakastetuksi juuri sellaisena kuin on. Sen takia äkillinen ja ilman selityksiä tuleva ero järkyttää aina”, sanoo psykologi, pari- ja perhepsykoterapeutti Eira Eklund-Mikola.

Koska Pirjon ydinturvallisuutta on horjutettu, hän todennäköisesti kokee olevansa huono, viallinen ja vääränlainen. Pirjon tilanteessa on tärkeää, että hän ei jää käsittelemään asioita yksin. Hänen kannattaa puhua tunteistaan luotettavan ystävän tai terapeutin kanssa, jotta hän pystyy jäsentämään niitä ulkopuolisen avulla.

Pirjon on tärkeää ymmärtää, että kumppanissa on aktivoitunut jotain tähän itseensä liittyvää, esimerkiksi syvä sitoutumisen pelko. Vuoden seurustelun jälkeen suhde yleensä lähtee syvenemään ja vakiintumaan. Pirjon kumppani on voinut jostain syystä tuntea, että hän ei tule suhteessa näkyväksi tai hänellä ei ole siinä riittävästi tilaa. Voi olla, että hän ei ole kokenut turvalliseksi ilmaista omia tunteitaan.

Haluatko lukea tilaajille tarkoitettuja artikkeleita?

Yhdellä tilauksella saat käyttöösi Kotiliesi digi -palvelun ja ainutlaatuisia sisältöjä neljästä inspiroivasta aikakauslehtibrändistä: Kotiliesi, Deko, Maalla ja Kotiliesi Käsityö. Hintaan sisältyy myös Kotilieden näköislehti.

Jos olet jo tilaaja, .

Tiesithän, että Kotilieden jatkuva tilaus sisältää myös Kotiliesi digi -palvelun lukuoikeuden.