Suhteet Tilaajille

Satu, 30, kokee aina jääneensä sisarustensa varjoon: ”Tunnen itseni perheessäni koko ajan ulkopuoliseksi”

Vanhemmat kohtelevat välillä lapsiaan epätasa-arvoisesti huomaamattaan. Se on Sadulle kipeä asia vielä aikuisenakin. Miten hän voisi saada vanhempansa havahtumaan tilanteeseen? 

”Olen kolmekymppinen nainen, ja olen aina jäänyt sisarusteni varjoon. Perheen esikoinen on lievästi CP-vammainen. Minä olen meistä keskimmäinen. Esikoinen on saanut vanhempieni täyden huomion – minkä tietysti ymmärrän. Kun kuopus syntyi, hänet otettiin vastaan perheen pienimpänä jäsenenä. Minut sivuutettiin ja opin tulemaan toimeen yksin.

Olen yrittänyt puhua asiasta vanhemmilleni. He eivät näe asiassa mitään epätasa-arvoista, vaan vetoavat aina esikoisen vammaan. Tunnen itseni perheessäni koko ajan ulkopuoliseksi. Kokemukseni ulkopuolisuudesta saa aikaan sen, että koen itseni muidenkin ihmisten silmissä vähäpätöiseksi ja epäonnistuneeksi.

Miten vanhempani hyväksyisivät meidät kaikki kolme yhtä tärkeiksi? Vanhempani eivät halua perheterapiaan, se on heistä turhaa. Millä tavoin heidät saisi havahtumaan? Miten minä pystyisin elämään jatkossa niin, että en tuntisi itseäni ulkopuoliseksi?” kysyy Satu, 30.

Lue myös: Täytyykö paljon pahaa tehneestä iäkkäästä isästä huolehtia aikuisena, miettii Saara?

Psykoterapeutti Marja Niskasaari vastaa Sadulle: 

Haluatko lukea tilaajille tarkoitettuja artikkeleita?

Yhdellä tilauksella saat käyttöösi Kotiliesi digi -palvelun ja ainutlaatuisia sisältöjä neljästä inspiroivasta aikakauslehtibrändistä: Kotiliesi, Deko, Maalla ja Kotiliesi Käsityö. Hintaan sisältyy myös Kotilieden näköislehti.

Jos olet jo tilaaja, .

Tiesithän, että Kotilieden jatkuva tilaus sisältää myös Kotiliesi digi -palvelun lukuoikeuden.