Hyvinvointi

Pelkkä hampaiden pesu ja lankaus ei riitä – suusi ei puhdistu ilman tätä tärkeää vaihetta 

Harjaatko hampaasi tunnollisesti kahdesti päivässä ja käytät ehkä vielä hammaslankaa? Se ei riitä puhtaan suun ylläpitoon, vaan katse kannattaa kääntää myös kieleen.

Kielen kaavinta eli kielen puhdistus kotikonstein on tärkeä osa suun terveyttä. Jo ennen ajanlaskun alkua muinaiset ayurveda-lääketieteilijät ymmärsivät sen tärkeyden. Kuitenkin liian harva meistä nykyihmisistä on omaksunut sen osaksi päivittäistä suunhoitorutiinia.

Lue myös: Et kai huuhdellut suuta hammaspesun jälkeen? Vältä nämä yleiset virheet hampaiden pesussa

Näin ei kuitenkaan pitäisi olla. Kielen puhdistus on helppoa hampaidenpesun yhteydessä, ja siihen kuluu vain muutamia sekunteja.

Kielen puhdistus kotikonstein on osa kehon hyvinvointia

Kielen kaavinta, eli kielen mekaaninen puhdistus, on muinaista perua. Ayurvedan eli perinteisen intialaisen lääketieteen opit ovat tiedostaneet kielen tärkeyden suun kokonaishyvinvoinnissa jo vuosituhansien ajan. Kehon tasapainon ja terveyden ylläpitämiseksi ayurveda antaa suosituksensa pävärutiinin rungoksi.

Opit ovat yksinkertaiset. Mene aikaisin nukkumaan ja herää ennen kukonlaulua. Helli suolistoasi, ruoansulatustasi ja suutasi – kieltäsi unohtamatta.

Yksi aamuisen ayurvedarutiinin kulmakivistä onkin kielen kaapiminen. Sen uskotaan puhdistavan kehoa haitallisista kuona-aineista ja buustaavan ruoansulatusta ja makuaistia. Samalla avun väitetään löytyvän mahdollisesti myös kurkkukipuun ja tulehduksiin.

Lääkärit suosittelevat kielen kaavintaa

Myös länsimainen lääketiede tunnistaa terveen kielen tärkeyden osana suun kokonaishyvinvointia. Hampaiden pesun ja lankauksen tärkeys tuntuu olevan jo tehokkaasti iskostettu suomalaisten päähän, mutta kielen kaavinta jää valistuspuheessa helposti seinäruusuksi.

Likaisen kielen pinnalle kertyy valkoista katetta – ja samaa bakteeripeitettä löytyy myös hampaista. Kielen pinnalle kertyy myös helposti ruoantähteitä, joten kielen säännöllinen puhdistus on tärkeä osa hyvää suuhygieniaa. Kielen jättäminen puhdistamatta voi saada aikaan suun, jonka tuoksu on kaikkea muuta kuin hurmaava.

”Jos bakteerimäärä kielen pinnalla pääsee kasvamaan kovasti, se altistaa pahanhajuiselle hengitykselle. Osana muuta suuhygieniaa, kielen puhdistus ehkäisee myös sieni-infektioita”, kertoo Hammas Mehiläisen johtava hammaslääkäri Tuomas Polttila.

Kielen pinnan puhdistus jää tästä huolimatta monilta välistä. Minkä vuoksi kielen puhtaus tuntuu jäävän toissijaiseksi suun hyvinvoinnista puhuttaessa?

”Monesti suun ongelmien juurisyy piilee hampaissa tai ikenissä. Pelkästään kielen puhdistaminen ei riitä”, Polttila sanoo.

Kielen puhdistus kotikonstein arkirutiineihin

Kielenkaapimia voi ostaa monista luonnontuotekaupoista ja useista apteekeista. Kielenkaavin vie yön aikana kielen pinnalle kertyneet kuona-aineet suusta viemäriin.

Kielenkaavin on kuitenkin harvojen kylpyhuoneiden vakiovaruste. Hammasharja sen sijaan löytyy kaiketi jokaiselta. Kielen puhdistus kotikonstein onnistuu myös harjaten. Jokainen harjapäällä kieltä puhdistanut kuitenkin tietää, että harjaa voi olla vaikea saada kielen kärkeä syvemmälle ilman epämieluisaa yökkäysrefleksiä.

Tutkimustenkin mukaan yökkäily on turhaa. Kielen kaavin puhdistaa haitallisia yhdisteitä kielen pinnalta jopa 30 % paremmin kuin pehmeäharjaksinen hammasharja. On kuitenkin yksilöllistä, millainen puhdistusväline toimii eri ihmisille.

”On tärkeää löytää itselle toimivin puhdistusväline. Kaavin on siitä hyvä, että se on muotoiltu tähän tarkoitukseen”, Polttila sanoo.

Puhdista kärsivällisesti, puhdista oikein

Hädän sattuessa myös monet kotoa löytyvät välineet ajavat asiansa. Kielen puhdistus voi onnistua kohtuullisesti esimerkiksi myös lusikalla. Välineestä riippumatta kielen puhdistuksen salaisuus on säännöllisyys. Kieli kannattaa puhdistaa joka aamu.

Vaikka peruuttamatonta vahinkoa omatoimisella kaapimisella on vaikea saada, kaavinnassa kannattaa keskittyä. Paha oksennusrefleksi tai kielen ruhjeet ovat ikäviä sivuvaikutuksia kielen kovakouraisesta kaavinnasta.

Ongelmat voi välttää käyttämällä kaavinnassa vain kevyttä painetta. Jos kielen takaosan puhdistus tuntuu haastavalta, Polttila neuvoo vetämään kieltä kevyesti toisella kädellä ulospäin kaavinnan helpottamiseksi.

Suun terveys trendiksi

Suomessa terveystrendi on ollut jo pitkään voimakas. Se ei kuitenkaan näy suunterveydenhuollon palvelun kysynnässä, kertoo Polttila.

”Terveys on megatrendi, mutta suun terveys ei ole edes trendi. Useamman vuoden ajan hammaslääkärikäynnit ovat olleet laskussa”, hän sanoo.

Vaikka kielen kaapimisella voikin olla positiivisia vaikutuksia suun terveyteen, hammaslääkäriä se ei korvaa.

”On hienoa, että ihmiset miettivät kielen puhdistusta. Kuitenkin, jotta itse ongelman syy tulisi hoidettua, se vaatii säännöllistä hammaslääkäritutkimuksissa käyntiä. Hammaslääkäri osaa antaa oikeat kotihoidon ohjeet esimerkiksi juuri pahanhajuisen hengityksen hoitoon.”

Juttua varten on haastateltu Hammas Mehiläisen johtavaa hammaslääkäriä Tuomas Polttilaa.

Lähteet: Dr. Vinícius Pedrazzi (2004) Tongue‐Cleaning Methods: A Comparative Clinical Trial Employing a Toothbrush and a Tongue Scraper, Cicis Ayurveda, Helsingin Ayurvedaklinikka, Healthline,

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pelkkä hampaiden pesu ja lankaus ei riitä – suusi ei puhdistu ilman tätä tärkeää vaihetta 

Timo

Ihan oleellinen asia artikkelissa olisi kuva kyseisestä laitteesta. Eikä kielestä.

Joogijoo

Todella hyvä juttu. Joogeilla on monia muita terveyteen liittyviä menetelmiä, kuten ns puolipesu ennen ruokaa, nukkumista, heräämisen jälkeen ja ennen meditaatiota. Jos kiinnostaa niin Otava-salille tulee intialainen joogi taas puhumaan asiaa ensi lauantaina, taisi olla klo neljän jälkeen. Aikoo tehdä meistä kaikista joogeja.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.