Terveys

Lääkäri ei pitänyt luomea Hannen, 35, kasvoissa vaarallisena – näppylä paljastui ihosyöväksi

Kun Hanne kuuli sairastavansa ihosyöpää, hän säikähti. Tyvisolusyöpä on yleensä iäkkäiden sairaus, mutta Hanne sairastui kolmekymppisenä.

Tyvisolusyöpä eli basaliooma yllätti muuramelaisen Hanne Kontion, 35. Diagnoosi järkytti hänet perin pohjin. Syöpä-sanan kalsea kaiku vaimeni, kun hän sai oikeaa tietoa sairaudestaan. Näin Hanne kertoo sairastumisestaan: 

”Näppylä oli ihonvärinen, kiiltäväpintainen, noin puoli senttiä leveä. Keskellä oli pieni kuoppa. Se oli ollut vasemman silmäni alla jo useamman vuoden, mutta pidin sitä tavallisena luomena. Lopulta se alkoi kasvaa ja kutista. Se oli myös kipeä ja ärtynyt. Seurailin sitä vielä jonkin aikaa, mutta päätin mennä lääkäriin, koska se häiritsi minua.

Lääkärikin piti ihomuutosta harmittomana ja kysyi, olenko varma, että haluan sen poistettavan. Siitä kuulemma voisi jäädä ruma arpi.

En moiti lääkäriä millään tavalla. Uskon, ettei hänelle tullut ensimmäiseksi mieleen, että kyseessä voisi olla tyvisolusyöpä eli basaliooma, koska se ei ole ikäiselläni kovinkaan tyypillinen vaiva. Olin hieman yli kolmikymppinen, ja tyvisolusyöpään sairastuvat yleensä vanhemmat ihmiset. Myös toinen lääkäri vakuutti ihomuutokseni olevan hyvänlaatuinen. Lääkäri lupasi kuitenkin poistaa sen, koska se oireili.

Ihomuutoksen poisto paikallispuudutuksella oli hyvin yksinkertainen operaatio terveyskeskuksessa helmikuussa 2019. Luomet lähetetään patologin tutkittaviksi, ovat ne millaisia tahansa, ja niin lähetettiin tämäkin. En jäänyt miettimään asiaa sen kummemmin.

Lue myös: Milloin luomesta pitää huolestua? Näin tunnistat ihosyövän – katso kuvat ja lue oireet

Lääkärin puhelu järkytti

Olin työpaikallani, kun lääkäri soitti. Kun hän alkoi puhua ”pahanlaatuisesta” ja ”syövästä”, se tuntui kau­hean epätodelliselta. Ensireaktioni oli voimakas ja rupesin itkemään. Kauhistuin, että tämä oli tässä: hyvästi maailma! Syöpä-sana kuulosti todella hurjalta ja kamalalta.

Oma äitini oli silloin esimieheni, ja myös siskoni sattui juuri olemaan käymässä työpaikallani. He olivat vieressäni, kun lääkäri soitti. Koska aloin itkeä jo lääkäriä kuunnellessani, heidänkin ilmeensä olivat järkyttyneet. Kun en puhelun loputtuakaan osannut sanoa muuta kuin ”pahanlaatuinen” ja ”syöpä”, ei järkytys heti helpottanut.

Siskoni vei minut kotiin, kun totesin, etten pystyisi keskittymään sinä päivänä enää yhtään mihinkään. Miehelleni laitoin tekstiviestin. Hän oli aluksi kovin huolissaan.

Minulla ei siinä vaiheessa ollut kertoa ihomuutoksen nimeä. Vaikka lääkäri sen minulle puhelimessa kertoi, en sitä enää muistanut. Järkytykseltäni en ollut kuullut oikeastaan mitään, mitä lääkäri sanoi. Mietin vain, ettei tämä voi olla totta, 32-vuotiaana.

Hanne Kontio
Sairastettu tyvisolusyöpä muutti Hannen suhtautumista aurinkoon. Nykyään le­veälierinen hattu on yksi keinoista suojata ihoa kesällä. © Hanne Manelius

Tyvisolusyöpä ei enää järkyttäisi

Viimein, muistaakseni Omakannasta, sain tietää syövän nimen. Se tyynnytti myös mieheni mielen. Hänen isällään oli ollut vastaava, eikä hänellekään ollut käynyt kuinkaan.

Kotona keräilin itseäni, ja kun sain mieleni rauhoittumaan, aloin tutkia netistä, mikä tyvisolusyöpä on. Ihmettelin, kun monessa kohtaa sanottiin, että se on hyvin tyypillinen sairaus vanhoilla ihmisillä ja ettei nuorilla ole sitä ollenkaan.

Meni muutama päivä ymmärtää, ettei ”syöpä” tässä tapauksessa ollutkaan niin paha sana. Tyvisolusyöpä on yleisin ihosyöpä ja syövistä melkein hyvänlaatuisin, vaikka onkin pahanlaatuinen.

Ihoa oli poistettu terveyskeskuksessa vain pieneltä alueelta, koska muuhun ei ajateltu olevan syytä. Sain lähetteen ihotautien poliklinikalle toukokuuksi, jolloin ihoa leikattiin hieman suuremmalta alueelta. Näin kaikki sairas iho saatiin pois. Olin siihen mennessä jo viisastunut kovasti, enkä enää ollut jättämässä hyvästejä kaikille läheisille.

Tyvisolusyövälle altistavat vaalea iho, joka minullakin on, ja aurinko. Ultraviolettisäteily on sille herkkuruokaa. Olen aina ollut huono pelaamaan rasvojen kanssa. En käytä mitään ihonhoitotuotteita tai lotraa mitään kasvoihini, mutta suhtautumiseni aurinkoon on selvästi muuttunut. Käytän kesällä lierihattua suojaamaan kasvoja, ja minulla on myös isot aurinkolasit.

Tyvisolusyöpää on kolmenlaista. Yleisin on nodulaarinen, jollainen minullakin oli. Se sijaitsee useimmin kasvoissa tai korvien takana.

Tyvisolysyöpä voi uusiutua. Välillä tunnustelen leikattua kohtaa, tuntuuko siinä mitään ja onko siihen tulossa uusi ihomuutos. Itse huomaan, että leikkauskohta on selvästi vaaleampi kuin muu iho, mutta jos sitä ei tiedä ja katsomalla katso, sitä ei ehkä huomaa.

Jos sairastuisin uudelleen tyvisolusyöpään, en varmaankaan enää järkyttyisi. Nykyään kiinnitän kyllä huomiota uusiin luomiin aiempaa tarkemmin.”

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 14/2023. 

Lue myös Anna.fi: Haava alaluomessa olikin basaliooma – Seija, 62, on sairastanut tyvisolusyövän kahdesti: ”Ihon palaminen oli lapsuudessani tuttu juttu”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Lääkäri ei pitänyt luomea Hannen, 35, kasvoissa vaarallisena – näppylä paljastui ihosyöväksi

Sinun täytyy kommentoidaksesi.