Terveys

Erotatko hengenahdistuksen hengästymisestä? Lääkäri listaa sairaudet, joihin hengenahdistus yleensä liittyy

Hengenahdistus ei itsessään ole sairaus, mutta se voi olla yksi monien eri sairauksien oireista. Lääkäriin olisi hyvä hakeutua tutkimuksiin, jos koet hengenahdistuksen oireita.

Tiedätkö mikä ero on hengästymisellä ja hengenahdistuksella tai mistä sairauksista hengenahdistus voi olla merkki? Aavan keuhkosairauksien vastuulääkäri Eeva-Maija Nieminen kertoo kaiken tarpeellisen hengenahdistuksesta.

1. Mitä tarkoittaa hengenahdistus?

Hengenahdistus on täysin subjektiivinen tunne. Sitä ei pysty mittaamaan, vaan se on jokaisen ihmisen henkilökohtainen tuntemus.

Hengityksen tarkoitus on saada elimistöön happea, joka on ihmisille välttämätöntä.

”Samalla tavalla kuin tulipalo tarvitsee happea palaakseen, ihminen tarvitsee happea elämiseen ja kaikkeen toimimiseen.”

Hengenahdistuksen tunne tulee siitä, että ihminen tuntee, että hengitys ei riitä, vaan hän joutuu ponnistelemaan saadakseen happea.

Aina ihminen ei kuitenkaan tunne hengenahdistusta, vaikka happisaturaatio eli kudosten happipitoisuuden lasku suhteessa sen maksimaaliseen happipitoisuuteen olisikin todella matala.

2. Miten hengästyminen eroaa hengenahdistuksesta?

Hengästymisellä ja hengenahdistuksella on vain hiuksenhieno ero. Kuka tahansa voi tuntea hengenahdistusta, jos rasittaa itsensä äärimmilleen.

”Sanoisin, että hengästymisestä ei saa tulla paha olo.”

Jos hengästyminen menee esimerkiksi liikuntasuorituksen jälkeen nopeasti ohi eikä pahaa oloa synny, kyse on vain normaalista hengästymisestä.

Lue myös: Pinnallinen hengitys on haitaksi terveydelle – näin rentoutat hengityksen

3. Mikä voi olla hengenahdistuksen taustalla?

Hengenahdistus voi esiintyä monien eri sairauksien oireena. Hengenahdistus liittyy tavallisimmin keuhko- ja sydänsairauksiin.

Hengenahdistuksen aiheuttaja voi olla:

Hengenahdistus vaivaa ja henkilö pitelee päätään ja rintaansa.
© iStockphoto

4. Voiko perusterve ihminen kärsiä hengenahdistuksen tunteesta?

Terveellä ihmisellä voi olla mahdollisesti rasituksesta aiheutuvaa hengenahdistusta. Tällöin elimistö ei ole sopeutunut siihen kohdistuneeseen rasitukseen.

Huonokuntoiset ihmiset voivat tuntea hengenahdistusta paljon nopeammin esimerkiksi rasituksen aikana tai sen jälkeen kuin hyväkuntoiset.

5. Miten hengenahdistus ilmenee?

Hengenahdistus voi ilmetä hitaasti, äkillisesti tai se voi olla kroonista. Hengenahdistuksen alkamisajankohta voi antaa vihjeen, millaisesta sairaudesta on kyse. Tärkeää on tietää, miten ja milloin hengenahdistus ilmenee ja onko se jatkuvaa vai jaksottaista.

Esimerkiksi astmaan liittyvä kohtauksittainen hengenahdistus voi ilmetä ihmisillä hyvin äkillisesti. Erityisesti yöllä ja makuuasennossa tuntuva hengenahdistus voi johtua astmasta tai sydämen vajaatoiminnasta.

Rasitukseen liittyvä hengenahdistus on usein merkki keuhkojen tai sydämen sairauksista.

Lievä hengenahdistus ei yleensä estä puhumista, kun taas vaikeassa hengenahdistuksessa ihminen ei kykene puhumaan kuin yksittäisiä sanoja kerrallaan.

Lue myös Seura.fi: Hengenahdistus yllätti kuntosalilla – syyksi paljastui ammatin aiheuttama astma

6. Minkälaisia muita oireita hengenahdistukseen voi liittyä?

Hengenahdistus on harvoin ihmisten ainoa oire, mutta äkillisenä se voi olla jonkin sairauden ensioire.

Muita oireita johonkin sairauteen liittyen hengenahdistuksen lisäksi voivat olla esimerkiksi: 

7. Milloin kannattaa hakeutua lääkäriin?

Kun ihminen huomaa hengästyvänsä tavallista herkemmin, on syytä varata aika lääkärille. Voimakkaan hengenahdistuksen alkaessa äkillisesti tai jos sellaista ei ole aikaisemmin ollut, on syytä hakeutua lääkärin luokse kiireellisesti.

Lue myös: Hengästymistä, raajojen puutumista, väsymystä… Tarun outojen oireiden syyksi paljastui niin harvinainen tauti, ettei kukaan osannut epäillä sitä

8. Miten hengenahdistus todetaan?

Tutkimuksissa arvioidaan ihmisen yleistä tilaa, kuunnellaan keuhkot ja sydän sekä tarvittaessa sormenpäillä koputtelemalla kokeillaan keuhkojen koko ja tila.

Äkillisen ja pitkittyneen hengenahdistuksen tutkimiseen tarvitaan vain muutamia kokeita. Keuhkojen röntgenkuvaus ja laboratoriokokeet auttavat diagnoosin tekemisessä.

Lisäksi keuhkoperäisen syyn selvittämiseksi tarvitaan spirometriatutkimus, joka selvittää keuhkojen tilavuuden ja ilmavirtauksen nopeuden. Astmaa epäillessä tarvitaan pienellä kotimittarilla tehtävä PEF-puhallusseuranta.

Veren happipitoisuus voidaan todeta mittaamalla happisaturaatio eli happikyllästeisyys sormeen kiinnitettävällä mittarilla. Happiarvo voidaan sairaalaolosuhteissa mitata myös valtimoverestä.

9. Miten hengenahdistusta hoidetaan?

Hengenahdistusta hoidetaan syyn mukaisesti. Kun syy on selvillä, voidaan hoito aloittaa.

Jos ihmisellä on tiedossa hengenahdistuksen syy, sitä on hoidettava saatujen ohjeiden mukaisesti.

Jos elimistö on hapenpuutteessa, happi auttaa korjaamaan kudosten hapettumista väliaikaisesti ja näin helpottaa hengittämistä. Lisähappi ei ole kovin tehokas apu hengenahdistusoireeseen, vaan tärkeintä on hoitaa oireen syytä.

Hapenpuutteen tuntemukseen auttaa jonkin verran myös ilmavirta kasvoille, jonka voi saada aikaan esimerkiksi viuhkan tai pienen tuulettimen avulla.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Erotatko hengenahdistuksen hengästymisestä? Lääkäri listaa sairaudet, joihin hengenahdistus yleensä liittyy

Sinun täytyy kommentoidaksesi.