Terveys

Hoitamaton astma voi olla jopa henkeä uhkaava sairaus – vältä näitä asioita, jos sairastat astmaa

Viidesosa suomalaisista sairastaa jonkinasteista astmaa. Erikoislääkäri kertoo, miten astmaa hoidetaan ja mitä astmaa sairastavan kannattaa välttää.

Astma eri muodoissaan on Suomessa varsin yleinen sairaus. Viidesosalla väestöstä on jonkinasteinen astma tai taipumus astmaattiseen oireiluun. Noin 10 prosentilla suomalaisista on astmadiagnoosi.

Miten astmaa hoidetaan? Miten se diagnosoidaan? Millaisia asioita astmaatikon on syytä välttää? Keuhkosairauksien ja allergologian erikoislääkäri, dosentti Annette Kainu Terveystalosta kertoo.

Lue myös: Astma oireilee monin tavoin, eikä sen tunnistaminen ei ole aina helppoa – lasten ja ikäihmisten astma jää helposti huomaamatta

Miten astma diagnosoidaan?

Astma todetaan kotona tehtävällä pef-seurannalla ja lääkärin vastaanotolla spirometrialla eli keuhkojen tilavuuden mittauksella.

”Astmadiagnoosi perustuu puhalluskokeisiin, joilla pyritään osoittamaan tavallista suurempi vaihtelu keuhkoputkien väljyydessä ennen ja jälkeen avaavan lääkkeen ottamisen”, Kainu kertoo.

Kahden viikon pef-seurannan tekeminen voi tuntua työläältä, sillä sen aikana puhalletaan aamuin illoin useita kertoja. Kainun mukaan tutkimus kannattaa tehdä niissä tilanteissa, joissa oireita esiintyy: esimerkiksi rasituksen aikana, allergiakaudella, pakkasessa tai vaikkapa työpaikalla, jos oireita esiintyy siellä.

Astmakuolleisuus nuorilla ja aikuisilla on varsin vähäistä Suomessa. Kansainvälisesti astma on kuitenkin merkittävä riski. Esimerkiksi Englannissa se aiheuttaa vuositasolla huomattavasti lasten, nuorten ja aikuisten astmakuolemia.

”Myös Suomessa astmaan voi kuolla, mutta useimmiten kyse on silloin iäkkäämmistä henkilöistä. Nuorempien kohdalla mukana on usein vakava allerginen reaktio.”

Hyvin hoidettuna vaikeakaan astma ei vaikuta elinajanodotteeseen tai lisää kuolleisuutta, vaikka se heikentääkin elämänlaatua.

Lue myös: Miksi astma on erityisesti aikuisilla naisilla tavallinen tauti? Lääkäri vastaa 10+1 kysymykseen astmasta

Astman hoito: Hoitava lääke vähentää tulehdusta

Astman hoidossa keskitytään keuhkoputkissa esiintyvän tulehduksen hoitamiseen. Se tapahtuu hengitettävän, kortisonista johdetun lääkityksen avulla. Lääkkeen perillemenon varmistaminen on tärkeää.

”Hoitava lääke on saatava hengitettyä keuhkoputkien limakalvoille, muuten siitä ei ole apua. Hengitettävän lääkkeen lisäksi on olemassa tablettilääkkeitä ja vaikean astman hoidossa käytettäviä biologisia lääkkeitä, joista osa voi olla pistettäviä. Lisäksi kortisonia voidaan käyttää tulehduksen hoidossa lyhyenä kuurina hankalammissa pahenemisvaiheissa.”

Hoitavan lääkkeen lisäksi on avaavia lääkkeitä, joita käytetään oireiden hoitoon esimerkiksi rasitustilanteissa tai poikkeavissa altistustilanteissa.

”Tulehdus pyritään hoitamaan hengitettävällä lääkkeellä niin, että avaavaa lääkettä tarvittaisiin mahdollisimman harvoin, eli yksittäisiä kertoja muutaman viikon sisällä. Tällöin voidaan todeta, että astma on hyvässä hoitotasapainossa.”

Allergian hoito on tärkeää allergista astmaa sairastettaessa, sillä se auttaa astman hyvän hoitotasapainon säilyttämisessä.

”Allergiaoireita on hoidettava allergiakauden aikana aktiivisesti antihistamiineilla ja nenäsumutteiden ja silmätippojen avulla. On tarpeen, että potilas oppisi oireitaan seuraamalla tehostamaan lääkitystä tarvittaessa esimerkiksi allergiakauden alkaessa tai kovassa flunssassa ennen kuin astma ehtii vaikeutua”, Kainu sanoo.

Lue myös Seura.fi: Hengenahdistus yllätti kuntosalilla – syyksi paljastui ammatin aiheuttama astma

Astman hoito: Vältä näitä asioita, jos sairastat astmaa

Astmaa sairastava voi tehdä itse paljon oireidensa helpottamiseksi. Terveelliset elämäntavat, tupakoimattomuus, hyvä ilmanvaihto ja asunnon ilmansuodattimien vaihtaminen säännöllisesti etenkin siitepölyaikaan helpottavat oireita.

”Liikunnan harrastaminen ja normaalipainossa pysyminen ovat myös tärkeitä asioita, sillä hyvä peruskunto suojaa astmaatikkoa. Lisäksi stressin välttäminen kannattaa, sillä henkinen kuormitus ja stressi voivat lisätä astmaoireita”, Kainu kertoo.

Astmaatikkojen ei kannata hakeutua ammatteihin, joissa oireileva ja jatkuvaa hoitoa vaativa astma voi pahentua.

”Esimerkiksi leipomossa työskentelyä kannattaa välttää, koska siellä voi altistua orgaaniselle pölylle. Myöskään laitesukeltaminen ei sovellu astmaatikolle, sillä pulloista hengitettävä kuiva ilma voi provosoida astmakohtauksen.”

Lisäksi jotkut astmaa sairastavista allergikoista reagoivat tiettyihin lisäaineisiin ruoissa. Joillakin astmaatikoista saattaa olla yliherkkyyttä aspiriinille ja salisylaateille, joita voi olla tietyissä viineissä.

”Monipuolinen ja terveellinen kasvispainotteinen ruokavalio sopii astmaa sairastavalle parhaiten. Se suojaa myös autoimmuunisairauksilta eli matala-asteisen tulehduksen aiheuttajilta, jotka ovat fyysinen epäaktiivisuus ja lihavuus. Jatkuva tulehdustila esimerkiksi suussa altistaa keuhkoputkia tulehdukselle. Etenkin vanhemmilla ihmisillä suun tulehdukset äityvät helpommin keuhkoputkien tulehdukseksi.”

Talvella kylmä ja kuiva ilma voivat vaikeuttaa astmaatikon oireita. Siksi hengityssairauksista kärsiviä suositellaan käyttämään hengitysilmanlämmittimiä.

Maskimainen lämmitin vähentää hengitysteiden jäähtymistä ja kuivumista. Sen avulla astmaatikkokin pääsee nauttimaan talvisäästä, kun keuhkoihin pääsee raa’an ja kuivan pakkasilman sijaan lämmintä ja kosteaa ilmaa. Hengitysilmanlämmittimen kanssa liikkumisen tehoa kannattaa vähentää, sillä lämmittimen läpi on hankalampi hengittää.

Lue lisää hengitysilmanlämmittimen käytöstä tästä jutusta.

Hyvällä hoidolla tauti pysyy kurissa

Aikuisiän astmasta voi hyvällä hoidolla päästä jopa kokonaan eroon. Enemmistö astmaan sairastuneista pärjää ilman jatkuvaa lääkitystä tai hyvin pienellä säännöllisellä lääkityksellä.

”Varhainen diagnosointi ja aktiivinen hoito tuovat hyviä tuloksia. Osalla aikuisiällä sairastuneista vaikea-asteinen astma kuitenkin oireilee jatkuvasti hyvästä hoidosta huolimatta, ja he tarvitsevat säännöllistä lääkitystä.”

Sen sijaan lapsena sairastetusta astmasta valtaosa lievenee tai sammuu kokonaan lapsen kasvaessa nuoreksi aikuiseksi.

”Lapsena astmaa sairastaneillakin voi tulla myöhemmin joissain tilanteissa oireita, mutta heidän ei välttämättä tarvitse enää jatkaa lääkitystä.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Hoitamaton astma voi olla jopa henkeä uhkaava sairaus – vältä näitä asioita, jos sairastat astmaa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.