Terveys Tilaajille

Keskenmeno on miehelle yhtä syvä suru kuin naiselle: isältäkin voi kysyä, miten tämä jaksaa

Psykiatrinen sairaanhoitaja Sami-Petteri Asikainen kohtaa työssään miehiä, joille toivotun lapsen menetys on kipeä kokemus. ”Miehen surua pitäisi kuunnella enemmän.”

32-vuotias mies kertoo: Olin valtavan onnellinen, kun vaimoni raskaustesti näytti positiivista. Olimme yrittäneet lasta jo pidemmän aikaa ja viiva testitikussa teki unelmista totta. Emme aluksi paljastaneet raskausuutista kenellekään. Kun näimme pienen sikiön ultraäänessä vaimoni 12. raskausviikolla, uskalsin kertoa perheenlisäyksestä tuleville isovanhemmille ja muutamalle läheiselle ystävälle.

Ultraääntä seuraavalla viikolla vaimoni sai kovia kramppeja vatsaan. Hän soitti minulle töihin ja kertoi, että hänellä oli verenvuotoa. Hän lähti sairaalaan tarkastuttamaan tilannetta. Lähetin pitkin päivää tekstiviestejä, mutta vaimoni ei vastannut. Työpäivän jälkeen ajoin sairaalaan. Löysin vaimoni makaamasta sairaalan sängystä itkuisena ja tokkuraisena. Hän oli saanut keskenmenon ja hänen kohtunsa oli kaavittu keskenmenon jälkeen. Ensimmäinen ajatukseni oli, että tämä ei voi olla totta.

Psykiatrinen sairaanhoitaja Sami-Petteri Asikainen, kohtaat työssäsi miehiä, joiden perhettä on kohdannut keskenmeno. Minkälainen tunnekokemus keskenmeno on miehelle?

”Keskenmeno on yleensä hyvin äkillinen ja odottamaton tapahtuma. Lasta toivova pariskunta kokee sen usein järkytyksenä ja sokkina. Mies voi tuntea itsensä avuttomaksi, koska keskenmenoon ei voi vaikuttaa. Luonto päättää ihmisen puolesta. Menetykseen voi liittyä vihan, epäonnistumisen, surun, syyllisyyden ja yksinäisyyden tunteita.

Haavoittuneena isä on äidin tavoin herkkä tulkitsemaan asioita kielteisesti. Miehet tuntevat avuttomuutta myös siitä, että he eivät pysty helpottamaan puolison fyysisiä oireita ja kipua. Mies voi paeta suruaan kieltämällä tunteensa. Hän upottaa vaikeita tunteitaan touhuamiseen. Hän käy lenkillä, korjaa autoa tai tekee remonttia.”

Haluatko lukea tilaajille tarkoitettuja artikkeleita?

Yhdellä tilauksella saat käyttöösi Kotiliesi digi -palvelun ja ainutlaatuisia sisältöjä neljästä inspiroivasta aikakauslehtibrändistä: Kotiliesi, Deko, Maalla ja Kotiliesi Käsityö. Hintaan sisältyy myös Kotilieden näköislehti.

Jos olet jo tilaaja, .

Tiesithän, että Kotilieden jatkuva tilaus sisältää myös Kotiliesi digi -palvelun lukuoikeuden.