Terveys Tilaajille

Sydänsairauden rankat hoidot veivät Kristiinan, 61, voimat: ”Mieheni joutui joka ilta kantamaan minut makuu­huoneeseen”

Sydän on aiheuttanut Kristiina Laitiselle, 61, huolta useiden vuosien ajan. Silti sydämen vajaatoiminta herätti syvän kiitollisuuden omaa sydäntään kohtaan. 

”Olin aina liikkunut paljon ja ollut hyvässä kunnossa. Yhdeksän vuotta sitten aloin kuitenkin hengästyä helposti, kun olin lenkillä koirani Caran kanssa. Ymmärsin, että jotain oli vialla, ja varasin ajan lääkärille. Mitään ei kuitenkaan löytynyt.

Alkoi pitkä tutkimuskierre. Kävin lääkäreillä ja kymmenissä tutkimuksissa. Vasta reilun vuoden päästä eräs yksityinen kardiologi osasi epäillä, että hengästymiseni johtui sydänamyloidoosista eli sydämen proteiinikertymäsairaudesta. Hän lähetti minut tutkimuksiin Hyksiin.

Hyksissä lääkärit vahvistivat, että kyse todella oli sydänamyloidoosista. Huonot uutiset eivät loppuneet siihen. Jonkin ajan päästä minulla todettiin myös myelooma eli veren ja luuytimen plasmasolujen syöpä. Lääkärien mukaan sairauksilla oli yhteys keskenään.

Tieto vakavista sairauksista oli tietenkin shokki, ja hetken olin todella peloissani. Mielialani kuitenkin parani, kun hoidot alkoivat. Luotin täysin lääkärien ammattitaitoon, menin hoitovirran mukana ja aloin tuntea oloni rauhalliseksi.

Yleensä myeloomaa hoidetaan kanta­soluhoidolla. Sydämeni oli kuitenkin niin huonossa kunnossa, että en olisi vielä kestänyt sitä. Niinpä aloin saada sytostaatti- ja kortisonihoitoa.

Hoitojen aikana jouduin kohtaamaan itsestäni kokonaan uuden puolen. Olin niin heikkona, että mieheni joutui joka ilta kantamaan minut kotimme yläkerrassa olevaan makuuhuoneeseen. Se oli jotain aivan uutta vahvalle pohjalaiselle naiselle, joka oli aina tottunut selviytymään omillaan.

Haluatko lukea tilaajille tarkoitettuja artikkeleita?

Yhdellä tilauksella saat käyttöösi Kotiliesi digi -palvelun ja ainutlaatuisia sisältöjä neljästä inspiroivasta aikakauslehtibrändistä: Kotiliesi, Deko, Maalla ja Kotiliesi Käsityö. Hintaan sisältyy myös Kotilieden näköislehti.

Jos olet jo tilaaja, .

Tiesithän, että Kotilieden jatkuva tilaus sisältää myös Kotiliesi digi -palvelun lukuoikeuden.