Terveys Tilaajille

Äiti ja tytär ovat sairastaneet yhteensä jo 11 syöpää – katso animaatiosta, miten syöpä periytyy

Mia Lindenillä ja hänen äidillään Kristiina Saviniemellä on syövälle altistava geenimutaatio. Se ei ole tavatonta: joka kymmenes syöpä on periytyvä.

Oli lokakuun 5. päivä vuonna 1982. Nuori ­apulaislääkäri Jukka-­Pekka Mecklin oli ­kirjaamassa Keski-­Suomen keskussairaalasta ulos 38-vuotiasta Terttu-rouvaa, joka oli ollut potilaana paksusuolensyövän leikkauksen vuoksi.

Kun Mecklin istui hoitajien kanssa kahville, nämä pohtivat ääneen, kuinka sääli oli, että niin nuorella oli syöpä. Ja kun sitä oli ollut suvussakin.

Suvussakin?

Siihen lääkärin korva tarttui. Hänelle oli opetettu, että syöpä ei periydy, vaan sen aiheuttavat ulkoiset tekijät. Mecklin kiirehti Tertun puheille ja sai kuulla, että myös Tertun kahdella veljellä, äidillä ja äidin kahdella veljellä oli ollut paksusuolen syöpä.

Pian Mecklinin edessä oli potilas Hankasalmelta. Mies oli sairaalassa paksusuolen syövän takia, jo toista kertaa. Lääkäri osasi kysyä: onko suvussa syöpää? Mies naurahti.

Haluatko lukea tilaajille tarkoitettuja artikkeleita?

Yhdellä tilauksella saat käyttöösi Kotiliesi digi -palvelun ja ainutlaatuisia sisältöjä neljästä inspiroivasta aikakauslehtibrändistä: Kotiliesi, Deko, Maalla ja Kotiliesi Käsityö. Hintaan sisältyy myös Kotilieden näköislehti.

Jos olet jo tilaaja, .

Tiesithän, että Kotilieden jatkuva tilaus sisältää myös Kotiliesi digi -palvelun lukuoikeuden.