Terveys Tilaajille

”Yhtäkkiä päästäni katosi kaikki” – Alzheimeriin sairastunut kertoo, miltä se tuntuu

Muistisairaus tulee yllättäen. Toimittaja Sanna Puhto ja hänen äitinsä Elina Puhto kertovat, millaista on elämä Alzheimerin kanssa. Pelottaako? Muuttaako se ihmistä?

Epäilys herää: Elina Puhto eksyi tutulla reitillä ensimmäisen kerran

Äiti Elina Puhto: ”Siitä on melkein kymmenen vuotta, kun yhdistyskaverini huomauttivat ensimmäisen kerran, ­että puhuin pehmeitä. Tätä tapahtui tilanteissa, joissa keskusteltiin kiihkeästi ja puhuin itsekin nopeasti. En huomannut sekoittavani ­asioita, mutta kun kaverit sanoivat siitä, asia oli helppo myöntää. Tilanteet menivät ohi naurulla eivätkä jääneet vaivaamaan. Vasta jälkeenpäin olen ajatellut, että tuo oli Alzheimeria.

Jokunen vuosi myöhemmin, kun olin noin 73-vuotias, alkoi tapahtua asioita, jotka herättivät epäilykseni. Ensimmäisen kerran näin kävi matkalla Kamppiin. Törmäsin Aleksanterinkadulla tuttavaan, ja pysähdyimme juttelemaan. Tuokion kuluttua yritin jatkaa matkaa, mutta minulla ei ollut aavistustakaan, missä Kamppi on. Ja minä sentään tunnen Helsingin keskustan kuin omat taskuni.

Katsoin Aleksia oikealle, sitten vasemmalle. Ei auttanut. Reitti Kamppiin oli kadonnut päästäni. En tiedä, kuinka kauan seisoin aloillani, koska myös ajantaju katosi. Vähitellen reitti palasi mieleen ja tilanne selkeni. Reittien unohtamisia kävi muutaman kerran myös tämän jälkeen.

Haluatko lukea tilaajille tarkoitettuja artikkeleita?

Yhdellä tilauksella saat käyttöösi Kotiliesi digi -palvelun ja ainutlaatuisia sisältöjä neljästä inspiroivasta aikakauslehtibrändistä: Kotiliesi, Deko, Maalla ja Kotiliesi Käsityö. Hintaan sisältyy myös Kotilieden näköislehti.

Jos olet jo tilaaja, .

Tiesithän, että Kotilieden jatkuva tilaus sisältää myös Kotiliesi digi -palvelun lukuoikeuden.