Hyvinvointi

Superbakteerit eivät hätkähdä antibiooteista – matkailijan oltava varuillaan

Superbakteereilla tarkoitetaan sellaisia bakteereita, joiden hoitaminen on tavallista hankalampaa antibioottiresistenssin takia. Vaikka superbakteerien kirjo on moninainen, ne eivät aiheuta tauteja sen tehokkaammin kuin muutkaan bakteerit.

Superbakteerin kantaja ei automaattisesti sairastu, vaan terve suolistobakteerikanta torjuu tunkeilijat tehokkaasti. Tutkimuksiin perustuen voidaan todeta, että valtaosa superbakteereista myös poistuu elimistöstä itsestään ajan kuluessa. Useimmat sairastuneista ovat valmiiksi huonokuntoisia ja näin alttiimpia tulehduksille.

”Jos perussairauden omaava ihminen saa superbakteeri-infektion, usein jo se auttaa, että saadaan perussairauden oireet kuriin oikealla hoidolla. Potilaiden hoidossa käytetään myös antibioottiyhdistelmiä”, THL:n bakteeri-infektioiden johtava asiantuntija Jari Jalava sanoo.

Riski infektiolle kasvaa, jos potilas tarvitsee antibioottikuurin johonkin muuhun tautiin. Antibiootit toimivat kuin pommi, joka räjäyttää tieltään niin hyvät kuin huonotkin bakteerit – muttei välttämättä superbakteeria. Tällaisessa tapauksessa superbakteeri voi päästä tekemään tuhojaan elimistössä.

Superbakteeri kehittää antibioottiresistenssin

Yleisimmät superbakteerit ovat bakteereita, jotka ovat keränneet resistenssitekijöitä pitkään. Tämä tarkoittaa sitä, että nämä bakteerit ovat vuosien varrella kehittäneet suojamekanismin, jonka avulla ne vastustavat erilaisten antibioottien tehoa. Vaikka vain viisi prosenttia kaikista superbakteereista on sellaisia, joihin mitkään antibiootit eivät tehoa, niitä esiintyy kuitenkin melko yleisesti esimerkiksi italialaisissa sairaaloissa.

Stafylokokkeihin kuuluva sairaalabakteeri MRSA kuuluu myös superbakteereihin, sillä se ei vastaa stafylokokkien hoidossa normaalisti käytettyihin penisilliinin sukuisiin antibiootteihin. Suurin osa stafylokokkien aiheuttamista infektioista, kuten märkänäppylät, paiseet ja muut ihoinfektiot, ovat lieviä ja paranevat itsestään.

Stafylokokki voi aiheuttaa erityisesti huonokuntoisille potilaille leikkaushaavainfektion tai keuhkokuumeen, joka vaatii hoitoa. MRSA-infektion hoidossa käytetään eri antibiootteja kuin tavallisen stafylokokki-infektion hoidossa, mutta se saadaan kuitenkin hoidettua antibiootein.

Vaikka superbakteerien yleistyminen on huolestuttavaa, jatkuvasti kehitetään uusi lääkkeitä ja hoitomuotoja antibioottiresistenttien bakteereiden nujertamiseksi. Esimerkiksi MRSA:n ja ESBL-bakteerien hoidossa on jo käytössä uusia antibiootteja.

Käsienpesu pitää bakteerit loitolla

Suurin osa tartunnoista saadaan matkoilla

Niin MRSA:n kuin muitakin superbakteereita voi saada sairaalahoidossa niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Suomessa sairaaloiden tehokkaat torjuntatoimenpiteet, kuten potilaan eristäminen, käsienpesu ja -desinfiointi, vähentävät tautien leviämistä, mutta maailmanlaajuisesti tilanne on joissakin maissa varsin huono.

”Ei ole itsestään selvää, että tilanne pysyy Suomessakaan automaattisesti hyvänä. Jos torjuntatoimet epäonnistuvat, ei tarvita kuin muutama kuukausi, kun infektiot alkavat levitä.”

Intia tunnetaan turistiripulistaan, mutta yleisesti Intian niemimaalla, Aasiassa, Välimeren alueella ja Pohjois-Afrikassa matkaillessa tulee olla tarkka hyvästä hygieniasta. Sairaalahygieniakaan ei vastaa kaikkialla pohjoismaista tasoa, mikä kasvattaa riskiä sairaalabakteerille.

Tutkimustulokset osoittavat, että turistiripulin hoitaminen antibiooteilla lisää riskiä superbakteereilla kolonisoitumiselle eli superbakteerikantajuudelle. Onkin ensisijaisen tärkeää, että omia oireita ei hoideta ilman lääkärin ohjeistusta, vaikka joissain maissa antibiootteja saakin apteekeista ilman reseptiä.

Matkailijan kannattaa tutustua THL:n matkailijan terveysoppaaseen, jossa on käytännön neuvoja niin matkalle kuin matkaan valmistautumiseenkin. Oppaasta selviää muun muassa tarvittavat rokotukset sekä alueelliset riskit.

Hyvä hygienia suojaa tartunnalta

Paras tapa ehkäistä superbakteerien leviämistä on hyvä hygienia sekä antibioottien vastuullinen käyttö. Matkoilla ja sairaalahoidossa kannattaa muistaa käsien ahkera pesu tai pesumahdollisuuksien puuttuessa desinfioiminen.

Britannian terveysviranomainen NHS (National Health Service) on antanut uuden ohjeen koskien saippuan käyttöä bakteerien torjumiseksi. NHS suosittaa, että palasaippuan sijaan käsienpesussa tulisi suosia lämmintä vettä ja nestemäistä saippuaa, joka on käytössä hygieenisempi kuin jatkuvasti kostea ja näin bakteereita keräävä palasaippua.

Antibiootteja ei tarvitse superbakteerien pelossa karttaa, vaan kuuri on syötävä alusta loppuun, jos lääkäri sellaisen määrää. Varmuuden vuoksi antibiootteja ei tulisi kuitenkaan koskaan ottaa.

Resistenttejä bakteereita kannattaa vältellä ruoan muodossa: tietyissä maissa käytetään valtava määrä antibiootteja ruokatuotannossa, joten esimerkiksi ulkomaisen broilerinlihan välttely voi olla viisasta.

”Vaikka bakteerit kuolevat kypsennettäessä lihaa, raa’an lihan käsittelyssä on aina riskinsä”, Jari Jalava toteaa.

Lue myös:

Terve suolisto lisää hyvinvointia – näin hoidat bakteerikantaasi Flunssa vai influenssa? Näistä merkeistä tunnistat taudit Aivotkin kaipaavat huoltoa – säännöllinen harjoittelu ehkäisee muistiongelmia Turvottaako, kärsitkö ilmavaivoista? Selvitä syy herkän vatsan vaivoihin Miksi uni katkeaa keskellä yötä? Tunnista syy yöheräilyyn

Kommentoi

Kommentoi juttua: Superbakteerit eivät hätkähdä antibiooteista – matkailijan oltava varuillaan

Sinun täytyy kommentoidaksesi.