Hyvinvointi

Torju flunssa ruokavaliolla – paranna vastustuskykyäsi ja pidä huolta suolistostasi!

Tiesitkö, että voit parantaa vastustuskykyäsi pitämällä parempaa huolta vatsasi toiminnasta? Lue diplomiravintoneuvojan 7 vinkkiä ja torju pöpöt! Nappaa myös ohje inkiväärijuomaan.

Flunssakausi puskee päälle ja tuntuu, ettei pelkkä käsidesillä läträäminen riitä? Onneksi flunssakierrettä voi ehkäistä kiinnittämällä huomiota siihen, mitä suuhunsa laittaa.

Erityisesti suoliston hyvinvointi auttaa torjumaan flunssaan sairastumista.

”Ihmisen immuniteetistä eli vastustuskyvystä 70 prosenttia lähtee suolistosta, joten sen hyvinvoinnin merkitys on suuri. Suoliston kuntoon puolestaan vaikuttaa vahvasti se, mitä me syömme: valkoiset jauhot ja sokerit sekä nopeat hiilihydraatit eivät ole suolistolle hyväksi, mutta sen sijaan kuidut saavat suoliston voimaan hyvin” diplomiravintoneuvoja Solja Kemppi sanoo.

Solja Kemppi listasi pyynnöstämme ohjeet suoliston hyvinvoinnin lisäämiseen ja antoi inkiväärijuoman ohjeen, jota hän suosii flunssakaudella.

Näillä vinkeillä parannat vastustuskykyäsi ja suolistosi kuntoa:

1. Syö tarpeeksi kuituja

Suomalaiset syövät kuituja keskimäärin 20 grammaa päivässä, mutta niitä olisi hyvä saada enemmän. Naisilla 30 grammaa päivässä ja miehillä noin 35 grammaa tai enemmän.

Kun ihminen saa tarpeeksi kuituja, kuidut sitovat huonoja bakteereja ja kuljettavat niitä pönttöön päin. Kuidut antavat massaa suolistolle ja saavat mahan toimimaan ihannetilanteessa päivittäin.

Parhaat kuitujen lähteet ovat kasvikset, kuten esimerkiksi parsakaalit, porkkanat, kaikki kaalit, kurkut, salaatit ja suomalaiset marjat.

Hyvä nyrkkisääntö on syödä vähintään puoli kiloa kasviksia päivässä, mielellään enemmänkin.

2. Juo reilusti nestettä

Suolisto tarvitsee nestettä toimiakseen, joten muista juoda pari litraa vettä päivittäin.

3. Suosi hyviä rasvoja

Suolisto tarvitsee hyviä rasvoja, jotta massa pääsee liikkumaan suolistossa eteenpäin. Tällaisia hyviä rasvoja ovat muun muassa oliiviöljy, pähkinä- ja siemenöljyt sekä kookosöljyt.

4. Käytä maitohappobakteereja

Erityisesti flunssa-aikaan probiootti- eli maitohappobakteeri-kuurista voi olla hyötyä koko perheelle, niin lapsille kuin aikuisillekin. Luontaistuotekaupoista löytyy hyviä tuotteita tähän tarkoitukseen.

5. Syö sateenkaaren värit

Hyvä muistisääntö on syödä hedelmistä ja vihanneksista sateenkaaren värit päivittäin, jotta saat kuituja mahdollisimman monipuolisesti. Samalla saat vitamiineja luontaisesti kasvikunnan tuotteista.

6. Vaihda sokeri hunajaan

Vaihda sokeri hunajaan, koska sillä on paljon antibakteerisia vaikutuksia. Se auttaa myös hyvin flunssan oireisiin.

7. Muista D-vitamiini ja sinkki

Valitse mieluiten d-vitamiini, jota myydään suuhun suihkutettavana suihkeena. Vitamiinit imeytyvät suun kautta elimistöösi parhaiten erityisesti silloin, jos sinulla on ruoansulatusvaivoja.

Myös imeskeltävä eli asetaattimuotoinen sinkki lyhentää flunssan kestoa ja ehkäisee sitä jo ennalta.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Torju flunssa ruokavaliolla – paranna vastustuskykyäsi ja pidä huolta suolistostasi!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.