Hyvinvointi

Tarkista, sisältääkö kasvovoiteesi tätä ainesosaa – voi altistaa auringon UV-säteilyn haitoille 

UV-säteily aiheuttaa pigmenttimuutoksia ja kasvattaa ihosyöpien riskiä. Auringosta voi silti nauttia, kunhan muistaa muutaman asian.

Miksi ihon suojaaminen auringolta on tärkeää?

Ihosyöpien määrä on Suomessa nousussa, ja toistuva palaminen ja ihon saama UV-säteilyn kokonaismäärä kasvattavat sairastumisriskiä. Ruskettuminen on ihon suojamekanismi: iho pyrkii melaniinipigmentin avulla varjelemaan pintasolujaan auringon UVA-säteilyltä.

Ihosyöpätyypeistä yleisin on hitaasti kuukausien tai vuosien saatossa kehittyvä tyvisolusyöpä. Se puhkeaa tyypillisesti keski-iän jälkeen, mutta myös nuoremmat voivat sairastua.

Ihosyövistä vakavin on melanooma, joka lähettää diagnoosin viivästyessä herkästi etäpesäkkeitä. Onneksi 70 prosenttia melanoomista kuitenkin löytyy niin ajoissa, ettei leviämisestä tarvitse olla huolissaan.

Miten iho kannattaa suojata?

UV-altistusta voi vähentää pysymällä kesällä poissa keskipäivän auringosta ja käyttämällä päähinettä, suojaavaa vaatetusta sekä aurinkosuojavoidetta. Aurinkovoiteen tulisi sisältää sekä UVA- että UVB-suojan, ja suojakertoimen pitäisi olla vähintään 50.

Aurinkovoidetta tulisi lisätä iholle parin tunnin välein, ja sitä pitäisi käyttää ainakin maaliskuusta lokakuuhun ja aina silloin, kun UV-indeksi on 3 tai enemmän.

Vartalolle tarkoitetut aurinkovoiteet ovat usein kasvoille turhan paksuja. Siksi moni hankkii lisäksi kasvojen iholle tarkoitetun, kevyen tuotteen. Myös huulet ja korvat palavat herkästi, ja puikkomainen aurinkovoide on niiden suojaamisessa kätevä.

Voiko retinolituotteita käyttää kesällä?

Ihon pinnallisia juonteita tasoittava retinoli nopeuttaa solujen jakautumista. Koska retinoli ohentaa ihoa, lisää se myös herkkyyttä auringon ultraviolettisäteilylle. Ihon huolellinen suojaaminen UV-säteilyltä onkin retinolituotteita käytettäessä erityisen tärkeää.

Retinolia sisältäviä ihonhoitotuotteita voi käyttää kohtuudella myös kesäkaudella, mutta ensimmäistä retinolikuuria ei suositella aloitettavaksi silloin. Retinolituotteen voi myös vaihtaa kesäkaudella miedompaan versioon, ja se kannattaa levittää iholle iltaisin.

Myös AHA-, BHA- ja muut ihonhoitotuotteissa käytetyt hapot ohentavat ihoa ja edesauttavat aurinkovaurioiden syntyä. Lisäksi aknelääkkeet, ja -voiteet kuorivat ja ohentavat ihoa.

Lue myös: Retinoli on ihonhoidon ihmeaine, josta kaikki puhuvat juuri nyt – lääkäri kertoo, miksi retinolivoide tekee hyvää iholle

Onko antiagetuotteiden käyttäminen turhaa, jos ihoa  ei suojaa auringolta?

Tavallaan, sillä UV-säteilyltä suojautuminen on tärkein keino ennaltaehkäistä ihon vanhenemista. Aurinko aiheuttaa ar­violta lähes 90 prosenttia ihon ennenaikaisesta ikääntymisestä.

Ryppyvoiteiden tavoitteena on yleensä ihon kollageenin tuotannon tehostaminen, mutta ultraviolettisäteily rikkoo olemassa olevia kollageenisäikeitä.

Lue myös: Kosmetologi listaa 5 asiaa, joita ei koskaan tekisi itse – nämä tavat myös sinun kannattaa hylätä heti!

Miten pigmenttimuutoksia ja luomia pitäisi suojata?

Maksaläiskät ovat ihon väriaineen eli melaniinin liikakertymiä. Tavallisin syy maksaläiskille on UV-säteily, mutta niille altistavat myös hormonaaliset muutokset.

Jos iho on taipuvainen pigmentaatioille, on aurinkovoidetta hyvä käyttää jo silloin, kun UV-indeksi on 1 tai 2. Aurinkovoiteeksi on hyvä valita tuote, joka suojaa myös sinivalolta ja näkyvältä valolta. Sellaisia ovat fysikaaliset aurinkosuojat, kuten sinkki-, titaani- tai rautaoksidivoiteet. Myös monet värilliset aurinkovoiteet sisältävät fysikaalisen suojan.

Myös runsasluomisen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota ihon suojaamiseen.

Pitääkö aurinkoa ottaa, jotta saa riittävästi D-vitamiinia?

D-vitamiinin aktiivista D3-muotoa syntyy auringossa UVB-säteilyn vaikutuksesta. Ihmisen kyky tuottaa D-vitamiinia auringosta on yksilöllinen, mutta useimmilla noin 15 minuutin oleskelu kesäauringossa riittää täyttämään vitamiinivarastot.

Suomalaisille suositellaan 10 mikrogramman D-vitamiinilisän käyttöä talvikuukausina. Alhaiset D-vitamiinitasot voivat pahentaa muun muassa atooppista ihottumaa, psoriasista ja aknea. Ihon ruskettaminen ei ole D-vitamiinin riittävän saannin turvaamiseksi tarpeellista.

Artikkelin asiantuntijana toimi ihotautien erikoislääkäri Laura Bouchard Lääkärikeskus Aavasta.

Juttu julkaistu Kotiliedessä 6/2024.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tarkista, sisältääkö kasvovoiteesi tätä ainesosaa – voi altistaa auringon UV-säteilyn haitoille 

Sinun täytyy kommentoidaksesi.