Monille aurinkokuivatut tomaatit on tuttuja kaupan hyllyltä. Ne sopivat monenlaiseen ruoanlaittoon ja syötäväksi sellaisenaan esimerkiksi antipastona tai vaikka voileivän päällä.

Kotimaiset kirsikkatomaatit ovat todella herkullisia ja päätinkin niiden innoittamana kokeilla itsetehtyjä aurinkokuivattuja tomaatteja. Aurinko ei näillä leveysasteilla ihan riitä kuivaamaan tomaatteja, joten uuni toimii oivana apuna. Tärkeää on käyttää kypsiä tomaatteja ja ne ovat tähän aikaan vuodesta vielä erinomaisia. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan, sillä nämä pesee kaupan versiot mennen tullen!

Aurinkokuivatut tomaatit uunissa

Noin 2 lasipurkkia

Valmistusaika: 4 tuntia, josta 3,5 tuntia uunissa

gluteeniton, maidoton, munaton, kasvis

1 kg kirsikkatomaatteja

noin 2 tl suolaa (sormisuola toimii parhaiten)

noin 3,5 dl oliiviöljyä

4 valkosipulinkynttä

muutama tuore oksa yrttiä, esim rosmariinia, timjamia tai oreganoa

1 rkl kaprismarjoja halutessasi

 

Leikkaa tomaatit puoliksi ja asettele uunipellille leivinpaperin päälle leikkuupinta ylöspäin. Ripottele tomaattien päälle suolaa noin puolet reseptin määrästä. Laita tomaatit 125 asteiseen uuniin noin 3 tunniksi. Tomaattien ei tarvitse olla läpeensä kuivia, mutta ne eivät saa olla yhtään vetisiä, kun otat ne pois uunista. Jos tomaatit tuntuu yhtään ”löysiltä” jatka paistamista vielä tunti.

Kuori valkosipulinkynnet ja puolita ne, jos ovat suuria. Lado tomaatit puhtaisiin kuiviin lasipurkkeihin, niin, että ripottelet väleihin suolaa, lisää myös valkosipulit purkkiin parissa erässä, samoin kaprikset, jos käytät niitä. Laita vielä purkkeihin yrtit ja kaada päälle oliiviöljy. Kierrä kansi kiinni ja säilytä kylmässä. Tomaatit säilyvät hyvin ainakin 6kk, kunhan muistat vaan aina noukkia niitä puhtaalla haarukalla.